Malmö FF klart för semifinal

Lasse Nielsen gjorde målet när Malmö FF slog ut IFK Göteborg.

Malmö FF tog en välförtjänt 1-0-seger i Svenska cupens första kvartsfinal mot IFK Göteborg och är klart för semifinal. Mittbacken Lasse Nielsen nickade in segermålet i första halvlek.
Därmed förlängde Malmö FF sin förlustfria hemmasvit mot IFK Göteborg till tolv matcher över fem år.

Malmötränaren Magnus Pehrsson var givetvis nöjd efter segern och sa bland annat så här i C More.

– En smal, men ganska solklar seger. Den känns stabil och vi var närmare 2-0 än IFK 1-1.
Vad är du mest nöjd med?
– Segern. Spelmässigt kan vi bättre.
Östersund eller GAIS i semifinalen?
– Det vet vi i morgon...

Malmö FF gick till pausledning efter Lasse Nielsens nickmål i den 18:e minuten på Arnor Traustasons högerhörna. MFF dominerade spelmässigt och var nära att göra 2-0 på tilläggstid då den förre IFK-spelaren Sören Rieks testade målvakten Pontus Dahlberg med ett skott utanför straffområdet, men lovande Dahlberg räddade till en resultatlös hörna.

– Vi blir bättre och bättre för varje vecka och det känns att vi är på gång. Snabbt spel och hög press är att vänta, sa Sören Rieks inför sitt första möte med sin förra klubb.

Och så blev det. MFF förde spelet, pressade IFK djupt med hög intensitet och tillät endast motståndarna till sporadiska omställningar på idylliska Malmö IP:s konstgräs inför maximala 4 550 åskådare.

Andra halvlek blev spelmässigt jämnare, men det var fortfarande MFF som skapade de hetaste chanserna där man minns Markus Rosenbergs dubbelchans efter tio minuter och inhopparen Mattias Svanbergs nick tio minuter senare.

För MFF kan segern ha blivit dyrköpt då mittfältarna Arnor Traustason och Oscar Lewicki fick bytas ut efter skador. MFF-tränaren Magnus Pehrsson valde denna gång att starta med Markus Rosenberg och Alexander Jeremejeff och med Carlos Strandberg på bänken.

På bänken började också IFK:s Tobias Hysén, 36 år på fredagen, som kom in i andra halvlek för att ge mera tyngd och målfeeling i anfallet, dock utan resultat denna gång, men det var nära med 13 minuter kvar.

Nu blev det inga fler mål denna lördagseftermiddag. MFF kontrollerade händelserna och efter fem minuters tillägg var Malmö FF vidare till semifinal mot antingen Östersund eller GAIS.

– Vi gör en helt okej insats, men hittar inte rätt bakom Malmös försvar, som stängde ytorna bra i andra halvlek, menade IFK-tränaren Poya Asbaghi.

Tre kvartsfinaler återstår:

 • Söndag, 17.00, Jämtkraft Arena
  Östersund - GAIS
 • Måndag, 19.00, Tele2 Arena
  Djurgården - Häcken
 • Tisdag, 18.30, Friends Arena
  AIK - Örebro SK

Semifinalerna spelas 18-19 mars och där möts:

 • Östersund/GAIS - Malmö FF
 • AIK/Örebro - Djurgården/Häcken

Svenska Cupen herrar

Upplagt av: Larne Wallisson