11+ ska ge svensk OS-medalj

SvFF och SOK intensifierar sitt samarbete med målet att nå OS-medalj i Rio 2016.

11+ heter projektet som syftar till att Sverige ska få fram fler världsspelare. Sverige har flera världsklasspelare, men Svenska Fotbollförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) vill ge fler chansen att nå dit.

En annan anledning till satsningen, damlandslaget har inga OS-medaljer på meritlistan. Det vill man också ändra på. Därför kommer ett antal spelare i åldrarna 19-26 år få extra stöd i form av förbättrade villkor och expertstöd av olika slag.
– Vi är jätteglada över att SOK tycker att detta är en bra idé och är med och stöttar satsningen som är helt unik. En otroligt fin möjlighet för de utvalda spelarna som kommer att gynna individerna och i en förlängning även klubbarna och landslaget, säger
Marika Domanski Lyfors, projektansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Per Darnell, ordförande i EFD, är inne på samma linje:
– 11+ är en fantastisk satsning på individuella spelare och tränare inom damfotbollen. EFD vet att 11+ också kommer att höja kvalitén i våra högsta ligor, Damallsvenskan och ElitEttan, säger han.

Projektet har delmålet VM-medalj i Kanada 2015, som är europiska länders möjlighet att nå OS.

Ansvariga för projektet är landslagschefen Marika Domanski Lyfors och SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo. I expertteamet finns SvFF:s medicinska team med Helena Andersson, Annica Näsmark, Yelverton Tegner och SOK:s specialister Jesper Sjöqvist, Stefan Pettersson och Joakim Blomqvist.
I det tekniska teamet jobbar Lilie Persson tillsammans med Sveriges förbundskapten Pia Sundhage samt Matti Demegård, Mikael Olsson, Annelie Andersén, PA Ingvarsson, Micke Bergström och tränarna i de damallsvenska klubbarna.

Peter Reinebo förklarar varför SOK ville hoppa på projektet så här:
– Dels tror vi att damlandslaget är en potentiell medaljör i Rio 2016, sedan gillar vi alltid tanken på att stärka den individuella utvecklingen. Vi kommer att stötta projektet ekonomiskt och med kompetens. Nyckeln tror jag är att landslagsledningen själva förstärker med eget folk som tar hand om uppföljningsarbetet. Personer som är nära de här spelarna hela tiden. Individuell utveckling skapas genom fokus, träning och specialinsatser på hemmaplan, varje dag.

– Det känns otroligt spännande att få möjlighet att jobba långsiktigt med de utvalda spelarna för att lyfta svensk damfotboll ytterligare, projektledaren Lilie Persson, assisterande förbundskapten för damlandslaget.

Första samlingen blir den 24-25 juli. Truppen tas ut måndagen den 23 juni.

För ytterligare information

Lilie Persson, projektledare Svenska Fotbollförbundet: 070-270 53 95
Peter Reinebo, verksamhetschef Sveriges Olympiska Kommitté: 070-657 88 04
Per Darnell, ElitFöreningen Damfotboll: 070-835 07 50