Grattis Hammarby IF

Lördagen den 27 oktober 2001 är ett historiskt datum i svensk fotboll. För första gången lyftes Lennart Johanssons Pokal i skyn av ett svenskt mästarlag.
Att laget ifråga var Hammarby är också historiskt. Världen blir måhända sig aldrig lik efter detta, åtminstone inte från Slussen och ner mot Södertörn.
Bajen - laget som aldrig kan vinna - har på sitt 104:e år för evigt krossat den myten.
Söders bröder glöder, och det har de gjort hela säsongen. Det började som en uppkäftig replik på en samlad fotbollsexpertis tips om allsvensk existenskamp. Vartefter omgångarna förflöt växte bilden fram av en lagmaskin med sällsynt hög moral och kampvilja. Åtskilliga gånger under säsongen har Bajen knutit till säcken i matchernas slutskede och erövrat de poäng som så småningom utgjorde skillnaden ner till de, mer svajande, utmanarna.
Hammarby kan alltså vinna, vilket i och för sig hockeylaget bevisat långt tidigare.
Fotbollssverige lyfter på hatten för Hammarby, rättmätiga allsvenska segrare 2001. Det firades i Sundsvall och det firas än på Söders höjder dit de allsvenska mästarna for direkt på lördagskvällen.
Matchen mot Sundsvall slutade dock inte med hammarbyseger. Guldet var bärgat redan omgången innan men ingen kan beskylla Hammarby för att de vek ner sig för lätt på Idrottsparken. Andreas Yngvessons distinkta direktskott på volley på Cain Dotsons direktskarvning i den första halvleken blev matchens enda mål. Hammarby, som ville gå till guldfesten med vinnarkänslan i behåll, pressade stundtals frenetiskt i andra halvlek men nådde inte ända fram. Andreas Hermansson, som hade skytteligatiteln inom räckhåll, var närmst att nå både den och ett kvitteringsmål. Nu blev det ingetdera.
Resultatet säkrade Sundsvalls kontrakt och mötet Elfsborg-Norrköping blev därmed direkt avgörande för vilket lag som skulle ställas inför allsvenskt kvalspel. Här drog östgötarna det kortaste strået när man föll på Ryavallen med matchens enda mål.
Toppstriden bakom Hammarby förflöt odramatiskt. Såväl Djurgården som AIK vann komfortabelt och därmed noterades ännu en historisk händelse denna dag. För första gången någonsin ståtar tre stockholmslag i toppen av Allsvenskan. Värt att harangera extra är förstås Djurgårdens prestation att som nykomling ha etablerat sig som topplag direkt. Vill man se europeisk cupfotboll på svensk mark nästa år är det alltså Stockholm man ska bege sig till - och Göteborg, där tabellfyran IFK också når en UEFA-cupsplats. För femman Helsingborg väntar intertotospel och måhända en chans till UEFA-cupen även där.