Del 2: Inför Svenska Cupen-finalen

Özcan Melkemichel tror att DJurgården har en fördel som spelar på hemmaplan i Svenska Cupen-finalen.

DEL 2: Final i Svenska Cupen 2018. Klassiskt gigantmöte mellan Djurgården och Malmö FF. Som grädde på moset är det tredje gången lagen möts med extremt kort mellanrum. Djurgården vann med 3–0 hemma medan Malmö FF vann på sin hemmaplan med 1–0 förra veckan. Nu står titeln i Svenska Cupen på spel. Utöver allsvenska guldet den enda officiella titeln som man kan vinna i svensk klubbfotboll.

Här tar vi pulsen på tränarna inför finalen. Djurgårdens Özcan Melkemichel och Malmö
FF:s Magnus Pehrsson, som dessutom har ett tioårigt förflutet som spelare och ledare i
Djurgården. Intervjun med Magnus Pehrsson kan du läsa här, men nu Özcan Melkemichel.

Özcan Melkemichel, tränare Djurgårdens IF

Djurgården mot Malmö FF är en klassiker i svensk fotboll. Nu ska ni mötas i en direkt avgörande titelmatch. Hur går tankarna?
– Det är fantastiskt roligt. Cupen har varit en av de uppgifter vi prioriterat det här året. Vi ville verkligen gå vidare från gruppspelet och när vi väl gjorde det så ville vi självklart gå till finalen. Nu är vi där och det är en jätteprestation. Malmö FF i finalen, ja, vi har ju redan mötts två gånger på väldigt kort tid. En vinst och förlust. Nu har vi hemmaplan och ser verkligen fram emot den här finalen. Vi ska göra allt för att vinna den här titeln.

Inledningen av säsongen har väl varit ömsom vin och ömsom vatten för båda finallagen. Kommentar?
– Vi hade en bra start på cupen och gjorde en fin match mot Östersund borta, en av de svårare matcherna, som vi vann på ett bra sätt. Sedan har vi väl blandat och gett. Prestationerna i sig har varit helt ok, bortsett från en första halvlek mot AIK som vi absolut inte är nöjda med, och borde haft fler poäng i Allsvenskan så här långt. Det gör lite ont.

Djurgården vann förrförra mötet med 3–0 och Malmö FF det senaste med 1–0. Hur mycket betyder de resultaten rent psykologiskt i cupfinalen?
– Det är klart att man lär känna varandra som lag. När man sedan kommer till en ny match handlar det mycket om små taktiska förändringar både hos oss och hos dom. Sedan naturligtvis att prestera maximalt på matchdagen.

Hur högt värderar du och klubben Svenska Cupen jämfört med Allsvenskan och spel i Europa?
– Det är klart att Allsvenskan är jätteviktig. Men det är två olika turneringar. Vi vill vara med där uppe och slåss om en Europaplats. Vilket jag också tror vi kommer att göra i slutändan. I cupfinalen kommer vi att göra precis allt för att vinna den. Nu har vi en möjlighet att vinna en titel. Det skulle betyda väldigt mycket.

Nu har ni ju som sagt, med två täta möten i absolut nutid bakom er, kan man anta att era motståndare är maximalt kartlagda?
– Ja. Man får leta rätt på saker som kan ge oss en fördel. Men framförallt förebygga saker som de är bra på. Framförallt i försvarsspelet, men man får inte anpassa sig alltför mycket. Då går det åt skogen.

Betydelsen av att spela en final på hemma- respektive bortaplan?
– Jag tror att det betyder mycket. Det är vår hemmaarena, med konstgräs, och vi är starka på Tele2. Det ska man inte underskatta.

Upplagt av: Michael Ljungberg