Elfsborg klarade pressen och vann SM-guldet

Elfsborg klarade guldpressen och vann SM-guldet efter seger 1-0 mot Djurgården hemma på Borås Arena. Joakim Sjöhage forcerade in segermålet i öppet mål efter en nick av Marhias Svensson.
Guldkonkurrenten AIK vann komfortabelt med 3-0 mot Malmö på Råsunda, men tvingades konstatera att det var förgäves. Mathias Svensson, som just nickat, ser Joakim Sjöhage storma fram och styra in guldmålet bakom Pa Dembo Tourray.
Anförda av framför allt Anders Svensson och Mathias Svensson dominerade Elfsborg spelet i den första halvleken mot Djurgården. Boråsarna skapade en hel del kvarts- och halvlägen, däremot inte så många helt öppna målchanser. Men i slutet av halvleken (39') kom det nödvändiga målet.
Mathias Svensson mötte Daniel Alexanderssons inlägg med pannan i ganska snäv vinkel vid den bortre stolpen. Bollen såg ut att vara på väg in i mål när Joakim Sjöhage kom störtande och förlängde bollen över mållinjen.
Mathias Svensson och Joakim Sjöhage efter 1-0-målet.I den andra halvleken hade Stefan Ishizaki och Jon Jönsson öppna lägen att göra 2-0, men inbytte DIF-målvakten Oskar Wahlström räddade Ihizakis skott och Jönsson missade grovt.
Djurgården höjde sig något i den andra halvleken och hade även de några lägen att göra mål.
Det märktes tydligt att elfsborgarna var nervösa under de sista 20-25 minuterna, men de lyckades klara pressen och hålla undan till seger och klubbens femte SM-guld, det första sedan 1961.
- Det var en svår match att spela, men vi klarade pressen, sade den märkbart tagne Elfsborgs-tränaren Magnus Haglund direkt efter slutsignalen.
- Det känns helt underbart och helt fantastiskt att 16.000 boråsare får stå här och leva ut sin glädje efter 45 års väntan. Inte minst med tanke på hur det såg ut när jag började här, konstaterade han efter lite tid att samla sig.
En kuriositet att nämna i tider där den allsvenska skytteligan domineras av utländska importer, med Kalmars Ari da Silva i spetsen, är att Elfsborg startade matchen med elva svenska spelare på planen.
AIK visade från matchens första sekund att man minsann skulle göra allt vad man kunde för att nå SM-guldet.
Matchens lirare Wilton Figueiredo fälls av Malmös Olof Persson.Matchens gigant var AIK:s Wilton Figueiredo, som från sin position mellan MFF:s mittfält och backlinje, både försåg sina medspelare med fina framspelningar och skapade farliga lägen på egen hand.
Figueiredo gjorde själv 1-0-målet på en tung frispark från trettio meters håll och tillsammans med Mats Rubarth låg han även bakom Miran Burgic 2-0-mål direkt i andra halvlek. Markus Jonsson satte slutliga 3-0 på straff.
- Vi har fått smak på nånting och vill bli ännu bättre. Och vi hade gärna fått med oss ett guld. Vi gjorde vårt, men det räckte inte, sade AIK-tränaren Rikard Norling efter matchen.
Malmö, som hade en teoretisk möjlighet att nå Royal League, var som helhet klart underlägsna spelmässigt, men toppspelarna Junior och Jonathan Johansson skapade trots detta flera öppna lägen, som borde ha resulterat i minst ett mål.
När slutsignalen ljöd på Råsunda tystnade publiken i väntan på att Elfsborg-Djurgården skulle ta slut. Något djurgårdsmål kom aldrig och AIK-klacken fick i stället hylla sina spelare när de tog emot det stora silvret.
Elfsborg och AIK är sedan länge klara för Royal League. De övriga två platserna togs av Hammarby och Helsingborg. Hammarby vann också det lilla silvret efter att ha passerat HIF upp till tredje plats i slutomgången.
Royal League börjar i veckan och på söndag (ändrat datum) blir det match mellan Elfsborg och AIK på Borås Arena. Om spelarna orkar ladda om efter slutforceringen i Allsvenskan kan den bli matchen bli något alldeles extra.
Mer om slutomgången i Allsvenskan följer från fotbolldirekt på våra allsvenska sidor.
Se bilder från Elfsborgs guldmatch och guldfirande.