EM-slutspel i potten för P19-landslaget

P19-landslaget med bl a Melker Hallberg EM-kvalar i Bulgarien.

Lördag kväll inleder P19-landslaget EM-kvalets Elite Round mot värdnationen Bulgarien. Senare i veckan väntar också möten med Italien och Tjeckien. Bara gruppsegraren får en plats i EM-slutspelet i Ungern i juli.
– Det gäller för oss att vi tar poäng i de inledande matcherna så att vi i slutet på veckan kan få en match mot Tjeckien som gäller något, säger förbundskapten Tomas Turesson.

P19-truppen som står inför utmaningen att passera hindren Bulgarien, Italien och Tjeckien för att nå EM-slutspelet innehåller ovanligt många bekanta namn, särskilt i offensiven.
– Det här har varit den tuffaste uttagning jag haft sedan jag började som förbundskapten. Det är å andra sidan angenäma bekymmer eftersom det är hård konkurrens om platserna. Inte bara i truppen, utan även om plats i startelvan, säger Tomas Turesson.

Av spelarna från Allsvenskan har mittfältarna Melker Hallberg, Jakob Karlström och Simon Gustafson bärande roller i sina respektive lag. Linus Wahlqvist, Carlos Strandberg och Niclas Eliasson har inte varit helt ordinarie, men har regelbundet rejält med speltid.
Lägg därtill utlandsbaserade Muamer Tankovic - som redan provat på A-landslagsspel - Kristoffer Olsson, Joakim Olausson, Isak Ssewankambo, Valmir Berisha och Sebastian Starke Hedlund

Muamer Tankovic debuterade i A-landslaget mot Turkiet i Ankara tidigare i år.Tankovic fick inte mycket speltid i Fulham sedan Felix Magath kom till klubben, men är sannolikt den som de kommande motståndarna har ett extra vaksamt öga på.
– Han har haft det lite struligt på sista tiden, men det är klart att vi tror att han kan vara en av nycklarna för oss att gå vidare i slutändan, säger Turesson.

Tomas Turesson håller också med om att det är en trupp med slagsida åt offensivt lagda spelare.
– Jo, det är det. Vi har flera spelare som kommit ovanligt långt i sin utveckling offensivt, men det är min uppgift att se till att vi får tillräckligt bra balans i laget.

Sommarens EM-slutspel i Ungern gäller dessutom som kval till nästa års U19-VM. De åtta europeiska lagen i EM gör upp om sex platser i VM.

Turesson och hans ledarstab har i förberedelserna primärt koncentrerat sig på första motståndaren Bulgarien.
– Vi har sett alla deras kvalmatcher och även några av deras förberedande landskamper så vi är väl förberedda på hur de har spelat på vägen hit. Sen är de hemmalag med allt vad det innebär, men vi tror att deras spelstil, klassiskt bulgariskt med mycket kortpassningsspel centralt, passar oss. De andra lagen har vi dessutom möjlighet att se på plats här nere.

När det gäller utsikterna att ta sig hela vägen fram till gruppseger och avancemang till EM-slutspelet i Ungern är Turesson försiktigt optimistisk.
– Spelbolagen har rankat oss som fyra och det tar vi som tändvätska. Jag ser det som en öppen historia med fyra bra lag där Italien, som har flera spelare med mycket speltid i Serie A, är förhandsfavorit. Tjeckerna gick rent i sin kvalgrupp och blir också svåra, säger Turesson.
– Det gäller för oss att vi tar poäng i de inledande matcherna så att vi i slutet på veckan kan få en match mot Tjeckien som gäller något.

Sveriges match mot Bulgarien har avspark klockan 18.00 svensk tid och kan följas i livescore på uefa.com.
Den svenska startelvan offentliggörs 75 minuter före avspark.