"Thylin: I år är svaret Malmö FF"

Malmö FF är på väg mot tredje guldet på fyra år.

Malmö FF är inte bäst i Sverige tack vare någon miljardär från Förenade Arabemiraten, Kina eller Ryssland. MFF har skapat sina resurser genom att nå framgångar i Europa och sedan använda pengarna på ett förnuftigt sätt.
Spelare och tränare kommer och går, men nästa vecka kan klubben fira sitt tredje SM-guld på fyra år.

Thylin tycker till...I en krönika för några veckor sedan påminde jag om 40- och 50-talet, då den ständiga frågan var: Malmö FF eller IFK Norrköping?
I år är svaret Malmö FF. IFK Norrköping och AIK får göra upp om andraplatsen.

MFF saknade nyckelspelare som Markus Rosenberg, Magnus Wolff Eikrem och Anders Christiansen i söndags, men kunde ändå besegra de regerande mästarna. Försvarsspelet var stabilt och kompakt, kontringarna snabba och vassa; ett mästarlag kan vinna matcher på många sätt och MFF har en trupp som ingen konkurrent kan matcha.

Det är inte tur. Det är inte orättvist. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete. För att få inkomster från Champions League måste man komma dit och det lyckades MFF med två år i rad.

Många trodde att Malmö FF sålde guldet när målskytten Vidar Örn Kjartansson försvann, men nu kan vi konstatera att Alexander Jeremejeff, nyförvärvet från Häcken, är en kompetent ersättare.
Alexander Jeremejeff har på kort tid smält in i sin nya omgivning.Med Johan Wiland i målet, Kari Arnason i mittförsvaret och den outtröttlige Jo Inge Berget i anfallet, ja överallt, kan MFF vinna svåra bortamatcher mot skickliga lag.

IFK Norrköping har tre raka förluster, men jag tycker ändå att laget har gjort en mycket bra säsong med tanke på alla spelarförluster, inte minst Emir Kujovic och Christoffer Nyman, och på att Janne Andersson blev förbundskapten.

AIK är i strålande form: nio raka utan förlust, sju segrar och två oavgjorda. Alexander Isak, Nordens bäste 17-åring (väl?), fortsätter att göra mål och ta avgörande initiativ. Jag tänker inte kräva att Janne Andersson ska ta med honom i truppen redan i år, men jag blir inte chockad om han blir uttagen mot Frankrike nästa månad.

Så här ser det återstående programmet ut för de tre topplagen:

Malmö FF 60 poäng:
Östersund (h), Falkenberg (b), Gefle (b), Hammarby (h).
AIK 53 poäng:
IFK Göteborg (b), Häcken (h), Jönköping (b) Kalmar FF (h).
IFK Norrköping 53 poäng:
Falkenberg (h), Elfsborg (b), Hammarby (b), IFK Göteborg (h).

Mitt tips:
Malmö FF säkrar seriesegern redan den 26 oktober, borta mot Falkenberg. Allan Kuhn blir då klubbens 12:e guldtränare genom tiderna.
Här är hans företrädare:

 • Bob Houghton.Carl Ahlberg/Sven Nilsson 1943-44
 • Kalman Konrad 1948-49 och 49-50
 • Sven Nilsson/Bert Turner 1950-51
 • Bert Turner 1952-53
 • Antonio Duran 1965, 67, 70 och 71
 • Bob Houghton 1974, 75 och 77
 • Roy Hodgson 1986 och 88
 • Tom Prahl 2004
 • Roland Nilsson 2010
 • Rikard Norling 2013
 • Åge Hareide 2014

Jag vet att Allan Kuhn inte har börjat fira än, att champagnen bara har lagts på kylning, men om hans lag inte kollapsar kan han se fram emot 2017 års stora utmaning: att åter nå gruppspelet i Champions League.
Utmaningen för IFK Norrköping, AIK och IFK Göteborg blir att närma sig mästarna.

Upplagt av: Stefan Thylin