Oviss tätstrid bakom redan klara Växjö

Bakom Växjö slåss AIK och Assi tillsammans med IFK Kalmar om andraplatsen i Elitettan. FOTO: Assi IF.

I söndags blev Växjö klart för Damallsvenskan nästa säsong. Laget har legat i topp från första omgången och leder nu med hela 15 poäng.
Bakom Växjö är det desto jämnare. Tre lag - AIK, Assi och IFK Kalmar - jagar den andra allsvenska platsen. Det skiljer endast tre poäng när fem omgångar återstår.

Den stora sensationen är nykomlingen Assi som inledde med sju raka segrar och en oavgjord. Sedan tappade Norrbottenslaget något i juni men har kommit tillbaka bra efter sommaruppehållet.

– Det är grymt roligt att vara bland dom lag som kämpar om en allsvensk plats. Man kan väl säga att vi är en katt bland hermelinerna som nykomling, säger Assis tränare Fredrik Söderholm.

Assi har det tuffaste spelprogrammet med AIK och Växjö hemma samt IFK Kalmar borta i sista omgången.
– Vi tar en match i taget, nu har vi fullt fokus mot AIK på söndag. Vi förlorade tyvärr förra matchen mot Mallbacken som gjorde 2-1 i matchens sista spark. Men Mallbacken var bra och grattis till dom. Vi har haft lite sjukdomar i laget men i torsdags tränade alla för fullt och det var bra fart. Tjejerna har utvecklats mycket under säsongen och vi gillar läget, säger Söderholm.

Hur ska ni besegra AIK hemma på söndag?
– Vi har varit väldigt konsekventa och taktiskt bra hela säsongen och vi ska fortsätta med det. Vi vill gärna hålla i taktpinnen och bestämma där ute. Det gäller att komma in bakom AIK:s backlinje och se upp med omställningar med snabba Sarah Storck på topp.

AIK har öst in mål på slutet men även släppt till en del bakåt. Solnalaget har 14-7 i målskillnad på de fyra senaste matcherna. AIK vann hemmamatchen mot Assi med 2-0.

– Först och främst är vi väldigt nöjda med att vara med i toppen och kriga om en allsvensk plats. Det är egentligen lite för tidigt, enligt den målsättning vi satte upp i fjol. Men vi kommer att göra allt för att ta andraplatsen, säger tränaren Christer Lundin.
– Vi förlorade Loreta Kullashi till Eskilstuna i somras och då tappade vi en bra målskytt. Men andra spelare har klivit fram, som till exempel Emma Engström som hittat ett bra samarbete med Sarah Storck på topp.

Hur ska ni besegra Assi borta på söndag?
– Jag är imponerad av Assis spel i år. De är täta i sitt försvarsspel, släpper inte till många målchanser, jobbar hårt. Samtidigt gör de heller inte så många mål framåt. Får vi bara hål på dom, gärna ett tidigt ledningsmål, ska det kunna bra. En tuff match.

IFK Kalmar såg ut att ta andraplatsen bakom Växjö då man tog hela 28 poäng under sommaren. Men så kom en svart september.
Först 3-4 mot AIK, sedan 2-7 hemma mot bottenlaget Sundsvall. Därefter 0-5 hemma mot Växjö i det prestigefyllda Smålandsderbyt.

I senaste matchen mot Böljan på bortaplan såg Kalmar ut att gå mot seger, men hemmalaget kvitterade till 1-1 i slutet. Där försvann ytterligare två viktiga poäng i striden om en allsvensk plats.

Kalmar bjöd dock Kristianstad bra motstånd i Svenska Cupen i veckan. Visserligen knappt förlust med 2-3 men spelet var väldigt bra.
– Jag tycker att vi borde ha vunnit, men vi gör en bra match och jag är nöjd med spelarna, sade tränaren Jonas Walfridsson till klubbens hemsida.

IFK Kalmar var trea 2015 bakom starka duon Kvarnsveden och Djurgården. I fjol blev det en åttonde plats i Elitettan.

Återstående spelprogram

AIK: 8/10 Assi (b), 14/10 Uppsala (h), 28/10 Västerås BK 30 (h), 4/11 Hovås (b), Holmalund (h).

Assi: 8/10 AIK (h), 13/10 Kungsbacka (b), 29/10 Böljan (h), 5/11 Växjö (h), 12/11 IFK Kalmar (b).

IFK Kalmar: 7/10 Uppsala (b), 15/10 Östersund (h), 28/10 Hovås (h), 4/11 Holmalund (b), 12/11 Assi (h).

Upplagt av: Stig Lindmark