Svenska Cupens heta semifinaler - där Häcken kan bli vinnare

AIK mot Djurgården och Östersund mot Malmö FF - det är semifinalerna i Svenska Cupen i helgen.

Även om mars klassas som en vintermånad är Svenska Cupen stekhet och i helgen avgörs semifinalerna. På lördag möts regerande mästarna Östersund mot mesta mästarna Malmö FF. På söndag handlar det om säsongens första derby mellan AIK och Djurgården. Vinnarna spelar final den 10 maj.

Kvartsfinalerna blev målsnåla. Först 1-0-matcherna Malmö FF-IFK Göteborg, Östersund-GAIS och Djurgården-Häcken, sedan "målkalaset" AIK-Örebro 2-0.

Ganska väntade resultat och enligt flera experter också logiskt att det blev få mål. Dels var lagen på papperet relativt jämna och i cup handlar det i första hand om att vinna - inte vinna med så och så många mål, som får mer betydelse under en lång serie.

Svenska Cupen betraktas ju också som den snabbaste/närmsta vägen ut i Europa, något regerande mästarna Östersunds FK kan skriva under på. Tack vare fjolårets finalseger mot IFK Norrköping med 4-1 blev drömmen om Europa League sann och som alla vet och minns är resten, som det brukar heta, historia.

Nu är det så rafflande att just Östersund måste vinna Svenska Cupen 2017/18 för att åter få möjlighet att kvala in till Europa League senare i år. Det vilar inte samma Europapress på regerande svenska mästarna Malmö FF som är klart för kval till Champions League och den allsvenskan tvåan AIK och trean Djurgården som är klara för kval till Europa League.

Men vad händer om Östersunds FK inte kan försvara sin cuptitel? Om man kanske vinner semifinalen mot Malmö FF men förlorar finalen mot antingen AIK eller Djurgården? Tar man inte då som finalförlorare Sveriges fjärde kvalplats i Europa League?

Nej, då säger reglerna att den Europaplatsen går till Allsvenskans fjärde bäst placerade lag och där återfinner vi Häcken på 52 poäng – två poäng mer än femman Östersunds FK.

Det råder med andra ord inga tvivel om vilka tre lag Häcken håller på i helgens semifinaler...

Här följer en del fakta och information inför semifinalerna:

Östersunds FK-Malmö FF - lördag, 18.15, Jämtkraft Arena.
Östersund är regerande cupmästare efter finalsegern på Jämtkraft Arena mot IFK Norrköping med 4-1 inför 8 369 åskådare (publikrekord) den 13 april 2017. Samuel Mensah, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och Saman Ghoddos gjorde målen. Kvartetten är kvar i ÖFK.

I årets cup har Östersund 9-0 i målskillnad. Dino Islamovic och Saman Ghoddos har gjort två mål var.

För Östersunds Dino Islamovic och Malmö FF:s Fouad Bachirou blir matchen lite speciell eftersom de kommer att möta sin före detta klubb.

Spelarna i Östersund kommer att bära svarta sorgband för att hedra minnet av Europaparlamentarikern och förra kommunalrådet Jens Nilsson som gick bort i tisdags. Jens Nilsson var en stor ÖFK-supporter och betydde mycket för tillkomsten av Jämtkraft Arena.

Cupens mesta mästare heter Malmö FF, 14 titlar, men det var ett bra tag sedan sist - 1988/89.

Av MFF:s åtta cupmål i år har Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg gjort två var.
I veckan har mycket handlat om skadade/eller inte skadade MFF-spelare och det verkar som om A-landslagsmannen Oscar Lewicki och U21-landslagsspelaren Franz Brorsson kan medverka. Andreas Vindheim reser däremot inte med.

De MFF-supportar som har för avsikt att göra den drygt 100 mil långa resan till Östersund placeras på sektion S1 på södra läktaren.

AIK-Djurgården - Söndag, 18.15, Friends Arena

Derbyt med stort D. Här ligger mer än cupavancemang i potten. Här handlar det om prestige. Givetvis för spelarna, men framför allt för lagens supportrar. Och så snackas det om ett derbyspöke...

...då Djurgården inte vunnit ett Stockholmsderby (Hammarby inkluderat) sedan september 2011.

- Jag har hört så mycket om de här derbyna, så det ska bli kul att spela mitt första derby. Jag har hört att det är bra tryck, mycket folk. Jag ser emot derbyt, säger AIK:s målfarlige nyförvärv Tarik Elyounoussi till Fotbollskanalen.

Totalt har AIK åtta cuptitlar. Den första 1949 (Landskrona 1-0). Den senaste 2009 (IFK Göteborg 2-0). I årets cup har AIK 9-3 i målskillnad med sex olika målskyttar. Henok Goitom och Tarik Elyonoussi har dubblerat.

Djurgården har vunnit Svenska Cupen fyra gånger. Först 1989/90, cupguld också 2002, 2004 och 2005. I årets cup har Djurgården 9-0 i målskillnad. Tinotenda Kadewere har gjort tre mål, Haris Radetinac två.

- Vi vet vad som gäller och vi ska göra allt som står i vår makt för att vinna och ta oss till final. Cupen är stort, fastslår Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

Djurgårdens supportrar kommer att synas och höras på den södra kortsidan och biljetterna - som endast kan köpas via nätet, alltså inte på Friends Arena på matchdagen - kostar 149 kronor.

Svenska Cupens final spelas den 10 maj. Vilken klubb som får hemmaplan lottas vid onsdagens allsvenska upptaktsträff i Arlanda.

Samtliga matcher visas i C More.

Upplagt av: Larne Wallisson