U21 herr: De yngre tar för sig

Fem av spelarna som laddar med det svenska landslaget inför U21-EM är knappt fyllda 20 år - de äldsta som medverkar får vara 23 år. Den allra yngste, Robin Söder, är bara 18 år och gjorde sin första allsvenska match först 8 juli 2008.
- Och mindre än ett år senare är man här, det är fantastiskt roligt säger Robin, som börjar på bänken mot Estland i tisdagens EM-genrep i Falkenberg.


Robin Söder, Joel Ekstrand, Kristoffer Nordfeldt, Andreas Landgren, Sebastian Eriksson.

Robin Söder är fotbolls-Sveriges komet senaste året. Men det finns andra ungdomar som tar för sig på planen:
* Joel Ekstrand, Helsingborgs mittback, 20 år.
* BP-målvakten Kristoffer Nordfeldt, om några dagar är han 20 år, ordinarie i klubblaget
* Andreas Landgren, Helsingborgs mittfältare, 20 år.
* Sebastian Eriksson, IFK Göteborg, 20 år - med på lägret men reserv till EM-truppen.

Flera knackar på porten till U21, och dit hör bland andra målvakten viktor Noring, Trelleborg, samt anfallsspelaren Rasmus Jönsson, Helsingborg, som får nöja sig med spel i yngre landslag. Det finns ganska många unga på frammarsch vilket bådar gott.

Samtliga fem gör ett mycket bra jobb på fotbollsplanen och visar ingen respekt utan tar för sig ordentligt.
- Ja, de visar att de är värda sin plats i truppen trots att de är lite yngre. De har gjort väldigt bra ifrån sig i Allsvenskan och visar här på lägret att vi har en god framtid om allt går som det skall med deras karriärer. Det här blir en oerhört nyttig turnering för dem, säger förbundsjaptenen Jörgen Lennartsson.
- Framförallt är det kul att klubbarna släppt fram talangerna. Det är speltiden och konkurrenssituationen i klubblaget som gör dem till landslagsspelare.

Andreas Landgren har hunnit med även spel i a-landslaget och är ordinarie mer eller mindre i HIF.
- Men jag är inte yngst i HIF, det är Rasmus Jönsson, säger Landgren.

Tommy Söderberg är fylld av superlativer när han talar om Sebastian Eriksson, som tillsammans med Elfsborgs Joel Johansson, varit med och ersatt Marcus Berg och Rasmus Elm på träningarna när de varit på VM-kvaluppdrag med A-landslaget.
- Imponerande med vilken energi och kraft de går in för det, vi har mycket att vara tacksamma mot Sebastian och Joel, säger Tommy.

Det första svenska EM-lägret avslutas tisdag med match mot Estland. Sedan blir det ledigt i två dagar före återsamling i Båstad.

Falkenberglägret har varit väldigt bra, vädret har varit gynnsamt och den enda skada som finns är att Ola Toivionen har haft lite kramp i magen.

Förbundskaptenerna Jörgen Lennartsson och Tommy Söderberg har tagit ut följande startelva mot Estland:


9 juni kl 19.00
Falkenbergs IP
Sverige-Estland

Sverige: 12 Pär Hansson - 16 Pierre Bengtsson, 3 Mattias Bjärsmyr (K), 6 Per Karlsson, 17 Martin Olsson - 21 Gabriel Özkan, 15 Labinot Harbuzi, 13 Gustav Svensson, 20 Emir Bajrami - 19 Pontus Wernbloom, 10 Denni Avdic.
Ersättare: 1 Johan Dahlin (mv), 23 Kristoffer Nordfeldt (mv) -  2 Mikael Lustig, 4 Rasmus Bengtsson, 5 Emil Johansson, 7 Ola Toivonen, 8 Andreas Landgren, 9 Joel Johansson, 11 Robin Söder, 14 Guillermo Molins, 18 Sebastian Eriksson, 22 Joel Ekstrand.
Två byten är förutbestämda i halvtid: Per Karlsson ut - Joel Ekstrand in, Denni Avdic ut - Ola Toivonen in.

Matchen direktsänds i Viasat Fotboll kl 19.00 .