EM-final efter straffdrama

Sverige är i EM-final efter ett drama mot Tyskland som innehöll det mesta. Sverige kom tillbaka från underläge, Tyskland återtog kommandot och Sverige kvitterade till 3-3 precis i matchslutet. Mållös förlängning vidtogs innan Sverige var kyligast i straffläggningen och Emma Holmgren tog två av de tyska straffarna! Sverige-Spanien i EM-final på måndag!

Vild glädje efter Sveriges 2-1-mål. Foto: Sportsfile/UEFA.

Nånstans skipades kanske en rättvisa till slut. I en mycket jämn och välspelad semifinal alternerade tyskorna och svenskorna om kommandot. I slutsummeringen drog Sverige det längsta strået. Man hade perioder av kontroll men gav aldrig tappt under de stunder då Tyskland var i förarsätet. En sällsynt fin lagmoral bar hela vägen till final på måndag.

Sveriges och Tysklands 96-upplagor har ett jämnt track record och nagelbitaren i Netanya följde mönstret från tidigare möten lagen emellan.

Tyskland inledde bra med en rejäl målchans redan innan första minuten spelats. Ledningsmålet kom efter knappa tolv minuter på en fast situation. Gaugigl lyfte en lång frispark som Rebecca Knaak höll sig framme och nickskarvade in snyggt.

Efter den något trevande svenska starten växte dock blågult in i matchen och man hittade vägar att spela sig förbi den tyska pressen. När Stina Blackstenius satte upp Tove Almqvist till skottläget som gav 1-1 kom det därför inte alls överraskande. Tove fick på en kalasträff och bollen dök otagbart ner i Pauels bortre hörn. En rättmätig belöning för Almqvist som tillhörde planens främsta i den första halvleken tillsammans med linköpingskollegan Blackstenius.

Målpassaren Blackstenius ordnade sedan 2-1 kort före paus genom att nicka in Anna Oskarssons fina högerinlägg.

Nina Ehegötz svarade för den tyska kvitteringen en kvart in på andra halvlek. Åter igen var det en fast situation som gav utdelning. Sverige var tvåa på bollen vid den tyska hörnan som Ehegötz så småningom fick in efter Knaaks neråtnick.

Målet gav tyskorna ny energi och man återtog det kommando man tappat tjugo minuter in på matchen. I 78:e minuten kom det tyska ledningsmålet. Lea Schüller byttes in och i sin första bollkontakt ryckte hon på vänsterkanten och slog in bollen till en annan inhoppare Madeline Gier som distinkt prickade in det tyska ledningsmålet.

Sveriges första gyllene läge till kvittering kom när Ellen Löfqvist fick en dubbelchans från nära håll men Pauels blockerade det första läget och chans två gick över ribban.
Stina Blackstenius outtröttliga slit fick sin utdelning med två minuter kvar av ordinarie tid. Linköpingsforwarden ryckte sig loss i djupled och avslutet gick via tyska backen Michaela Brandenburg i mål. Målet räknas i det officiella matchprotokollet som självmål och det förnekar Stina ett 18:e EM-mål vilket hade varit rekord. På övertid var det nära att rekordet blev verklighet men Pauels räddade kvar Tyskland i matchen som fick tas till förlängning. (Stina tangerar nu Elena Danilovas [Ryssland] rekord från 2006 på 17 fullträffar. Hon är tvåa sett över fler säsonger, med 29 mål, fyra färre än Danilova).

Den mållösa förlängningen var ingalunda utan chanser men till slut fick straffar tas till för att skilja Tyskland och Sverige. Där visade Sverige upp en enorm kyla med iskalla straffar. Tyskorna darrade och Emma Holmgren gick rätt vid två tillfällen och räddade. Rebecka Blomqvist fick äran att säkra den svenska finalplatsen med sin straff.

Spanien och Frankrike blev också ett straffdrama (1-1) där Spanien till slut vann. EM-finalen Sverige-Spanien spelas på måndag. Eurosport sänder.

Sveriges startelva: 12 Emma Holmgren - 2 Ronja Aronsson, 4 Nathalie Björn [K], 3 Julia Ekholm, 5 Lotta Ökvist - 14 Anna Oskarsson, 18 Michelle De Jongh, 6 Ellen Löfqvist, 7 Tove Almqvist - 9 Stina Blackstenius, 17 Emma Jansson.

Ersättare: 1 Matilda Haglund - 8 Filippa Angeldal, 10 Linda Hallin, 11 Julia Zigotti Olme, 13 Emelie Andersson, 15 Maja Göthberg, 16 Rebecka Blomqvist.

F19 EM-slutspel
Arena: Netanya Stadium
Domare: Esther Azzopardi
5 - 7
Tyskland
 • 12 Rebecca Knaak
 • 59 Nina Ehegötz
 • 78 Madeline Gier
 • 121 Rebecca Knaak
 • 127 Jenny Gaugigl
Avslutad
Starttid: 2015-07-24 18:00 Semifinal (19:00 lokal tid)
3 - 3 e.f., Resultat efter full tid: 3 - 3, Halvtidsresultat: 1 - 2
Sändes på Eurosport

Händelser

Uppställningar

Tyskland

Formation: 4-2-3-1

 • 1. Lena Pauels (MV)
 • 2. Michaela Brandenburg
 • 3. Felicitas Rauch
 • 4. Joelle Wedemeyer
 • 5. Rebecca Knaak (K)
 • 6. Rieke Dieckmann
  57’
 • 7. Jasmin Sehan
  83’
 • 8. Jenny Gaugigl
 • 9. Nina Ehegötz
 • 10. Laura Freigang
 • 17. Pia-Sophie Wolter
  77’

Ersättare

 • 12. Carina Schlüter (MV)
 • 11. Lea Schüller
  77’
 • 13. Isabella Hartig
 • 14. Johanna Tietge
 • 15. Franziska Jaser
 • 16. Saskia Matheis
  83’
 • 18. Madeline Gier
  57’

Matchinformation

Notering

Semifinal (19:00 lokal tid)

Domare: Esther Azzopardi, Malta

Ass. domare 1: Biljana Milanova, Makedonien

Ass. domare 2: Stephanie Forde, Belgien

Fjärdedomare: Lina Lehtovaara, Finland

Matchnummer: 900409002