Sverige ur Elite Round med huvudet högt

Chansen till gruppseger och avancemang var borta men Sveriges P19 tog sig samman och avslutade Elite Round-kvalet grandiost med en 3-0-seger mot Tjeckien.
- Vi slutar tvåa med sex poäng i Elite Round. Det hör inte till vanligheten och det är oerhört tunga poäng när det kommer till framtida ranking, konstaterar Tomas Turesson nöjd över den svenska insatsen.


Visst grämer det att några olyckliga minuter mot Bulgarien stjälpte Sveriges ambitioner att nå ett EM-slutspel. I en tuff grupp drog värdnationen Bulgarien längsta strået och var klara för avancemang före sista dagens matcher. Där kryssade man mot Italien och slutade etta på sju poäng.

- Jag är oerhört stolt över att vi kunde samla ihop oss och göra en fantastisk insats idag i den här matchen som en del säger inte betydde någonting. Vi tappade mycket boll idag men vi var fantastiska på att ställa om och jobba tillbaks bollen, säger Tomas Turesson som fick se Sverige avgöra matchen i första halvlek (3-0). Mycket tack vare en helgjuten defensiv insats.

Svenskarna hade fått göra en rockad i sista minuten före avspark när Sixten Mohlin aviserade att han inte skulle kunna stå. Norrköpings Edvard Setterberg klev in med kortast möjliga varsel och höll nollan. Stort bara det.

Tvåa i gruppen med sex poäng, i Elite Round, är historiskt sett en av de bästa prestationerna för ett svenskt U19-landslag. Målet var att gå vidare ännu längre.

- Klart att det svider men man måste ändå se till att de här killarna gjort en fantastisk insats här. Vi visste om förutsättningarna. Det är bara sju nationer som går vidare till slutspel. Hade det varit 16 i slutspelet hade vi varit där men så är det. Det ska bli oerhört roligt att följa de här killarna framöver. För några handlar det om att gå vidare till U21 och några kanske går hela vägen till A-landslaget, avslutar Turesson från Bulgarien.

P19 Elite Round
Arena: Hadzhi Dimitar-stadion
3 - 0
Avslutad
Starttid: 2014-05-29 17:00 (18:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 3 - 0

Matchinformation

Notering

(18:00 lokal tid)

Matchnummer: 900310005