Första samlingen för F17-landslaget

Lars Ternström har genomgång med spelarna.

Ett första historiskt ungdomslandslag i futsal samlades i Göteborg.
– Man har ju drömt om att få stå i de här kläderna. Det är coolt. Jag har skickat en massa bilder till kompisar. Lagkamraterna här skrattar åt mig och tycker kanske att jag är lite skrytsam, säger 15-åriga Elsa Törnblom i F17-landslagets premiärtrupp.

Hon sätter fram utsidan av foten och bryter en passning i högerbacksposition. Tar med sig bollen med en suldragning och sedan sätter Elvira Fjällström full fart. De rosa skorna gnisslar mot parkettgolvet i Valhalla Sporthall. Några sekunder senare har hon tagit sig förbi två motståndare och skjuter på mål.

Flicklandslaget i futsal spelar internmatcher. Det är ideliga platsbyten. Den som ena stunden är där bak för att styra spelet är i nästa moment längst fram i en löpning för att leta avslutsläge.

Elvira FjällströmTempot är högt, minerna allvarliga. Spelarna är koncentrerade och spända. Här handlar det om att visa upp sin förmåga och prestera.

– Det tänker man på hela tiden, men man måste försöka släppa de tankarna för att kunna spela som vanligt. I slutet gick det lite bättre, säger Elvira Fjällström från Betsele IF i Lycksele.

28 spelare födda 1999-2001 på plats i Göteborg, men bara 14 får åka med till Porto och göra de första flicklandskamperna i en fyrnationsturnering som UEFA har bjudit in Sverige till. 29 juni-3 juli blir det matcher mot Spanien, Italien och värdlandet Portugal.

– Det blir nog svårt att ta ut laget. Alla tjejer är verkligen jämnbra. Det finns några som utmärker sig lite extra men ingen är ju dålig här. Jag hade helst velat komma med till Portugal, och om det sedan blir ungdoms-OS för Sverige skulle jag jättegärna vilja vara med där. Det hade varit en sjuk upplevelse, säger Elvira Fjällström.

Ungdoms-OS äger rum i Buenos Aires 2018 och då är futsal för första gången med på programmet.

Elsa TörnblomElsa Törnblom spelar utomhusfotboll med Brommapojkarna och futsal med Malmen Futsal Club, som tog SM-silver i flickor 15 tidigare i år.

– I futsal får man röra bollen mycket mer än utomhus. Man är mer aktiv i spelet och får utnyttja sin teknik mer. Det är viktigt att ha bollen nära sig hela tiden. Man kan inte ta en lika lång touch som utomhus och man lär sig att fatta beslut snabbare, säger Elsa Törnblom.

En marsdag fick hon ett meddelande från en klubbkamrat. Kompisen hade sett Elsas namn i F17-truppen som låg ute på nätet.

– Jag hade ingen aning om att detta fanns. Jag blev jättechockad och glad över att komma med. Jag bara skrek till mamma, men hon fattade nog inte vad det handlade om. Sen ringde jag till pappa och han blev jätteglad.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill spela utomlands och i fotbollslandslaget, men även landslaget i futsal. Först skulle det vara sjukt coolt att få komma med till Portugal i sommar.

Förbundskapten Lars Ternström summerar det första flicklandslagslägret i futsal som hölls i Göteborg 8-10 april:

– Jag lade det på en avancerad nivå taktiskt, för jag ville att vi skulle se det som ett utbildningsläger och inte som ett uttagningsläger. I internmatcherna försökte tjejerna verkligen anamma det som vi hade tränat på med olika rörelsemönster och rotation i spelet.

I början av juni räknar Ternström med att presentera truppen som ska till Porto. Han kan inte bara fritt välja ut de 14 spelare han vill, för det finns utomhusfotboll att ta hänsyn till.

Elitflicklägret i Halmstad (01:or) och landslagsturneringen Nordisk flick (00:or) ligger samma vecka som futsalturneringen i Portugal.

– Det är maximal otur att det krockar med båda, säger Lars Ternström. Dessutom är vissa av 99:orna etablerade i sina seniorlag. Det är lite upp till klubblagstränarna om de vill släppa sina spelare. Men det är viktigt att vi samarbetar med fotbollen. Vi är under samma förbund. Futsal och fotboll ska vara komplement till varandra och vi vill inte att det ska bli några konflikter.