Linköping och Rosengård mot ny cupfinal

Anja Mittag, Rosengård, och Lina Hurtig, Linköping, i duell.

I helgen spelas semifinalerna i Svenska Cupen. De senaste årens återkommande finallag Linköpings FC och FC Rosengård är åter framme i semifinal. Linköping åker till Eskilstuna på lördag och Rosengård tar emot Djurgården hemma på söndag. Kan något lag störa de två stora favoriterna, eller blir det en ny cupfinal mellan Linköping och Rosengård?

Linköping har spelat fyra raka finaler i Svenska Cupen och vunnit två - mot Kristianstad och Rosengård. Förlusterna har kommit mot Rosengård. Rosengård har tre raka cupfinaler och vunnit de två senaste mot Linköping. Nu ska semifinalerna åter avgöras och frågan är om Djurgården eller Eskilstuna kan stå ivägen för ny finalmatch mellan Linköping och Rosengård.

Linköping har tre oerhört viktiga matcher framför sig:

  • Lördag 17 mars: semifinal i Svenska Cupen borta mot Eskilstuna.
  • Onsdag 21 mars: kvartsfinal i Champions League borta mot Manchster City.
  • Onsdag 28 mars: kvartsfinal i Champions League hemma mot Manchster City.

- Det ska bli jättekul. Vi ser verkligen fram emot det. Tuffa matcher förstås men vi har en bra känsla i laget efter en bra träningsvecka, säger lagkapten Janni Arnth.

Linköping vann gruppen tack vare högre ranking. Laget spelade 1-1 i den sista matchen mot Göteborg och båda lagen hamnade på sju poäng och åtta plusmål. Då säger reglerna att fjolårets tabellplacering avgör och LFC är ju regerande mästare.

- Vi gjorde ingen bra match mot Göteborg. Vi hade bara tränat en gång efter landslagsuppehållet och det var en del detaljer som inte fungerade riktigt, exempelvis presspelet. Men vi har tränat bra den här veckan, slipat på detaljerna och vi är väl förberedda inför matchen mot Eskilstuna, säger Janni Arnth som gillar det nya upplägget med Svenska Cupen.

- Jag gillar att det är fler tävlingsmatcher, det blir mer fokus på resultatet. Och cupspelet är viktigt för oss, vi vill alltid spela final.

Linköping besegrade Eskilstuna med 1-0 i en träningsmatch för ett par veckor sedan. En tuff batalj och Arnth är beredd på något liknande på lördag på Tunavallen.

- Eskilstuna är ett bra lag, de har liksom vi en ny tränare, en del nya spelare och ett något annorlunda spelsätt. Det kommer att bli tufft men vi är beredda och jag törs lova en bättre insats än mot Göteborg.

Linköping har gjort klart med brittiska anfallaren Natasha Dowie. Hon lär starta mot Eskilstuna. Frågetecken för landslagsanfallaren Lina Hurtig, som dock har tränat för fullt de senaste dagarna, enligt tidningen Corren.

Djurgårdens dramatiska väg till semifinal

Djurgården hade en minst lika dramatisk väg mot semifinal. Det började med att flyget upp till Luleå var inställt och laget fick bokas om till Skellefteå. Därefter buss upp till Luleå och matchen flyttades fram till kl 20.30 på söndagskvällen.

Matchen stod länge 0-0, vilket räckte för Dif att ta hem gruppsegern. Men i 83:e gjorde Piteå 1-0 och Dif var nere i brygga. Jakten på kvittering inleddes i Arcus-hallen och i 94:e minuten kom det efterlängtade målet.

- Vi hade flera bra chanser under forceringen och skulle väl ha gjort ett mål tidigare. Men jag är otroligt glad över att vi fick in 1-1 och tjejerna visade verkligen bra moral. Det var ju en tuff uppladdning med 14 timmars resa och sedan underläge i slutet. Bra för självförtroendet och det kan ge en fin skjuts i semifinalen, säger tränaren Joel Riddez.

Rosengård vann båda matcherna förra säsongen, 2-1 borta och 6-3 hemma.

- Det ska bli roligt att möta Rosengård. De verkar starka i år och det blir en bra värdemätare för oss. Men vi blir allt bättre och har många vinnarskallar i laget, säger Riddez, som också är positiv till gruppspel i Svenska Cupen.

- I långa loppet är det bra för utvecklingen av damfotbollen eftersom vi bara spelar 23 seriematcher på ett år. Utmaningen är att trupperna är lite tunna och att det är flera landslagssamlingar i början av året. Men det får vi lösa och jag tror på upplägget, säger Joel Riddez.

Rosengård vann gruppfinalen hemma mot Kristianstad med 3-2. Ny-gamle tränaren Jonas Eidevall har börjat sätta sin prägel på laget och spelarna. Spelet är snabbare och mer intensivt.

Semifinalerna

  • Lördag 13.00 Eskilstuna-Linköping, sänds i Sportkanalen
  • Söndag 14.00 Rosengård-Djurgården, sänds i Sportkanalen

Upplagt av: Stig Lindmark