Ung 24/7 engagerar i Akalla

Ungdomsföreningen Ung 24/7 har ett lika vackert som självklart motto:
– Vi är lika olika, oavsett kön, hudfärg, sexualitet, funktionalitet och ursprung.
Föreningen omfamnar ungdomar och unga vuxna med olika funktionsnedsättningar.

Ung 24/7 har funnits i sju år med den enkla grundtanken att alla ska erbjudas samma möjlighet att få vara med i olika roliga aktiviteter. Föreningen är till för ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar som ADHD, aspberger, autism och olika utvecklingsstörningar.
Ung 24/7 vill uppmärksamma de här ungdomarna.

Yonathan Yosief, 19 år är ordförande i föreningen.
– Med hjälp av personalen på ungdomsgården vill vi hitta på aktiviteter av olika slag. Eller bara umgås med kompisar. Vi har spelat fotboll, innebandy, haft dragkamp…det kan vara att gå på bio eller andra utflykter som ligger utanför ungdomsgården, säger han.

Vilket har varit det roligast ni gjort under de här åren?
– Det är en svår fråga. Allt har varit roligt men på olika sätt.
Bra svar på en felställd fråga – mycket är roligt, men att rangordna låter sig inte göras eftersom det roliga tar sig uttryck på olika sätt.
Fotboll är en av aktiviteterna som går hem bra, spela spel funkar också fint. De månatliga matkvällarna och diskokvällarna lockar flest besökare.

Ung 24/7 är kopplad till ungdomsgården Electric i Akalla By i Stockholms norra förorter. Ungdomarna är på grund av sina funktionsnedsättningar lite svårt att ta sig dit, så antalet kan variera från två till tjugotvå en vanlig kväll.
– Vi önskar givetvis att vi var fler varje kväll, säger Nawar Karim, 29 år, fritidsledare på ungdomsgården Electric.

Vad ger ni de här ungdomarna?
– En meningsfull fritid. En "normal" fritid, en chans att ta plats och finnas på samma villkor som vem som helst. Det finns väldigt få ungdomsgårdar som riktar sig mot den här målgruppen.

Gensvaret är tydligt:
– Vi får väldigt mycket tacksamhet genom arbetet med ungdomarna. Det räcker för oss, att se dem bli glada och att de kommer tillbaka till gården. Det är ett stort steg för ungdomarna att bli en del av ett större sammanhang, säger Nawar Karim.

Nu har Ung 24/7 dragit igång arbetet med en egen musikfestival som man döpt till Electric Festival. Det är en musikfestival planerad av och helt anpassad för ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar. Stockholms stad, Fritidsförbundet och Kulturnämnden i Kista-Rinkeby stöttar.

– Det är svårt för vissa av oss att gå på festivaler så vi kom på att vi kan göra en egen. Nu blir det av i sommar, alla som vill komma får komma, säger Yonathan.

Festivalen genomförs 16 juni i år.
– Jag hoppas den blir bra och att alla blir nöjda och att den kan fortsätta flera år, säger Yonathan.

Upplagt av: Roger Björkman