Femte raka finalen för Linköping

Linköpings Natasha Dowie provar skott mot Eskilstuna

Linköpings senaste nyförvärv Natasha Dowie fick chansen från start i Svenska Cup-semin mot Eskilstuna. Efter bara åtta minuter placerade brittiskan in 1-0 bakom Emelie Lundberg i hemmamålet. Linköping vann till slut med 2-1 och är klart för femte raka cupfinalen. LFC vann de två första mot Kristianstad och Rosengård, men har förlorat de två senaste finalerna mot malmölaget.

Natasha Dowie presenterade sig tidigt i matchen. Efter en snabb omställning serverade Tove Almqvist en fin passning som friställde Dowie och hon satte säkert ledningsmålet.

- Viktigt med första målet. Det gav oss självförtroende, Jag har längtat efter att spela med det här laget och älskar att spela stora matcher. Underbart att vi kunde ta oss till final, sa Natasha Dowie till tidningen Corren.

Eskilstuna hämtade sig snabbt och hade två bra kvitteringslägen i den elfte och 28:e minuten. Men hemmalagets anfallare Mimmi Larsson, Loreta Kullashi och Felicia Karlsson har haft svårt med målskyttet i början av säsongen. Löpningar, effektivitet och samarbete saknas en en smula.

Halvleken var jämn men i sista minuten kopplade Linköping ett klart grepp om matchen när Kosovare Asllani gjorde 2-0. Efter ett inspel från höger fick mittfältaren god tid på sig att sikta och hon satte bollen säkert i bortre burgaveln. Skickligt och mycket snyggt.

Eskilstuna jagade reducering i den andra halvleken och man fick stundtals bra tryck mot motståndarmålet. Men LFC-försvaret stod sig starkt och längst bak var Hilda Carlén mycket bra.

Det var först i 90:e minuten som hemmalaget lyckades få hål på Carlén när Vaila Barsley forcerade in 1-2.

Linköping gjorde tre byten sista halvtimmen och man drog tillbaka laget något. Stabilt är ett passande ord om lagets insats.

Redan på måndag morgon reser Linköping till Manchester och match mot City i Champions League.

Ett bra resultat på onsdag är förstås väldigt viktigt inför returen i Linköping veckan efter.

Eskilstuna hoppas kunna få in rutinerade duon Annica Svensson och Lisa Dahlkvist under våren. Man har gjort två bra matcher mot svenska mästarna (0-1, 1-2) och får man ordning på målskyttet blir det en bra säsong.

På söndag möts Rosengård och Djurgården i kamp om den andra finalplatsen. Segrande lag i den matchen kommer att stå värd för finalen som spelas den 13 maj.

Upplagt av: Stig Lindmark