Djurgården i cupfinal efter derbyseger

Djurgården vann derbyt och cupsemifinalen mot AIK med 2-0 efter mål av Tinotenda Kadewere och Kerim Mrabti inför 21.200 åskådare på Friends Arena. För Djurgården var det första derbysegern på sju år. Nu väntar Malmö FF i cupfinalen den 10 maj. - Jag tittade bara på bollen och hoppades att den skulle gå in. Underbart att vinna, sa Tinotenda Kadewere efter vårvinterns fjärde cupmål.

Djurgården kom till söndagens semifinal med vetskapen om att de inte släppt in ett enda mål i cupen (9-0) men att de å andra sidan inte vunnit ett enda stockholmsderby sedan september 2011 (1-0 borta mot AIK).
- Jag tror inte historia spelar så stor roll. Det är dags för oss att vinna nu. Vi är i bra form. Vi känner oss svårslagna, sa Djurgårdens nyförvärv Dzenis Kozica inför sitt första stockholmsderby.

AIK var också taggat inför tvillingderbyt (klubbarna bildades 1891). Så här sa tränaren Rikard Norling till Fotbollskanalen.
- Jag vill ha det här derbyt nu. Det är intressant och spännande. Dels drar ett derby upp tävlingsnerven mer än vad som är brukligt under en försäsong och dels ligger det en cupfinal i potten. Det gör den här matchen oerhört spännande.

Hur gick då? Blev det någon nerv, någon spänning? Vilka gick till cupfinal mot Malmö FF? Svaret blev att alla fick vänta längre än tänkt. Inför officiell avspark (18.15) använde båda lagens supportrar pyroteknik och på grund av rökutveckling tvingades matchen starta en timme senare.

När matchen väl kom i gång blev den första halvleken mållös, därmed inte sagt att den saknade dramatik. AIK inledde bäst och Jonas Olsson tvingades rädda Robert Lundströms skott på mållinjen.
Just Jonas Olsson, Djurgårdens lagkapten, fick utgå på grund av vadskada efter en knapp halvtimma. Niklas Gunnarsson ersatte.

I den 32:a minuten kom halvlekens hetaste chans då Djurgården tilldömdes en straff sedan Rasmus Lindkvist tagit med händerna efter en hörna. Kerim Mrabti slog den, Oscar Linnér kastade sig åt vänster och räddade med armen.
- En helt vanligt straff. Häftig att rädda den, sa Linnér leende, lugnt och sansat i paus i C More.

I andra halvlek gick det undan då Djurgården tog ledningen efter en halv minut. Jonathan Augustinsson slog en långboll mot Tinotenda Kadewere, som AIK-försvararen Per Karlsson inte lyckades nicka bort bättre än att Kadewere kunde bredsida in via stolpen. Och det skulle komma mer från Djurgården och åter en gång var Tinotenda Kadewere inblandad.

Det var nämligen han som nickade fram Jesper Karlströms inlägg till Kerim Mrabti som överlistade Oscar Linnér i den 67:e minuten. Revansch alltså för Mrabti för straffmissen i första halvlek. 0-2.

Med drygt tio minuter kvar fick AIK en straff. Andreas Isaksson rev ner Tarik Elyounoussi, som själv slog straffen och som Isaksson räddade till en resultatlös hörna. Nu talade det mesta för att Djurgården skulle vinna semifinalen. Och så blev det.

I Svenska Cupens final väntar Malmö FF för Djurgården. Finalen spelas den 10 maj. Vilket lag som får hemmaplan lottas på onsdag i samband med Allsvenskans upptaktsträff.

Upplagt av: Larne Wallisson