Rosengård favorit inför premiären

Spelare från de respektive lagen i Damallsvenskan.

Under morgondagen sparkas årets upplaga av Damallsvenskan igång och likt de senaste åren är det Linköpings FC och FC Rosengård som på förhand nämns i kampen om guldet. Vem som vinner vet vi först i höst – men det var Rosengård som åter röstades fram till storfavorit under den årliga upptaktsträffen i måndags.

Linköpings FC och RC Rosengård (tidigare LdB FC Malmö) har sedan 2009, bortsett från Tyresjöseger 2012, premierat på förstaplatsen i Damallsvenskan. När det nu är dags för ny säsong är det inte mycket som tyder på att dominansen kommer brytas 2018.

Ali RileyLinköping har besegrat rivalen från Malmö de senaste två åren men när det under upptaktsträffen i måndags röstades om vem som vinner Damallsvenskan 2018 var det likt förra året Rosengård som låg i topp. Med hela 64,3 procent av rösterna placerade sig Rosengård före Linköping med 21,4 procent.

- Jag vet inte varför det blev så igen. Jag undrar hur det känns för Linköping, sanningen är ju att Linköping vunnit de senaste två åren. Det är vårt jobb nu att utmana dem och såklart vill vi vinna i år, säger Ali Riley i Rosengård.

Natasha DowieNatasha Dowie, ny anfallare i Linköping, håller med Riley och tycker att det är något förvånande att LFC var så långt bakom Rosengård.

- Jag kom till Linköping för att de var mästare och jag vill spela i det bästa laget i Sverige. Det var Linköping förra året och förhoppningsvis kan vi bli det igen. Jag tog en bild på omröstningen och skickade till laget som lite extra motivation, säger Dowie.

Bakom Linköping och Rosengård har Eskilstuna placerat sig trea under de senaste två åren. Men som största utmanare i toppstriden nämns i år Kopparbergs/ Göteborg. Klubben gjorde nyligen klart med amerikanska storstjärnan Christen Press som vänder "hem" till Göteborg, där hon spelade 2012, med ett korttidskontrakt. Truppen har även spetsats till med bland annat landslagsspelarna Julia Roddar och Olivia Schough.

Marcus Lantz- Målsättningen är att vi ska ligga i toppen och det har vi pratat om. Tycker vi måste våga sticka ut hakan också och säga det, tro på det. Vara lite småkaxiga men ändå ödmjuka i det vi ska ge oss in i. Men absolut, vi ska vara där uppe. Det är inga konstigheter med det, säger Göteborgs nya tränare Marcus Lantz.

Damallsvenskan sparkas igång med premiärmatchen Kristianstad mot Vittsjö 13.30 imorgon. I första omgången spelas ytterligare två matcher imorgon lördag, två matcher på söndag och avslutas med höjdarmötet Rosengård mot Göteborg på måndag.

Vem som vinner finns inget svar på idag - men det vi redan vet är att det kommer spelas 132 matcher under 22 spännande omgångar. Om Rosengård klarar av att hantera favoritskapet eller om något av de andra lagen kan snuva Malmölaget på guldet vet vi som senast den 27 oktober. Men nu tar vi en sak i taget och börjar med att se framemot premiärhelg.

Senaste nytt: Damallsvenskan