SM-guldet till Rosengård

FC Rosengård - svenska mästarinnor 2015.

När det som mest behövdes spelade FC Rosengård säsongens bästa match. 5-0 mot Linköping inför hela 4 225 jublande hemmafans på Malmö IP innebar ett nytt SM-guld. En poäng före Eskilstuna som vann mot Göteborg med 2-0.
– Det är så jäkla skönt att vinna, vrålade Marta iklädd guldhatt.

Rosengård hade allt i egna händer mot Linköping. Seger skulle innebära tionde SM-guldet till Malmöklubben som haft olika namn (Malmö FF, LdB Malmö och Rosengård). Och redan efter 23 minuter var matchen i princip över.

I den nionde minuten missade Charlotte Rohlin en passning som friställde Natasha Andonova. Hon sköt ett hårt skott med vänsterfoten, otagbart för Katie Fraine. I 23 minuten slog Lina Nilsson en hörna som nickades i mål av Linköpingsförsvarare.

Ridå för Linköping som hade chansen på en Champions League-plats. Guldjubel i Rosengård som sedan gjorde tre snygga mål i den andra halvleken.
Andonova gjorde ytterligare två snarlika mål efter snygga framspelningar av Alexandra Riley och Marta.

– Jag har lite svårt att beskriva känslorna och glädjen. Men det känns otroligt skönt att vi kunde prestera så bra i en avgörande match, sade Sara Björk Gunnarsdottir som satte 5-0 mot ett helt uppgivet Linköping.

Lagkaptenen Lina Nilsson var väldigt lycklig efter utklassningssegern och SM-guldet.
– Vi har varit uträknade och vi har haft en jobbig säsong. Men nu visade vi alla vad vi kan. 5-0 mot Linköping är oerhört starkt, sade landslagsbacken.

Nyblivna sportchefen Therese Sjögran fick en kanonstart på sitt nya jobb. Sjögran avslutade spelarkarriären i somras för att ta över efter Erling Nilsson. Nilssons sista värvning var Natasha Andonova som gjort succé i höst med tolv mål.

Marta och Andonova klickar bra tillsammans ute på plan.
– Andonova är bara 21 år och kan bli hur bra som helst. En fantastisk spelare som trivs med Marta. Vi har en härlig trygghet i klubben, vi har flera spelare som varit med länge och vi har en vinnarkultur. Och i den sista matchen spelade vi som bäst, sade sportchef Sjögran till TV 4

Nya tränaren Jack Jensen har jobbat hårt med försvarsspelet och det börjar sitta bra nu. Alla spelare gör jobbet ute på plan och kämpar för varandra.

Linköping presterade som sämst när man fortfarande hade en liten möjlighet till en plats i Champions League. En fjärde plats är långt ifrån godkänt.

Eskilstuna till Champions League

På Tunavallen vann Eskilstuna med 2-0 mot Göteborg inför hela 6 312 åskådare. Det blev rätt så avslaget sedan 2-0 till Rosengård kom upp på resultattavlan.

– Vi får väl vara glada trots allt med andraplatsen. Innan säsongen var det ingen som räknade med stora silver, men samtidigt var vi ju nära guldet, det skilde bara en poäng. Spelarna har gjort en fantastisk säsong och jag är väldigt glad och stolt, summerade tränaren Viktor Eriksson som gjorde sin sista match i United.
Ett mål mot Göteborg för Gaelle Enganamouit som därmed säkrade segern i skytteligan.Eriksson valde att sluta i klubben när bara två omgångar återstod.

Gaelle Enganamouit gjorde 2-0-målet och kamerunskan blev därmed skytteligavinnare på 18 mål. Ett mål mer än Pernille Harder. Engamanmouits framtid i Eskilstuna är osäker. Allt fler rykten placerar henne i Rosengård kommande säsong.

Kristin Hammarström stod i Göteborgs mål för andra matchen i höst. Hon var klart godkänd och fick smak på en fortsatt karriär.
– Det här var roligt, en fantastisk inramning på Tunavallen. Jag kan tänka mig att spela i Damallsvenskan nästa år, sade 33-åringen.

I den dramatiska bottenstriden kryssade både Mallbacken och Hammarby och värmländskorna därmed kvar i serien medan Hammarby gör AIK sällskap ner i Elitettan. Mer om streckstriden i separat artikel.

Upplagt av: Stig Lindmark