Två månader till premiär

Spelbild FC Rosengård och Linköpings FC

Om två månader, den 14 april, är det premiär i Damallsvenskan. Linköping och Rosengård har dominerat Damallsvenskan de senaste tio åren. Rosengård (tidigare Ldb Malmö) har vunnit fem SM-segrar medan Linköping har tre guld, varav två i rad, 2016 och 2017. Inför säsongen 2018 ser det ut att bli en kamp mellan de två stora igen.

Rosengård har visserligen frågetecken för anfallsstjärnan Lotta Schelin. Och fjolårets säsong var inte helt bra. Linköping har åter drabbats av ett par tunga spelarförluster i form av tre landslagsspelare: Jonna Andersson, Kristine Minde och Cluadia Neto. Men båda lagen har goda ersättare och det blir svårt för något annat lag att blanda sig i guldstriden.

Fjolårets nykomlingar Hammarby och Limhamn Bunkeflo (LB 07) klarade nytt kontrakt utan problem. Hammarby efter en stark avslutning. LB 07 var hela sju poäng före Kvarnsveden som blev näst sist.

Årets nykomlingar är två lag från Småland: Kalmar och Växjö. Växjö har breddat A-truppen och kan överraska.

Här följer en genomgång av lagen, två månader innan seriestarten den 14 april. Förra årets placering inom parentes.

Djurgården (6)

Tränare: Joel Riddez.

Laget har etablerat sig på allvar i den högsta serien. Det kunde ha blivit någon placering högre upp i tabellen men en sämre avslutning med tre förluster på den fem senaste matcherna innebar en sjätteplats. Laget ser minst lika bra ut i år även om tappat Johanna Rytting Kaneryd och troligen även Katrin Schmidt. Med Malin Diaz och Irma Helin förstärker mittfältet, liksom Emilia Brodin (fd Appelqvist) som är på väg tillbaka efter knäskada. Möjligen lite tunna framåt, även med målmaskinen Mia Jalkerud.

Eskilstuna (3)

Tränare: Jonas Björkgren (ny).

Trea i fjol, endast fyra poäng bakom Rosengård. Det har hänt mycket i klubben inför säsongen. Tränaren Viktor Eriksson slutade efter elva säsonger i klubben. Ny tränare är Jonas Björkgren från Kvarnsveden. Man har tappat sex ordinarie och fyllt på med några yngre spelare. Landslagsmittfältaren Lisa Dahlqvist, som dock inte är spelklar ännu på grund av fotoperation, blir intressant att se. Dessutom är Annica Svensson på väg tillbaka efter knäskada. Vasst forwardspar i Mimmi Larsson & Loreta Kulashi.

Rosengård (2)

Tränare: Jonas Eidevall (ny)

Det blev visserligen en andraplats i fjol men laget var utan chans mot Linköping. Ett rörigt år med många spelare som kom och gick. Dessutom sparkades tränaren Jack Majgaard Jensen. Lotta Schelin har fortfarande problem med nackskadan och hennes medverkan är oklar. Unga nyförvärvet Johanna Rytting Kaneryd åkte på en oturlig korsbandsskada. Men laget är ändå stjärnfyllt och starkt. Får man dessutom full fart på Caroline Seger och Anja Mittag blir det ett spännande (guld?)år.

Hammarby (7)

Tränare: Ann-Helén Grahm.

Utan tvekan var tjejerna från söder säsongens överraskning med en sjundeplats. Flera spelare höjde sig och längst bak storspelade Emma Holmgren, nyförvärvet hade hela 83 i räddningsprocent och höll nollan sju gånger. Man tappade Anna Oscarsson mitt under säsongen, även viktiga mittfältaren Filippa Angeldahl lämnade för Linköping. Truppen ser tunn ut, bara Emma Jansson tillbaka från Örebro. Man har testat två spelare från Kenya, men högst osäkert om de tar en plats. Laget störs av sent tränarbyte eftersom styrelsen sparkat populäre Olof Unogård.

Kalmar (ny)

Huvudtränare: Jonas Walfridsson.

Nykomling i allsvenskan efter en dramatisk avslutning i elitettan. Truppen innehåller inga stjärnor, det mest kända nyförvärvet är skotskan Ifeoma Dieke från Vittsjö. 36-åriga mittbacken har gjort hela 109 landskamper för Skottland och har enorm rutin. Två nya målvakter av allsvensk klass: Lina Lundqvist från Kvarnsveden och Tove Enblom från Kalmar. Men framåt är det ännu så länge klent och möjligen kan det bli någon offensiv förstärkning innan serien starter.

Limhamn Bunkeflo (9)

Tränare: Otto Persson (ny)

Nykomling som redan tidigt på hösten hade spelat till sig nytt kontrakt. Med betoning på spela. Laget under Sven Sjunnesson bjöd på många härliga fajter som gav sköna poäng. Sjunnesson slutade och Otto Persson tog vid. Anna Björn Kristijansdottir en klippa i försvaret. Anna Welin (fem mål) lika viktig på mitten och längst fram petade Mia Persson in fem bollar. Kloka och billiga värvningar men räcker det för ännu en stark säsong i allsvenskan?

Kopparbergs/Göteborg (8)

Tränare: Marcus Lantz (ny)

Laget var inte särskilt långt från att åka ur förra säsongen. Man lyckades rädda nytt kontrakt i slutet. Stefan Rehn slutar som tränare och Marcus Lantz tar vid. Göteborg och Kopparbergs-ägaren Peter Bronsman gör ännu en stor satsning. Nederländska landslagsmålvakten Loes Geurts tillbaka mellan stolparna. Dessutom har man fått in landslagsspelarna Julia Roddar och Olivia Schough. Starka framåt men räcker defensiven? Mycket hänger på Elin Rubensson och Pauline Hammarlund för en topplacering.

Kristianstad (5)

Tränare: Elisabet Gunnarsdóttir.

Lagbygget började äntligen falla på plats förra säsongen vilket gav en stark femteplats. Den bästa i klubbens historia. Men tränare "Beta" lär inte vara nöjd med det, hon vill framåt och uppåt. Sif Attladottir var en seriens absolut bästa försvarare i fjol. Mia Carlsson fyllde på dosen av självförtroende ju längre säsongen gick. Rita Chikwelu stod stark och stabil på mitten. En skadefri Amanda Edgren kan bli en riktig joker och Ogonna Chkwudi kan göra fler mål. Se upp för KDFF!

Linköping (1)

Tränare: Marcus Walfridson (ny)

Laget tog andra raka mästerskapet men klubben var ändå inte helt nöjda med tränaren Kim Björkegren. Som fick lämna för Marcus Walfridsson, en tämligen okänd 36-åring med senaste tio åren i Norge. Tre starka landslagsspelare försvann och tre nya, något yngre, kom in. Räcker truppen till i år? LFC har Svenska Cupen och Champions League under feburari/mars. Dessutom mängder med landslagsspelare som blir borta i flera veckor under säsongen. Svag ekonomi lär inte tillåta sommar-värvning.

Piteå (4)

Tränare: Stellan Carlsson (Fredrik Söderholm)

Piteå var stark fyra i fjol. Tränaren Stellan Carlsson fortsatte att sätta stark prägel på laget. Nu tar Carlsson time-out för ett tag och ersätts av Fredrik Söderholm, som ifjol tränade Assi i elitettan. Laget har förlorat landslagsmålvakten Hilda Carlén samt Lotta Ökvist och Felicia Karlsson. Man har satsat på några unga och lovande offensiva förmågor. Duktiga Elin Bragnum blir borta länge och Faith Ikidi har brutit armen. Lär dock bli spelklar i tid innan serien. Piteå har en rätt så bra uppförsbacke i år.

Vittsjö (10)

Tränare: Thomas Mårtensson

Laget kan tacka Lina Sällström och högre makter för att man klarade nytt kontrakt i fjol. Sällström gjorde otroliga 15 av 24 mål och blev tvåa i skytteligan. I några matcher hade Vittsjö tur med både domslut och sena kvitteringsmål. Australiern Matthew Ross blir ny spännande tränare tillsammans med Thomas Mårtensson, han kommer närmast från toppklubben Frankfurt. Viktiga Ifeoma Dieke lämnar klubben. Sonia Okobi fick inte nytt kontrakt, in på mittfältet kommer Michelle de Jongh. Fler spelare behövs i en tunn trupp.

Växjö (ny)

Tränare: Pierre Fondin

Smålandslaget dansade hem elitettan i fjol. Man kunde tidigt börja bygga för allsvenskt spel, med allt vad det innebär. Katie Fraine, senast i Avaldsnes, är en toppmålvakt. Viktig för den defensiva centrallinjen blir även Jennie Nordin från Vålerengen. Nordin har även spelat i Linköping. Spännande att se Anna Anvegård i allsvenskan, hon har vunnit skytteligan två år i rad i elitettan på 30 respektive 33 mål. 20-åriga Elin Åkerman (15 mål i fjol) blir en intressant offensiv förstärkning från Uppsala.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark