P19/95: 3-1 mot Italien i Elite Round

P19-landslaget vände 0-1 till en strålande seger 3-1 mot Italien i EM-kvalets Elite Round. Simon Gustafson (2) och Valmir Berisha stod för de svenska målen. Men i gruppens andra match säkrade Bulgarien något oväntat EM-platsen med 2-0 mot Tjeckien,
- Vi gör en kanonmatch idag, en grym insats där vi vänder 0-1 till 3-1 och fullständigt spelar ut Italien, säger förbundskapten Tomas Turesson.
- Sen får vi resultatet från andra matchen och är borta från EM, så det är blandade känslor nu kan man säga.


Bulgarien lyckades slå Tjeckien med 2-0 i en match där tjeckerna bland annat råkade ut för en frilägesutvisning och sedan missade en straffspark. Eftersom inbördes möten avgör i tabellen innebär detta att Bulgarien är klara för EM - med 6 poäng och inbördes fördel mot både Sverige och Tjeckien är försprånget ointagligt inför den sista omgången (där Sverige-Tjeckien och Bulgarien-Italien möts).

Italien inledde bäst i matchen mot Sverige, och såg ett tag ut att leva upp till sitt favoritskap,
- Vi gör en ganska svag inledning igen, tyvärr. Vi tappar för mycket boll och var illa ute ett par gånger i första, Italien har ett skott i ribban bland annat, och till slut gör dom ett drömmål precis före halvtid, säger förbundskapten Tomas Turesson.

Sverige hade dock mer att ta av. I andra halvlek kom spelet igång på allvar och svenskarna vände helt rättvist 0-1 till 3-1.
- Den bästa andra halvlek jag har sett, punkt. Vi klär av Italien helt, det var underbart att se. Just nu känns det tungt att missa chansen att spela EM men jag är ändå glad att jag fått uppleva synen av ett svenskt ungdomslandslag som fullständigt rullar ut Italien, säger Turesson.

Simon Gustafson stod för två mål och en assist, Valmir Berisha också målskytt för Sverige. Trots segern är alltså chansen till EM och möjligheten att gå till VM borta för svensk del.

- Vi var ju här för att ta oss vidare till EM även om vi absolut inte var favoriter. Men, det var ju inte Bulgarien heller och nu är dom klara. Allt kan hända. Vi gjorde en dålig första kvart mot bulgarerna och blev hårt straffade för det. Nu visar det sig att den kvarten avgör allt, bara att gratulera Bulgarien nu och för våran del att fokusera på ett bra avslut mot Tjeckien, säger Turesson.

.

Sveriges startelva: 1 Sixten Mohlin – 3 Isak Ssewankambo, 5 Sebastian Starke Hedlund, 2 Linus Wahlqvist, 4 Gustav Jarl - 7 Simon Gustafson, 6 Jesper Karlström, 9 Melker Hallberg (K), 16 Joakim Olausson - 10 Muamer Tankovic, 17 Valmir Berisha.
Ersättare: 12 Edvard Setterberg – 11 Niclas Eliasson, 13 Arber Zeneli, 14 Måns Ekvall, 15 Pontus Nordenberg, 18 Carlos Strandberg.

Avstängd: 8 Kristoffer Olsson.

P19 Elite Round
Arena: Beroe-stadion
Domare: Tobias Stieler
1 - 3
Italien
 • 40 Alberto Grassi
Avslutad
Starttid: 2014-05-26 17:00 (18:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 1 - 0

Händelser

Uppställningar

Italien

 • 1. Pierluigi Gollini (MV)
 • 12. Simone Scuffet (MV)
 • 2. Filippo Berra
 • 3. Pietro Ceccaroni
 • 5. Lorenxo Filippini
  75’
 • 6. Michele Somma (K)
 • 7. Davide Calabria
  58’
 • 8. Luca Crecco
  58’
 • 9. Bryan Cristante
  85’
 • 10. Alberto Grassi
 • 11. Lorenzo Pellegrini
  85’
 • 13. Jacopo Petriccione
 • 14. Marco Pinato
 • 15. Alberto Cerri
 • 16. Patrick Ciurria
 • 17. Eltore Gliozzi
 • 18. Marco Valotti
  75’

Matchinformation

Notering

(18:00 lokal tid)

Domare: Tobias Stieler, Tyskland

Ass. domare 1: Rafael Foltyn, Tyskland

Ass. domare 2: Milen Arabadzhiev, Bulgarien

Fjärdedomare: Georgi Davidov, Bulgarien

Matchnummer: 900310003