EM över för Sverige

Ett tidigt svenskt ledningsmål till trots kunde Irland vända och vinna med 2-1 i sista gruppmatchen i EM. Irländskorna går därmed obesegrade vidare och tar med sig Spanien till semifinalerna från grupp B.
- Det gäller att prestera hela vägen i tre gånger 90 minuter. Det tycker jag inte riktigt vi gjorde den här gången och då åker man ur, konstaterade förbundskapten Calle Barrling krasst.

Megan Connolly och Samantha McCarthy firar Irlands gruppseger. Foto: UEFA/Sportsfile

Förutsättningarna för svenskt avancemang av egen kraft var att vinna med två mål mot Irland. Stina Blackstenius gjorde också 1-0 efter åtta minuter men Irland kvitterade efter 20 och gjorde även 1-2 med tio ordinarie minuter kvar att spela.

- Men jag tycker det är viktigt att se det här i ett längre perspektiv och se på den utveckling vi haft sen september. Tjejerna har presterat väl och gjort det bättre och bättre. Det är talangfulla spelare och flera av dem får chansen igen, det är ett ungt lag vi har här, säger Barrling som kan konstatera att revanschmöjligheten på Irland kommer redan i EM-kval 1 i Skåne till hösten.

- Vi hade förberett oss väl och hittat en bra väg att gå vidare tycker jag. Det höll i 20 minuter. Då spelade vi exakt som i kvalet med ett snabbt passningsspel över hela planen och vi gjorde också 1-0. Det var Fanny Andersson som hittade fram till Stina som kunde runda målvakten, berättar Barrling.

Julia Ekholm i kamp med Amy OConnor. Foto: UEFA/SportsfileSverige hade något på gång och hade kanske kunnat få matchen exakt dit man ville.

- Men sedan drabbas vi av något som måste vara europarekord i frisparkar emot oss. Och är det något Irland är bra på så är det fasta situationer.

Irland kvitterade just på en sådan frispark efter 20 minuter och därefter tappade Sverige initiativet.

- De är modigare på fasta situationer och i sitt försvarsspel. Jag tycker det handlar mycket om mod och initiativförmåga och vi saknar lite det i perioder jämfört med dem. Jag har sagt det förut, det krävs tre gånger 90 minuter prestation annars åker vi ur ett slutspel. Mot Spanien och Irland förmår vi inte prestera hela vägen, säger Barrling som ändå såg Sverige försöka i andra halvlek. Även Irlands segermål kom efter en, i svenska ögon, "billig" frispark och irländskorna har därmed gjort fyra av fem mål i slutspelet på fasta situationer, ett imponerande facit.

Slutspelssortin innebär också sista kvällen med gänget för 95-kullen. För 96:orna och 97:orna är det dock nya tag redan till hösten. Om knappt två månader börjar resan mot, förhoppningsvis, nästa EM-slutspel i EM-kval 1 inför hemmapublik i Skåne.

F19 EM-slutspel Grupp B
Arena: UKI Arena
Domare: Zuzana Kovácová
1 - 2
Irland
 • 21 Savannah McCarthy
 • 80 Megan Connolly
Avslutad
Starttid: 2014-07-21 19:00
Halvtidsresultat: 1 - 1
Biljetter: www.emj19.no

Händelser

Uppställningar

Irland

Formation: 4-3-3

 • 1. Brooke Dunne (MV)
 • 2. Grace Wright
 • 3. Savannah McCarthy
 • 4. Lauren Dwyer
 • 5. Ciara O'Connell
 • 6. Chloe Mustaki (K)
 • 7. Keeva Keenan
 • 8. Amy O'Connor
 • 9. Megan Connolly
 • 11. Katie McCabe
  87’
 • 13. Sarah Rowe
  59’

Ersättare

 • 16. Amanda McQuillan (MV)
 • 10. Clare Shine
  59’
 • 12. Ciara McNamara
 • 14. Shannon Carson
  87’
 • 15. Hayley Nolan
 • 17. Jessica Gargan
 • 18. Roma McLaughlin

Matchinformation

Domare: Zuzana Kovácová, Slovakien

Ass. domare 1: Yana Sashchyna, Ukraina

Ass. domare 2: Mathilde Abildgaard, Danmark

Fjärdedomare: Monica Larsen, Norge

Matchnummer: 900420006