Hedin: tankar från första omgången

Elin Rubensson & Anja Mittag
Elin Rubensson och Anja Mittag.

Äntligen är Damallsvenskan igång och förhandssnacket kan övergå till något mer konkret. Men vi blev inte så värst mycket klokare efter den första omgången.

Skönaste känslan finns kanske hos Ann-Helén Grahm och hennes Hammarby. Seger, fyra gjorda mål inför 2 369 åskådare på ett utsålt Hammarby IP, serieledning och det för både klubbens dam- och herrlag. Det borde finnas många anledningar för de grön-vita att kunna gå till jobbet med ett leende på läpparna den närmaste tiden. Även om det säger väldigt lite om fortsättningen av säsongen blev det en bra start på året och det ska bli spännande att se vad Grahm och Hammarby kan hitta på framöver.

Förhandsfavoriten Rosengård har lite mer att fundera över efter premiären. Malmölaget gjorde en bra match och radade upp chanser i öppningen mot Kopparbergs/Göteborg, men ineffektiviteten framför mål blir något för nye tränaren Jonas Eidevall att jobba med på lagets kommande träningar. Ett självmål av gästerna i slutminuterna räddade en poäng till Rosengård, men mycket ser trots allt bra ut. Caroline Seger är och blir viktig för laget med sin stabilitet och styrka på mitten, Anja Mittags form verkar bättre än i fjol, Sanne Troelsgaard kräver ständig bevakning och nyförvärvet Fiona Brown kommer troligen att kunna tillföra en hel del, för att nämna några exempel, men laget måste som sagt slipa på skärpan framför mål.

Kopparbergs/Göteborg hade en jobbig fjolårssäsong och klarade nytt kontrakt tack vare den starka avslutningen när västsvenskarna plockade 13 poäng under de fem avslutande matcherna. Mot den bakgrunden var det lite överraskande att höra förhandssnacket, där Göteborg själva utnämnde sig till utmanare om guldet. Kul i och för sig att någon vågar sticka ut hakan. Men utöver amerikanskan Christen Press soloprestation som innebar årets första mål, visade Göteborg inte upp så mycket mer än en stark defensiv i säsongsöppningen. Det är många snäpp upp till det Göteborg säger sig sikta mot.

Vi fick också se en blek insats av fjolårsmästaren Linköping, som hade stora problem mot nykomlingen Växjö. Uddamålsseger blev det efter att bland annat ha räddats av ribban vid ett tillfälle. Linköping hade mycket boll, men skapade till skillnad från Rosengård få heta chanser. Linköping blir ändå att räkna med även i år. Det är trots allt en styrka att få med sig full pott från matcher där det inte riktigt stämmer.

Vi får låta ytterligare några omgångar passera innan det går att säga så mycket mer om Damallsvenskan 2018. Kul att serien äntligen är igång i alla fall.

Nästa omgång spelas i helgen, 21 och 22 april.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Rebecca Hedin