Grattis Djurgården till SM-guldet!

Djurgårdens IF blev på lördagen svenska mästare genom att besegra Elfsborg med 2-0 inför 16.663 på Ryavallen i Borås. Med ett ledningsmål första kvarten kopplade Djurgården ett tidigt grepp om guldet. Nästan 40 supporterbussar, samt en hel del djurgårdsanhängare som tagit bilen, tåget och flyget fanns på plats för att lyfta sitt lag mot SM-guldet.
Den stora dramatiken på lördagen utspelades kring nedflyttningsstrecket där Norrköping jagade målet som skulle ta laget förbi Göteborg till kvalplats.
Göteborg, som föll med 0-2 mot Kalmar, klarade nu kvalplatsen medan Norrköping (1-1 i Sundsvall) spelar i Superettan 2003. Göteborgs kvalmotståndare är Frölunda. Det var Djurgårdens nionde SM-guld, de tidigare har bärgats 1912-15-17-20-55-59-64 och 1966. Det är alltså 36 år sedan senaste guldet, och det var inte att undra på att en av våra mest framgångsrika klubbar firade loss ordentligt.
Det var dramatik in i det sista, men inte lika dramatiskt som 1964 då Djurgården knep guldet framför Malmö FF. Den gången var marginalen ett mål!

Årets upplaga av Djurgården har fått mycket superlativer av fotbollstränare, spelare, publik och media. Det har handlat om sättet att spela fotboll på, men också hur hela föreningen arbetar. "Ungdomsgården" har blivit ett epitet, eftersom flera av U21-landslagsspelarna återfinns i Djurgårdens IF.

Djurgården har bjudit på tempofylld, offensiv och teknisk fotboll. Spelarmaterialet och truppen har innehållit både topp och bredd och tränarna Sören Åkerby och Zoran Lukic har kunnat driva på sina "rollspelare" ordentligt - med resultat därefter.

Att nämna enskilda spelare brukar normalt vara fel, men det går inte att undgå att nämna målvakterna, unge Andreas Isaksson och Rami Shaaban. "Isak" har gjort en fantastisk höst och Rami var väldigt bra under en period i våras.
Hela försvaret har agerat stabilt, på mittfältet har Kim Källström varit dominant efter VM, men sett över hela året har Andreas Johansson varit lika bra. Båda är också Djurgårdens bästa målskyttar för året, mittfältare som de är.
Värvningen av Johan Elmander var sista pusselbiten i mästarbygget, där även Samuel Wowoah gjort en stark säsong.

Några andra faktabitar:
* Djurgården blir tvåa i publikligan efter AIK med ett snitt på 14 246 (AIK har ett par tusen bättre), Malmö blev fyra på 13 057 i snitt.
* 6-3 mot Norrköping är årets målrikaste match i Allsvenskan.
* Kim Källström har gjort 12 mål och är Allsvenskans målfarligaste mittfältare.

Grattis till SM-guldet!

Djurgårdsfakta