Fjärde cupfinalen i rad för Rosengård

För fjärde året i rad blir det final i Svenska Cupen mellan de två stora klubbarna – Linköping och Rosengård. Rosengård fixade finalplatsen på söndagen efter 2-1 i dramatisk semifinal mot Djurgården.
I lördags vann Linköping den andra semifinalen mot Eskilstuna med samma siffror.

- Jag är såklart nöjd över att vi är i final igen. Men det blev lite onödigt spännande. Vi gör i stora drag en bra första halvlek men lyckas inte göra mål, kommenterade hemmatränaren Jonas Eidevall.

Rosengård var det bättre laget hemma på Malmö IP. Men det krävdes en straff för att få in bollen bakom storspelande Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål.
Ali Riley blev neddragen i straffområdet och Anja Mittag tog hand om avslutet från elva meter. Bollen satt perfekt vid den högra stolpen och 1-0 i den 58:e minuten var välförtjänt .

Mittag hade ytterligare en bra målmöjlighet i den andra halvleken men den här gången vann Gunnarsdottir kampen mot den tyska skyttedrottningen och räddade snyggt nere vid den vänstra stolpen. Isländskan är en av damallsvenskans bästa målvakter.

I gruppfinalen i söndags borta mot Piteå kvitterade Djurgården på tilläggstid. Med den vändningen i färskt minne gav man aldrig upp mot Rosengård och i 90:e minuten kom kvitteringen genom Jenna Hellström som slog upp bollen i nättaket från nära håll.

- Allt kan hända när man bara har 1-0 och nu lyckades Djurgården kvittera på deras enda målchans. Men vi tar tag i matchen igen och lyckas göra 2-1 i 93:e. Djurgården blev lite passiva och vi tog vara på det, sade Eidevall.

Segerskytt var nyförvärvet (från Eskilstuna) Fiona Brown som slog in bollen efter en öppnande passning från Anja Mittag i straffområdet. Mittag har varit bra i flera cupmatcher och ser ut att få en bättre säsong än i fjol. Liksom hela Rosengård.

- I stora delar är jag nöjd med vår prestation men vi har en hel del kvar att utveckla och det gäller att jobba stenhårt på varje träning, sade Eidevall.

Djurgården gjorde en bra match men räckte inte riktigt till mot ett starkt Rosengård. Dif har tappat tre viktiga mittfältare från förra säsongen: Katrin Schmidt, Emilia Brodin och Johanna Rytting Kanerud. Men, de har fyllt på laget bra och kan ta en plats på den övre halvan.

Finalen kommer att spelas den 13 maj i Malmö. Rosengård har vunnit de två senaste cupfinalerna.

Upplagt av: Stig Lindmark