Femtonde SM-guldet till Malmö FF

Afonso Alves och Louay Chanko, två av de 16 svenska mästarna i fotboll 2004En minnesvärd allsvensk säsong 2004 slutar med gratulationer till Malmö Fotbollförening, som i en dramatisk sista omgång ryckte guldmedaljerna från halsen på Halmstads BK. På två lyckominuter i andra halvlek vände allt. Jon Inge Höiland gjorde matchens enda mål på Malmö Stadion, nästan samtidigt som IFK Göteborgs Magnus "Ölme" Johansson kvitterade på Örjans Vall. 1-1 mellan HBK och IFK Göteborg innebar att "Ölme" Johansson blev guldhjälte för Malmö FF.
På Malmö Stadion stormade en del av de 27.343 åskådare in på planen för att fira guldet med spelarna, och jubla över att 16 års väntan är över.

Senaste guldet för MFF bärgades 1988. Sedan dess har man varit med i guldstriden många gånger, men inte förrän nu nått ända fram. Det har varit en brokig väg fram under säsongen för MFF, som trots allt var fotbolls-Sveriges favoriter till årets SM-guld. Vid den allsvenska upptaktsträffen i Halmstad före säsongens start, så fick Malmö FF de allra flesta tipsen som slutsegrare.

Den satsning som MFF gjorde inför och under säsongen var också helt inriktad på guld. Patrik Anderssons hemkomst från proffslivet, Afonso Alves övergång från Örgryte, Igor Sypniewskis övergång från Halmstad var tre tunga förvärv inför säsongstarten. Under säsongen har man fått hem Daniel Anderssson och Yksel Osmanovski från proffsspel och man har förstärkt med Peter Abelsson(mittback från Trelleborg) när Tobias Grahn och Daniel Majstorovic lämnade.

"Guldsatsningen" har också under stundom skapat viss nervositet, och därmed tryck på spelare och ledare. Här har tränarens Tom Prahls (guldtränare i Halmstads BK så sent som 2000) erfarenhet bokstavligt talat varit guld värd. Han fick ändra på den planerade formeln flera gånger, men höll ändå en kurs stadig nog att nå hela vägen.

Malmö FF är också hela regionens angelägenhet, och vann redan ifjol publikligan med ett snitt på 18.715 åskådare. I år är siffran ännu högre, och det är de största snittsiffrorna någonsin i Skåne. Detta i en tid när så mycket annat konkurrerar om människors fritid mot förr om åren - så visst är MFF hela bygdens angelägenhet.

När man vinner en serie med 15 matchvinster av 26, sju förlorade och fyra oavgjorda, så är man det bästa och jämnaste laget. Det finns ingen enskild match som är viktigare än annan, men det är klart att 2-1 mot IFK Göteborg i näst sista omgången på ett fullsatt Ullevi var oerhört viktigt. Bäst när det gäller, och det upprepades mot Elfsborg i sista matchen.

Malmö FF har sedan man var nere och vände i Superettan tydligt uttalat att framgång i europacupspel är målet, samt att vara bland de lagen som konkurrerar om SM-guldet varje år.

Resurserna finns och supportrarna ställer upp, så egentligen är det bara MFF själva som avgör hur långt man ska nå. Rimligen blir en frisk Patrik Andersson, en genomtränad Daniel Andersson och Yksel Osmanovski och de spelare man redan har ännu bättre nästa år. Om det sedan blir så att Allsvenskans skyttekung Markus Rosenberg, och kanske Tobias Grahn, återkommer från HBK och Århus, ja, då finns inget som talar för att MFF inte kan upprepa årets framgång.

Guldet innebär också en extra slant - över en miljon kronor - för att man kvalat in till Royal League som startar den 11 november - det skandinaviska klubbmästerskapet. I Royal League har MFF en utmärkt möjlighet att samla internationell erfarenhet, och laget har definitivt chansen att stå som slutsegrare i maj månad!
Halmstads BK, IFK Göteborg och Djurgårdens IF gör MFF sällskap som svenska representanter i Royal League. Andraplatseb innebär för HBK spel i UEFA-cupen, i alla fall en liten tröst för det missade guldet. HBK ska också ha all heder av årets insats, att laget skulle slåss om guldet ända in i säsongens sista skälvande minuter hade mycket få trott inför säsongen.
Fakta om svenska mästarna Malmö FF