Thylin: Karaktär, kvalitet och kollektiv gav guld

Jag vill sammanfatta Helsingborgs framgång detta guldår med tre stora K:
Karaktär. Kvalitet. Kollektiv.
Lagkaptenen Pär Hansson hyllade sin sportchef Jesper Jansson:
- Han har inte bara värvat rätt spelare, utan också bra människor.
Det är värt att minnas, när vi talar om vackra mål och läckra dribblingar.

Ni minns säkert vad som hände. Fyra viktiga spelare försvann utomlands mitt under säsongen - Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson, Marcus Nilsson och Peter Larsson – men andra spelare växte och nyförvärv som Thomas Sörum acklimatiserade sig snabbt.

När mästarna hade fått på sig guldhattarna talade de om gruppen, om alla som varit delaktiga i framgången, hela spelartruppen och ledarna kring laget, Conny Karlsson, Per-Ola Ljung, Sven Andersson, Jesper Jansson och alla de andra. Kollektivet.

HIF har traditionsbärare som Erik Edman, Christoffer Andersson, Mattias Lindström och Erik Wahlstedt. Deras betydelse får inte underskattas. De har säkert påverkat nya och yngre spelare på ett positivt sätt. Karaktär.

May Mahlangu - kvalitet.Några spelare har varit exceptionellt bra den här säsongen. Jag tänker framförallt på May Mahlangu och Ardian Gashi, allsvenskans bästa mittfältspar, en moderna variant av Jonas Thern och Stefan Schwarz, samt Allsvenskans bäste målvakt Pär Hansson och Rasmus Jönsson. Kvalitet.

Bäst av alla, enligt min uppfattning: May Mahlangu. Han är Årets spelare i Allsvenskan, en mittfältare utan begränsningar, en evighetsmaskin på lätta fötter.

* AIK hade också anledning att fira och jubla efter sista matchen. Teteh och Mohamed Bangura lämnade Allsvenskan, men Andreas Alm lyckades ändå leda sitt lag till en andraplats. Imponerande.
* Elfsborg är favorit inför varje säsong, men lyckades inte heller i år infria förväntningarna. Det ska dock bli intressanta att följa talangerna Oscar Hiljemark och Niklas Hult.
* Malmö FF avslutade säsongen med fem raka segrar, en stark prestation med tanke på det pressade spelschemat. 2010 års mästare vad dock inte i närheten av guldstriden.

Här har ni en kort summering av Allsvenskan 2011:

Thylins 20 i topp

1 May Mahlangu, Helsingborg
2 Pär Hansson, Helsingborg
3 Mathias Ranégie, Häcken/Malmö FF
4 Teteh Bangura, AIK
5 Rasmus Jönsson, Helsingborg
6 Mohamed Bangura, AIK
7 Ardian Gashi, Helsingborg
8 Wanderson do Carmo, Gais
9 Tobias Hysén, IFK Göteborg
10 Alexander Milosevic, AIK
11 Anders Svensson, Elfsborg
12 Mervan Celik, Gais
13 Peter Larsson, Helsingborg
14 Erik Sundin, Helsingborg
15 Pontus Jansson, Malmö FF
16 Stefan Ishizaki, Elfsborg
17 Mattias Lindström, Helsingborg
18 Ivan Turina, AIK
19 John Chibuike, Häcken
20 Mattias Johansson, Kalmar FF

Årets tränare: Conny Karlsson
Han har organiserat laget mästerligt och påverkat hela föreningen genom sitt sätt att vara. Han är en prestigelös tränare, som lyssnar på kritik och framhåller att han bara är en del av ett ledarteam, men som också har en bestämd uppfattning om hur laget ska spela och uppträda.

Årets sportchef: Jesper Jansson
Kalla det fingertoppskänsla eller människokännedom eller vad ni vill; tack vare Jespers värvningar märktes det inte att fyra nyckelspelare försvann mitt under säsongen. Han lyckades med konststycket att tjäna 80 miljoner kronor utan att sälja guldet.

Årets skyttekung: Mathias Ranégie
21 mål, 18 för Häcken och tre för Malmö FF. Mathias har utvecklats mest av alla spelare i Allsvenskan den här säsongen och han är inte bara en avslutare.

Årets mål: Erik Sundin mot Gais
Löpningen, den överrumplande helomvändningen och den iskalla avslutningen; det var en lysande soloprestation.

Årets räddning: Ivan Turina mot HIF
Alvaro Santos skulle slå bollen i öppet mål från tre meter, men AIK-målvakten sträckte ut sig i sin fulla längd – 197 cm – och räddade skottet.

Årets veteran: Mattias Hugosson
Många förtjänar beröm i Gefle – inte minst tränaren Pelle Olsson – men jag är mest imponerad av denne 37-åring, som fortfarande tillhör Allsvenskans bästa målvakter.

Årets debutant: Alexander Milosevic
Han är bara 19 år, men agerar redan som en auktoritet i mittförsvaret, både i AIK och U21-landslaget. En ny Olof Mellberg?

Årets tack och adjö 1: Mattias Jonsson
20 år efter sin debut sa han farväl, mannen som klivit över alla smärttrösklar. Han var värd alla hyllningar och lite till. Vi glömmer inte hans 2-2-mål mot Danmark i EM 2004.

Årets tack och adjö 2: Johan Karlsson
Lagkamraterna ville att han skulle slå straffen mot Trelleborg i sin sista match på Borås Arena – och som han slog den! En prefekt avslutning på elva år i Elfsborg.

Årets match: Elfsborg-Helsingborg 3-2
En underhållande match med många målchanser. Elfsborg kunde inte hota HIF i guldstriden, men spelade för sin heder. Anders Svensson, Niklas Hult och Daniel Mobaek målskyttar för Elfsborg, Erik Sundin och Mattias Lindström för HIF.

Årets spanska sjuka: Halmstad
HBK kastade bort en hel vårsäsong på Josep Clotet Ruiz´ försök att spela som Barcelona, med fem spanska spelare som vi redan har glömt.

Årets Tom Prahl
En av svensk fotbolls främsta lagbyggare de senaste 20 åren fick uppleva något han aldrig varit med om tidigare, nämligen att ramla ur Allsvenskan.

Årets göteborgslag:
Gais missade medalj, men blev bäst i stan för första gången på evigheter, en stor framgång för Alexander Axén och inte minst supportrarna.

Årets ökning: Publiksnittet
Snittet blev 7.271, en ökning med nästan tusen åskådare per match.

Årets fiasko: De avbrutna matcherna
Knallskotten, bengalerna, matcherna som fick avgöras vid skrivbordet. Jag upprepar: vi måste bestraffa de skyldiga individerna, inte klubbarna!

Årets minneslucka: 18-åringen på Swedbank Stadion
Han kunde inte förneka att det var han som sprang in på planen och attackerade Pär Hansson, eftersom han blev filmad, men han kom inte ihåg någonting. Han hade ju druckit 15-20 öl. Ja, men då så. Då var han ju inte ansvarig för sina handlingar. Eller?

2000-talet mest tröttsamma ramsa: Hata, hata, hata, hata, hata…
För många är det viktigaste inte att heja på sitt lag, utan att hata motståndarna. Pissa på dem. Förnedra dem. Vi talar ofta om trendbrott och jag hoppas att detta är en trend som alla goda krafter kan hjälpas åt att bryta.

Upplagt av: Stefan Thylin