Thylin: Malmö FF försvarar guldet

Malmö FF vinner Allsvenskan siar Stefan Thylin.

Malmö FF:s guldperiod kommer att ta slut, någon gång. Men inte i år. När fem av Allsvenskans bästa spelare försvann ersatte Daniel Andersson dem med en kvintett som håller lika hög klass.
- Guld tar man, silver får man, brukade Hövdingen Eric Persson säga.
Malmö FF får ingenting den här säsongen.

Anders Christiansen, Jon Inge Berget, Anton Tinnerholm, Magnus Wolff Eikrem och Erdal Rakip lämnade mästarna, men vad sägs om nyförvärven: Fouad Bachirou, Arnor Ingvi Traustasson, Sören Rieks, Eric Larsson och Egzon Binaku.

Thylin tycker till inför allsvenska premiären.Malmö FF har bredd och topp, kvalitet och kvantitet, tradition, vinnarmentalitet, organisation och, inte minst, ekonomiska resurser. Visst vore det roligt att leverera ett djärvt och överraskande tips, men mästarna ser ut som mästare även i år.

Carlos Strandberg och Alexander Jeremejeff kommer säkert att göra mål och Markus Rosenberg är, tja, Markus Rosenberg: kulturbäraren, den smarte och ibland provokative härföraren.

Magnus Pehrsson har rutinerade spelare som Johan Dahlin, Behrang Safari, Rasmus Bengtsson och Lasse Nielsen, talanger som Franz Brorsson och Mattias Svanberg och…, ja, det finns mycket av allt i den ljusblå truppen.

Malmö FF har vunnit sex SM-guld på 14 år och just nu finns det inget som talar för att storhetstiden är på väg att ta slut.

Utmanare nr 1: AIK.

Rikard Norling kommer att sakna Nils-Eric Johanssons ledaregenskaper, men han har en imponerande trupp att arbeta med. Björn Wesström har värvat Alexander Milosevic, Joel Ekstrand, Enoch Kofi Adu, Nabil Bahoui, Tarik Elyounoussi, Stefan Silva och Robert Lundström. Dessutom har Ahmed Yasin och Anton Salétros återvänt efter att ha varit utlånade till Häcken respektive Ujpest.

Henok Goitom och Nicolas Stefanelli kan skapa problem för alla försvar i Allsvenskan och den passningsskicklige Kristoffer Olsson blir kanske en playmaker som driver upp tempot.

AIK:s placeringar efter guldsäsongen 2009: 11-2-4-2-3-3-2-2. Nästan bäst flera gånger, som synes. I år också?

Utmanare nr 2: Östersund.

Viktigaste nyheten före säsongen: Graham Potters fyraårskontrakt. I dessa tider när styrelser och sportchefer visar handlingskraft genom att sparka tränaren eter tre raka förluster, eller när militanta supportrar vecklar ut banderoller med hotfulla uppmaningar, finns det anledning att hylla Östersund, dess ordförande Daniel Kindberg och, framförallt, Mr Potter himself. Här talar vi om förtroende och kontinuitet.

Graham Potter har lett Östersund från fjärdedivisionen till bortaseger mot Arsenal i Europa League på sju år. Det är sanslöst. Hans ledarstil, fotbollsfilosofi och förmåga att utveckla spelare som inte var stjärnor när de kom till klubben har uppmärksammats utanför Sveriges gränser. Det är inte bara alla i Östersund som är glada att han stannar. Hela Allsvenskan tjänar på det.

Östersund har förlorat Bachirou, men viktiga spelare som Saman Ghoddos, Ken Sema, Sotirios Papagiannopoulos, Brwa Nouri, Husam Aiesh, Curtis Edwards och Jamie Hopcutt är kvar – och Tesfaldet Tekie och Dino Islamovic ser ut att bli intressanta nyförvärv.

BK Häcken, IFK Norrköping och Djurgården har alla kapacitet att blanda sig i toppstriden: Häcken med Erik Friberg, Paulinho, Irandust, Kamara, hemvändande El Kabir och nye tränaren Andreas Alm; Norrköping med veteranerna Andreas Johansson, Daniel Sjölund, skyttekungen Kalle Holmberg samt nyförvärven Simon Thern och Jordan Larsson; cupfinalisten Djurgården utan Kim Källström, men med Andreas Isaksson, Jonas Olsson, Kevin Walker, Kerim Mrabti, Tinotenda Kadewere och nye Fredrik Ulvestad.

Nykomlingarna? Jag tror att Trelleborg och BP kan få svårt att hänga kvar, medan Dalkurd har de resurser som krävs både på och utanför planen, trots att klubben inte har någon lokal förankring vare sig i Uppsala eller Gävle.

GIF Sundsvall slapp kvala i fjol, men riskerar kanske att hamna under strecket i år. Sirius kan också hamna i den zonen om vi utgår från lagets svaga höstform.

Och däremellan kommer Elfsborg, Hammarby, IFK Göteborg, Kalmar FF och Örebro, som jag ser det i dag, väl medveten om att förutsättningarna kan förändras radikalt under säsongen. Vilka spelare försvinner och vilka kommer under sommaruppehållet? Numera består ju det allsvenska spelåret av två säsonger, beroende på vad som händer när det blåser genom de öppna transferfönstren.

Jag är dock under alla förhållanden övertygad om att Malmö FF inte får silver 2018.

Thylins tips

1 Malmö FF
2 AIK
3 Östersund
4 Häcken
5 IFK Norrköping
6 Djurgården
7 Elfsborg
8 Hammarby
9 IFK Göteborg
10 Kalmar FF
11 Örebro
12 Dalkurd
13 Sirius
---------
14 GIF Sundsvall
---------
15 Brommapojkarna
16 Trelleborg

Upplagt av: Stefan Thylin