Smarta idéer för schystare snack


Rogerio Silva och Shanga Aziz. Foto: Niclas Fasth

Fotbollsklassiker som "idioten" möter virtuella omklädningsrum med machosnack. Kompisarna Shanga Aziz och Rogerio Silva har idéerna som sätter fart på normdiskussionen bland unga spelare.

Från Magasinet Fotboll #1-2018

– Vi tänkte att vi måste blanda upp diskussioner och samtal med grejer som killarna gillar. För att bara sitta och prata i ett omklädningsrum kan ­kanske vara svårt för många. Det kan ju bli lite stelt, säger Shanga Aziz, 19, som startade Locker Room Talk tillsammans med sin klubbkompis Rogerio Silva, 18.

Hur får man in "idioten" i ett samtal om osunda värderingar och kvinnoförnedrande attityder bland manliga fotbollsspelare?
– Det kanske låter lite konstigt, men det är en stafett med två lag som "tävlar" mot varandra. En spelare springer fram till ett papper och en penna, och när han kommer dit ska han skriva ner vad han tycker om fair play. Sedan springer han tillbaka och så är det nästa spelares tur, och så vidare tills hela laget gjort det.

– I nästa runda skriver spelarna ner vad de tycker om jämställdhet. Allt som har skrivits ner bildar sedan underlag för diskussionerna i om­klädningsrummet, säger Rogerio.

Och vad tycker killarna om samtalen?
– Bra! Vi har snart besökt hundra klubbar och vi tycker att samtalen generellt sett är jättespännande. Killarna är mycket klokare än vad man skulle kunna tro. De förstår att miljön i både skolan och fotbollen är tuff, med hårt språk och förnedrande syn på tjejer och homosexuella, säger Shanga.

– Det vi kan hjälpa dem med är att förstå de här oskrivna reglerna, och att de inte behöver följa dem.

Har ni sett någon effekt av det ni gör, till exempel genom återbesök hos klubbarna?
– Nej, tyvärr inte. Locker Room Talk är ju ett skolprojekt från gymnasiet, som vi startade 2016. Vi visste inte då att det skulle ta fart och bli så eftertraktat. Men vi är mycket medvetna om att vi måste hitta sätt att följa upp det första besöket, säger Shanga.

– Det vi kan hoppas på just nu är att vi har sått ett frö, och både gjort killarna och tränare medvetna om problemet.

– Vi har fått pengar av Riksidrottsförbundet för att kunna koppla en forskare till utbildningen.

Varför har ni blivit så eftertraktade, tror ni?
– Det har väl knappast undgått någon, åtminstone inte efter metoodebatten, att vi har problem i samhället med hur män pratar om och behandlar kvinnor, som är direkt förnedrande. Det är könsord, sexuella trakasserier och övergrepp, säger Shanga.

– Men det handlar inte bara om mäns syn på kvinnor, utan även om hur killar ska vara mot varandra, fyller Rogerio i.

Har ni utbildningar för tjejer också?
– Det finns folk som säger att vi borde jobba med tjejer också och att det finns problem där med. Men jag vet ju inte hur det är att vara ung tjej, så vad jag ska prata med dem om – det faller på sin egen orimlighet, säger Shanga.

– Men en utbildning för tjejer är kanske något vi ska lägga till i Locker Room Talk.

Locker Room Talk

Bakgrund: Locker Room Talk Sverige startades i ­Finspång och är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schysta attityder i snacket i omklädningsrummet.

Så funkar det: Utbildningen är en samtalsserie på åtta tillfällen om 15 minuter. Målgruppen är idrottsföreningar och killar, 10–14 år. Som namnet anger sker samtalen i omklädningsrummet. På fotbollsgalan 2017 fick organisationen Zlatan Ibrahimovics nya pris Number 10 för sitt arbete.

Upplagt av: Anders Falkirk - Foto: Niclas Fasth