Sundhages VM-trupp spikad

Pia Sundhage har funderat klart. Nu är truppen till sommarens VM-slutspel i Kanada spikad.

Den 8 juni spelar damlandslaget VM-premiär mot Nigeria. På måndagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage, efter viss vånda, den trupp som ska göra jobbet borta i Kanada.

– Det har varit svårt, väldigt svårt vill jag säga, när man inte bara har kunnat gå på de idrottsliga prestationerna, utan också måste göra medicinska bedömningar. Men nu är det bestämt och det känns väldigt bra, säger Sundhage.

Visa bildspel

Med en ganska diger lista över spelare som dragits med mer eller mindre allvarliga skavanker den senaste tiden har det varit en grannlaga uppgift för Pia Sundhage och hennes ledarstab att komma fram till vilka spelare som till slut skulle ingå i VM-truppen.

När truppen nu är offentliggjord är det ändå, på det stora hela, helt väntade namn. Frågetecknen kring skadade spelare har i förhandsspekulationerna gällt framför allt Lisa Dahlkvist och Charlotte Rohlin, men båda finns alltså med.

– Jag tror aldrig jag har varit med om att ha så många spelare med olika skavanker och som man måste fundera kring och om vi kan få dom pigga och friska tills det är dags, säger Sundhage.

Hinner Lisa Dahlkvist, ett av utropstecknen i VM 2011, komma i fullt slag till årets VM?Med Hanna Folkesson borta och skadebekymmer för Lisa Dahlkvist har en del röster ropat efter ytterligare innermittfältare i truppen, men Sundhage väljer att lösa det med sina beprövade namn och genom att fundera ytterligare kring spelsystemet.

Linda Sembrant är uttagen som innermittfältare, vilket öppnat en innerbacksplats i truppen för Amanda Ilestedt. I övrigt finns ett antal spelare, både bland backar och forwards, som kan spela som yttermittfältare.

– Det har varit mycket tankeverksamhet och vrida och vända hit och dit. Vi har sneglat lite på spelsättet och de spelare vi har som kan gå in i en mittfältsroll. Oavsett om det är centralt eller på yttermittfält så är de bekvämare med 4-4-2 än 4-1-3-2, förklarar Sundhage.

Sett till uttagningarna till landskamperna som spelats under våren saknas namn som Fridolina Rolfö och Marija Banusic i truppen, men den senare finns med som en av två reserver tillsammans med Lilleströms Mimmi Löfwenius.

Med alla beslut kring truppen överstökade kan Pia Sundhage nu – äntligen – se fram emot själva VM-uppgiften.

– Det är härifrån vi kan coacha på de spelare vi har. Sen vet vi ju att ska man vinna något överhuvudtaget måste man ha ett lag och det är nu upp till alla från mig själv och till, säg exempelvis Emilia Appelqvist, att vi får ihop det här, säger Sundhage.
– Jag tror också att flera spelare som kanske varit oroliga för om de skulle komma med eller inte nu får ner axlarna och kommer in till lägret med en riktigt go' känsla.

Ledare
Överledare Annelie Larsson
Förbundskapten Pia Sundhage
Ass. Förbundskapten Lilie Gutke Persson
Tränare Matti Demegård
Målvaktstränare Mikael Olsson
Analytiker Andreas Janmyr
Läkare Mats Börjesson
Läkare Yelverton Tegner
Sjukgymnast Annica Näsmark
Sjukgymnast Jörgen Sandberg
Sjukgymnast Karin Schröder
Koordinator Linn Backe
Materialförvaltare Jessica Karlsson
Pressansvarig Rebecca Hedin
Chef elit dam/flick Marika Domanski Lyfors