Del 1: Inför Svenska Cupen-final

Magnus Pehrsson säger att Malmö FF har ett psykologiskt övertag på Djurgården inför cupfinalen på torsdag 15.00.

DEL 1: Final i Svenska Cupen 2018. Klassiskt gigantmöte mellan Djurgården och Malmö FF. Som grädde på moset är det tredje gången lagen möts med extremt kort mellanrum. Djurgården vann med 3–0 hemma medan Malmö FF vann på sin hemmaplan med 1–0 förra veckan. Nu står titeln i Svenska Cupen på spel. Utöver allsvenska guldet den enda officiella titeln som man kan vinna i svensk klubbfotboll.

Här tar vi pulsen på tränarna inför finalen. Djurgårdens Özcan Melkemichel och Malmö FF:s Magnus Pehrsson, som dessutom har ett tioårigt förflutet som spelare och ledare i Djurgården. Vi börjar med Magnus Pehrsson.

Magnus Pehrsson, tränare Malmö FF

Djurgården mot Malmö FF är en klassiker i svensk fotboll. Nu ska ni mötas i en direkt avgörande titelmatch. Hur går tankarna?
– Det är så klart otroligt spännande. En härlig möjlighet att ta en titel redan i maj månad. Det är länge sedan MFF gjorde det. Det blir en jättehäftig match!

Inledningen av säsongen har väl varit ömsom vin och ömsom vatten för båda finallagen. Kommentar?
– Tar vi hela tävlingssäsongen med både Svenska Cupen och Allsvenskan så har den varit alldeles strålande. Det är därför vi är i final i cupen och även inledde Allsvenskan bra. Sedan har vi haft ett antal matcher som varit mer pendlande. Där vi inte kommit
upp i samma nivå och dessutom haft en del skadeproblematik.

Djurgården vann förrförra mötet med 3–0 och Malmö FF det senaste med 1–0. Hur mycket betyder de resultaten rent psykologiskt i cupfinalen?
– Det är klart att när vi vann den senaste matchen, och gjorde det välförtjänt sett till chanser och själva spelet, är det det mesta färska man har i minnet. På det sättet har vi skapat ett psykologiskt övertag, tycker jag.

Hur högt värderar du och klubben Svenska Cupen jämfört med Allsvenskan och spel i Europa?
– I MFF är alltid Allsvenskan nummer ett har jag fått lära mig, med SM-guld och möjlighet till spel i Champions League. Däremot har det varit tydligt i år att vi har satt en målsättning som är väldigt högt ställd. Vi ska vinna Allsvenskan, vinna Svenska Cupen och gå till Champions League-gruppspel. Med det sagt finns det liksom inget alternativ för oss än att ta hem cupen.

Nu har ni ju som sagt, med två täta möten i absolut nutid bakom er, kan man anta att era motståndare är maximalt kartlagda?
– Det blir ju väldigt speciellt i och med att en match blev flyttad från sensommaren till nu. Efter ett gemensamt beslut. Men det är ju ovanligt att man möter ett lag tre gånger på så här kort tid, säger Pehrsson och fortsätter:
– Så nu gäller det väl mest att hitta små detaljer och nycklar som kan avgöra det. Samtidigt är Djurgården ett lag som man känner igen. Özcan är väldigt stringent så jag tror inte på några större överraskningar. Vilket inte är en negativ slutsats utan innebär att de har ett sätt att spela på som de blir bättre och bättre på, tycker jag.

Betydelsen av att spela en final på hemma- respektive bortaplan?
– För Djurgården är hemmaplan definitivt en fördel. Dessutom på konstgräs som de är på varje dag. Sedan har vi för all del väldigt bra resultat på konstgräs de senaste åren. Så det är nog ingen avgörande faktor. Dock tror jag vi hade varit ännu större favoriter om finalen spelats i Malmö. Men publiken och inramningen blir bara positiv.

Upplagt av: Michael Ljungberg