Thylin summerar Allsvenskan 2013

Malmö FF kunde fira SM-guldet redan före sista omgången och svensk fotboll hoppas förstås att mästarna ska kvalificera sig till gruppspelet i Champions League nästa år.
I dag bör vi dessutom hylla Allsvenskans näst bästa lag. AIK har gjort en imponerande höstsäsong och ser fram emot att än en gång lyckas i kvalet till Europa League.

AIK såg inte ut som ett topplag i våras och förlamades av sorg och chock efter Ivan Turimas bortgång, en tragedi som berörde hela Allsvenskan. I andra halvlek av säsongen har Andreas Alms lag spelat en vinnande fotboll, med Henok Goitom, Per Karlsson, Kennedy Igbonanike, Celso Borges och Martin Mutumba i ledande roller.
Det sägs att ingen kommer ihåg en tvåa, en silvermedaljör, men jag tycker att AIK:s spelare och ledare ska vara stolta över andraplatsen.

I slutet av september trodde vi att kampen om SM-titeln skulle stå mellan två lag, Malmö FF och IFK Göteborg. Därefter tog Blåvitt en poäng på fyra matcher och saknade plötsligt både struktur och vilja.
2-0 mot Norrköping innebar dock att Mikael Stahre får Europa League som en kittlande utmaning 2014 – och glöm inte att Blåvitt dessutom är regerande cupmästare.

Dags för en kort summering av Allsvenskan 2013…

Årets lag

Elrit Berisha, Kalmar FF – Miiko Albornoz, Malmö FF, Pontus Jansson, Malmö FF, Per Karlsson, AIK, Ricardinho, Malmö FF – Jiloan Hamad, Malmö FF, Jakob Johansson, IFK Göteborg, Anders Svensson, Elfsborg – Henok Goitom, AIK – Magnus Eriksson, Malmö FF, Tobias Hysén, IFK Göteborg.
Avbytare: John Alvbåge, IFK Göteborg, Johan Larsson, Elfsborg, Emin Nouri, Kalmar FF, Andreas Johansson, IFK Norrköping, Celso Borges, AIK, Mostafa El Kabir, Häcken, Kennedy Igboananike, AIK.

Årets poängkung och årets tränare.Årets poängkung - Magnus Eriksson
11 mål och 14 assists=25 poäng. Magnus hade en fot med i nästan hälften av mästarnas mål.

Årets skyttekung - Imad Khalili
Visade att han kunde göra mål både för Norrköping och Helsingborg. 15 fullträffar.

Årets tränare - Rikard Norling
Hans idéer och ledarstil tilltalar uppenbarligen spelarna. Han har utnyttjat deras individuella egenskaper på ett sätt som gynnat kollektivet och han har aldrig tvivlat på ungdomarnas kapacitet.

Årets räddare - Per Mathias Högmo
Djurgården var en klubb i kris efter Magnus Pehrssons avgång och behövde en diktator som tränare. Eller? Nej, Djurgården fick en sympatisk, lyssnande, intelligent och entusiasmerande tränare, som förde upp laget till en anständig placering.

Årets tack och farväl
Vi ska inte jämföra Nanne Bergstrand och Henrik Rydström med Sir Alex Ferguson och Ryan Giggs, inte på något sätt, men båda har gjort ovärderliga insatser för Kalmar FF under en lång följd av år. De har personifierat Kalmar FF. Livet går vidare, men inget blir sig likt.
Mattias Hugosson har vaktat Gefles mål i 15 säsonger och hans pålitlighet och lojalitet är en av anledningarna till att denna beundransvärda klubb hängt kvar i Allsvenskan år efter år.
Özcan Melkemichel har ägnat en stor del av sitt liv åt Syrianska och satt sin prägel på klubben. Avslutningen blev inte vad han hoppats på, men visst är han värd att hyllas.

Årets veteran - Kristian Bergström
39-åringen slår sina inlägg, frisparkar och hörnor med precision – och han slutar aldrig att springa.

Årets juniorer
Daniel Amartey, Djurgården, Simon Gustavsson, Häcken, och Melker Hallberg, Kalmar FF, tre tonåringar som har både teknik, speluppfattning och självförtroende. Det ska bli intressant att följa deras utveckling.

Årets tillbakagång - Elfsborg och Häcken
Etta och tvåa 2012, sexa och tia i år. Elfsborg sparkade Jörgen Lennartsson för att spelarna var missnöjda med sitt passningsspel och Häcken klarade tydligen inte av att tillhöra favoriterna.

Årets mål
Kennedy Igboananikes fenomenala bicycleta mot Halmstad, ett akrobatiskt konstnummer.

Till sist: Brommapojkarna var bäst av nykomlingarna och kan nu avnjuta kvalet som åskådare. En imponerande prestation av Roberth Björknesjö och hans spelare.

Kennedy Igboanike i luften med årets mål enligt Stefan Thylin.

Upplagt av: Stefan Thylin