Johanna Englund, Öckerö IF får GP-sportens hederspris

Pris

Johanna Englund spelar i klubbens damlag där hennes engagemang och vilja parat med ett skarpt målskytte tog laget upp till division II. Hennes roll och betydelse för klubben är mycket större än så.

Johanna Englund spelar i klubbens damlag där hennes engagemang och vilja parat med ett skarpt målskytte tog laget upp i division II.
Hennes roll och betydelse för klubben är mycket större än så.

– Nja, jag vet inte...jag är spelare, men kanske känner jag att jag har lite mer ansvar för laget. Och vi har kämpat länge för jämställda villkor för damer och herrar i klubben. Vi har kommit en bra bit men det finns saker kvar att jobba för, säger hon.

GP-sportens hederspris 2018 går till Johanna Englund för hennes insatser i Öckerö IF. En eldsjäl och medmänniska som under många år gjort skillnad.
– Roligt och lite otippat. Jag tyckte det var jättekonstigt att jag fick det här priset, det finns ju så många som gör ett stort jobb i sina klubbar.
Hur skulle människor i din omgivning beskriva dej tror du?
– Svårt att veta, jag är väl mest känd för att jag själv spelar fotboll och tränat klubbens 01-lag fram till nu. Och att jag varit delaktig i morgonträningar för högstadieelever som jag hållit i.

Johanna Englund, 42 år viger mycket av sin tid till Öckerö IF där hon är klubbens målfarligaste spelare, under flera år framgångsrik tränare för ett pojklag, mångårig tränare för skolungdomar som vill träna extra och hon kämpar för tjejers möjligheter att spela boll på samma villkor som killar.
Lägg till det mamma till sex egna barn och jourfamilj för barn från tuffa miljöer i behov av ett tryggt hem.
Hur får du ihop dagen, hur ser dina prioriteringar ut?
– Det undrar jag också ibland. Men det jag gör gör hela familjen, min viktigaste prioritering är familjen. Sen kommer damlaget och min egen träning. Jag lägger mycket tankar på klubben och träningarna, men jag ser det inte som att jag gör en uppoffring.

Hon säger att hon får mycket tillbaka från fotbollen. Hon vet att hon är uppskattad och spelar roll för många människor.
– Att ge, ger mig energi. Fotboll är ett lagarbete och en gemenskap. Glädjen och sorgen i ett omklädningsrum, det finns en sån dynamik i det. Det vi har nu är unikt, en jättefin samanhållning och vi har kul. Det är nästan så jag blir rörd när jag tänker på det.
Varifrån kommer ditt engagemang?
– Jag tycker det är så himla roligt, fotboll är allt. Min syster är med i laget och att få göra det här tillsammans med henne är härligt.

Hon är inte den som gnäller, men ser att det finns jämställdhetsfrågor som behöver adresseras. Hon är envis men klok och väljer sina fighter och riktar sitt engagemang mot de positiva krafterna. Damlaget har blivit lite av klubbens flaggskepp, en division II-plats är kvittot på det. Herrlaget spelar i en lokal division IV-serie.
Frustrerar orättvisorna dej?
– Vi har fått det mycket bättre än många andra damlag i föreningar här i Göteborg vilket vi är väldigt tacksamma för. Klubben har tagit ställning för att vi ska ha det lika och jag älskar klubben för det. De är grymma.

Laget har fått några nyförvärv och känner sig bra rustat inför den kommande division II-säsongen. Men bli nöjd och bli bekväm? Aldrig!
– Man får inte sluta kämpa, vi har bra förutsättningar nu men vi måste fortsätta kämpa och det är jättekul att vi har unga tjejer som vill utvecklas. Senast vi var i tvåan var vi inte beredda och åkte ur direkt, i år ska vi hänga kvar och prestera i serien.
Ära och erkännande med GP:s hederspris, och 10 000 kronor. Hur används pengarna bäst tror du?
– Jag har inte tänkt på det. Får väl fråga klubben, jag hoppas de kommer damverksamheten till del på något sätt.

GP-sportens hederspris, motivering
Spelglädjen får henne att fortsätta sin målrika karriär år efter år. Hennes rättvisepatos har gjort Öckerö IF mer jämställt än någonsin. Och engagemanget för barnen – egna och andras – tycks aldrig kunna sina.
Johanna Englund är varje förenings dröm och mottagare av GP-sportens hederspris 2018.
I juryn: Christofer Ahlqvist, chefredaktör, Ulf Niklasson, sportchef, Johan Sköld, nyhetschef och Eric Hilmersson, sportreporter.

Finns det en ö-mentalitet?
– Jo, i allra högsta grad, här ute finns det en speciell mentalitet men riktigt vad det är kan jag inte förklara. Alla är mer eller minde behövda här, man har sin plats.
Johanna Englund är behövd och har sin plats. Som spelare, som ledare och mamma.

Det som började som en bred motionssatsning blev efter ett tag fotbollsträning för skolungdomar. Efter att dem serverats frukost gav de sig av till skolan. En bra start på dagen det, eftersom motion ger hjärnkraft.
– Det var jätteroligt och populärt. Nu har kommunen och SISU dragit sig ur men jag tror vi ska starta upp det igen eftersom det behövs.