Kan GAIS skrälla i Östersund?

Svenska Cupen är framme vid kvartsfinaler. Sju allsvenska lag samt GAIS från Superettan har chans att bli cupmästare 2017/18. I gruppspelet slog GAIS ut Elfsborg, Hammarby och Vasalund. Nu väntar regerande cupmästarna Östersund. Kan GAIS skrälla? På söndag kväll vet vi svaret. I övriga kvartsfinaler möts Malmö FF-IFK Göteborg (lördag), Djurgården-Häcken (måndag) och AIK-Örebro (tisdag).

I måndags hade Östersunds FK årsmöte och det var en nöjd styrelse som kunde blicka tillbaka på föreningens framgångsrikaste år någonsin. Både sportsligt och ekonomiskt.
Och allt började egentligen den 13 april 2017 då Östersund besegrade IFK Norrköping med 4-1 i Svenska Cupens final, som tog Östersund ut på ett sagolikt Europacupäventyr. Storklubbar besegrades och vinsten i ÖFK Elitfotboll AB blev 8.589.653 kronor.

- 2017 var ett mycket framgångsrikt år. De kommande åren kommer att bli ännu bättre, siade ordförande Daniel Kindberg stolt.

GAIS, som håller sitt årsmöte på måndag, har inte samma ekonomiska muskler som Östersund. I GAIS har supportrar bidragit ekonomiskt till "Kvartsfinallyftet" inför truppens resa till Östersund.
- Vi kan tack vare våra generösa supportrar och aviserad stöttning från några sponsorer nu ge laget en bra uppladdning och resa till kvartsfinalen, säger klubbchefen Erik Bergkvist på GAIS hemsida.

Sportsligt sett återstår det att se om GAIS kan leverera en cupknall i Östersund, för på papperet är ju Östersund-GAIS en "klar" etta. Något Östersunds assisterande tränare Billy Reid inte håller med om.
- Jag har sett GAIS samtliga matcher i cupens gruppspel och jag är mycket imponerad av hur ni har fått ihop det där. Laget spelar attraktivt och uppträder organiserat. Det kommer inte att bli en lätt match för oss, vi måste ställa ett bra lag på benen för att klara av det här, säger Reid på GAIS hemsida.

Och GAIS-tränaren Bosko Orovic sa så här till GP direkt efter lottningen:
- Vi har visat att vi kan och det är viktigt. Vi åker dit som en outsider och det är mycket som ska stämma, men vi har en tro på oss själva och ska ge det ett försök.

Här följer en del fakta och information inför de fyra kvartsfinalerna:

Lördag, 13.00, Malmö IP
Malmö FF-IFK Göteborg

Dramatik när IFK Göteborg vann sin grupp tack vare bättre ranking än Öster. Klar gruppseger för Malmö FF på maximala nio poäng före BP. När spelarna i IFK hade träningsfritt i tisdags spelade MFF en träningsmatch mot Nordsjälland (2-2).

Markus Rosenberg gjorde båda målen och skrev in sig i MFF:s 100-klubb, de som gjort 100 mål eller fler (26 spelare). Totalt har Rosenberg gjort 101 mål.
- Nu siktar jag på topp 20, sa han till Sydsvenskan och för det krävs ytterligare just 20 mål.

Om målkavalkaden fortsätter mot IFK Göteborg återstår att se. Klart är att han gjorde att av Malmös två mål i fjolårets allsvenska möte (2-2) på Swedbank Stadion.

När Cupens mesta mästare Malmö FF (14 titlar, senast 1988/89) möter Cupens tredje mesta mästare IFK Göteborg (7 titlar, senast 2014/15) spelas matchen på Malmö IP inför maximalt 4.450 åskådare. IFK Göteborgs supportrar har tilldelats 450 biljetter.

- Det är bara bra lag vidare i cupen. Vi får de regerande svenska mästarna, det blir en bra värdemätare. Men det är som den gamla klyschan säger: "Ska du vinna cupen måste du slå alla lag". Då kan vi lika väl möta de regerande svenska mästarna redan i kvartsfinalen, kommenterade IFK:s tränare Poya Asbaghi lottningen i GP.

Av MFF:s sju cupmål har Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg gjort två. Mikkel Diskerud har gjort hälften av IFK:s fyra mål.

Söndag, 17.00, Jämtkraft Arena
Östersund-GAIS

Östersund är regerande cupmästare efter finalsegern på Jämtkraft Arena mot IFK Norrköping med 4-1 inför 8.369 åskådare (publikrekord) den 13 april 2017. Samuel Mensah, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och Saman Ghoddos gjorde målen. Kvartetten är kvar i ÖFK.

GAIS tog sin enda cuptitel flera år tidigare än Östersund. GAIS blev historiens andra svenska cupmästare 1942 då de besegrade Elfsborg med 2-1 på Råsunda inför 10.013 åskådare. Gais har också en finalförlust, 1986/87 mot Kalmar FF (0-2).

Östersund och GAIS har tidigare mötts i Superettan med följande resultat på Jämtkraft Arena: 2-0 (2013), 2-1 (2014), 4-0 (2015).

I Cupen har Östersund 8-0 i målskillnad, Dino Islamovic och Saman Ghoddos har gjort två mål var. GAIS har 10-5 i målskillnad, alltså gjort flest och släppt in flest av kvartsfinallagen. Cupens skyttekung hittar vi i Edin Hamidovic med fem fullträffar.

Måndag, 19.00, Tele2 Arena
Djurgården-Häcken

Djurgården har vunnit Svenska Cupen fyra gånger. Första gången var 1989/90 och då hette motståndarna just Häcken. Finalen spelades på Råsunda inför 3.357 åskådare. Djurgården vann med 3-0. Cupguld också 2002, 2004 och 2005. Häcken enda cupguld togs 2015/16 då Malmö FF besegrades med 6-5 efter straffar.

Så här kommenterade Häckens tränare Andreas Alm lottningen i GP.
- Det kommer krävas en oerhörd jobbinsats och en väldig defensiv. Djurgården har gjort mycket mål.

Är du nöjd med lottningen?
- Lottning är lottning, jag inte man kan vara varken nöjd eller missnöjd. Det blir vad det blir. Djurgården har varit vassa i sitt gruppspel, liksom de övriga lagen. Vi går för att vinna hela cupen.

Något Djurgården också gör.
- Häcken var det nog det tuffaste motstånd vi kunde få, men vi är taggade och går för seger, inför förhoppningsvis storpublik på Tele2 Arena. Jag ser fram emot matchen, menar Jesper Karlström i Djurgården.

I fjolårets allsvenska möte blev det 1-1 på Tele2 Arena.

I Cupen har Djurgården 8-0 i målskillnad. Fyra av målen har tvåmålsskyttarna Haris Radetinac och Pilana Tinotenda Kadewere gjort. Bakom Häckens 7-1 döljer sig också två tvåmålsskyttar i Daleho Irandust och Paulinho.

Tisdag, 18.30, Friends Arena
AIK-Örebro

På lördag avgörs finalen i årets Melodifestival på Friends Arena i Solna. Tre dagar senare handlar det om kvartsfinal i Svenska Cupen på fotbollens nationalarena. Båda evenemangen avgörs med stängt tak.

AIK har åtta cuptitlar. Den första 1949 (Landskrona 1-0). Den senaste 2009 (IFK Göteborg 2-0). Örebro har förlorat två cupfinaler. Den första 1987/88 mot IFK Norrköping (1-3). Den andra 2014/15 mot IFK Göteborg (1-2).

AIK får bära favoritskapet efter maximala nio poäng och knappa 7-3 i målskillnad. Örebro fick en tuffare väg till kvartsfinalen då man vann gruppen tack vare bättre målskillnad än Helsingborg och IFK Norrköping.

- Visst är vi underdog, men vi åker till Friends Arena för att fortsätta cupäventyret, fastslår tränaren Axel Kjäll.

I fjolårets allsvenska blev det 1-0 till AIK på Friends Arena. I Cupen har AIK 7-3 i målskillnad med sex olika målskyttar. Den som dubblerat är Hanok Goitom. I Örebro har tre spelare gjort lagets sex mål; Kennedy Igboananike 3, Nahir Besara 2 och Filip Rogic, vars kvittering mot IFK Norrköping gav kvartsfinalplatsen.

Semifinalerna spelas 18-19 mars och där möts vinnarna:
Östersund/GAIS - Malmö FF/IFK
Göteborg AIK/Örebro - Djurgården/Häcken

Samtliga matcher visas i C More.

Upplagt av: Larne Wallisson