Barrling vet vad som krävs

För två år sedan vann Sverige F19-EM-slutspelet nere i Turkiet. Ifjol, i Wales, vann inte Calle Barrlings lag någon av de tre gruppspelsmatcherna. I årets EM är målet att åter vara med och slåss om medaljerna.
- Det kommer bli tufft men vi är ett stabilt lag som vet vad som krävs för att lyckas, säger Barrling.

Calle BarrlingCalle Barrling menar att EM-slutspelen 2012 och 2013 spelades under helt skilda förutsättningar.

- När vi vann 2012 var alla spelare kuranta och spelade reguljärt 90 minuter med sina klubblag. 2013 hade vi många småskador och spelarna saknade matchtempo på grund av det långa serieuppehållet här hemma under dam-EM.

Allt att spela för i Grupp B

Sverige kommer att möta England, Spanien och Irland i EM:s grupp B, en grupp som är helt öppen enligt Barrling.

- Vi ställs mot motståndare av lite olika profil. Först ett metodiskt England, sedan ett kreativt Spanien och sist ett energiskt irländskt lag. Det kommer bli väldigt jämnt och till skillnad från i grupp A, där jag ser Norge som favorit, är det svårt att peka ut något av lagen i vår grupp som det. Men jämfört med ifjol så tror jag våra chanser att gå vidare är större i år.

Om man kikar på Barrlings trupp i år så finns det två spelare med rejält med erfarenhet. Julia Wahlberg och Lina Hurtig var båda med och tog EM-guld 2012. Å andra sidan innehåller Sveriges trupp fem spelare födda 1997. Endast fyra spelare återstår från det svenska lag som spelade EM i Wales ifjol; Nellie Karlsson och Fanny Andersson utöver redan nämnda Wahlberg och Hurtig.

- Under min tid som förbundskapten så är det här den yngsta trupp jag tagit ut. Vi har helt enkelt valt de mest talangfulla spelarna oavsett deras ålder eller erfarenhet.

Julia WahlbergStina Blackstenius och Lina Hurtig svarade för många mål i kvalen och lär bli påpassade av motståndarna. Barrling nämner också mittfältaren och lagkaptenen Julia Wahlberg som en av lagets nyckelspelare.

- I kvalet spelade vi stabilt i 90 minuter i varje enskild match. Det är det som krävs för att nå framgång. Julia personifierar den inställningen och hon är viktig för oss.

- Sedan har vi två riktigt kompetenta målvakter också, lägger Calle till.

Vi är ett stabilt lag

Svenska lag är kända för att vara väl organiserade och svårslagna. Det gäller även dagens F19-landslag och Barrling är mycket nöjd med lagets prestationer.

- Vi är ett stabilt lag, välorganiserat ja, men inte bara defensivt. Vi har gjort ett ansenligt antal mål och har ett varierat anfallsspel. Det har inte alltid varit fallet tidigare år.

- Och jag var verkligen begeistrad när vi lyckades slå ut Frankrike i kvalet, det bästa lag vi mött under mina år. Jämte EM-guldet 2012 är det definitivt vår största prestation någonsin på den här nivån.

F19-EM 2014Sverige spelar första gruppspelsmatchen mot England den 15 juli i Tønsberg. Om Sverige mäktar med att ta sig vidare till semifinalerna återstår att se men var så säkra, om det är någon som vet vad som kommer att krävas så är det Calle Barrling.