Portugal numret större i premiären

Ali Suljic bär kaptensbindeln i matchen mot Portugal.
Ali Suljic spelade hela matchen mot Portugal.

Det blev en tuff start av EM-kvalet för det svenska P19-landslaget. Ett skickligt Portugal, värdnation av kvalet, lade grunden för sin seger med tre mål i den första halvleken. Slutresultatet skrevs till 4-0 efter en tätare andra halvlek och Sverige får nu ladda om inför nästa match på lördag.


- 14-9 i målchanser, 4-0 i mål. Ja, vad ska man säga. Målchansmässigt var det jämnare men Portugal var ruskigt effektiva, säger en besviken Tomas Turesson efter slutsignal.

Förutsättningarna i Elite Round är tuffa och enbart gruppsegraren går vidare till EM-slutspelet. Portugal, rankade som nummer ett i kvalgruppen, var en tuff första motståndare.

- Vi har förberett oss länge inför Elite Round, inför den här inledande matchen. Den börjar händelsefattigt men sen gör Portugal ett snyggt mål på en passning snett inåt bakåt i straffområdet efter dryga tio minuter, säger Tomas Turesson.

En tidig kalldusch för det svenska P19-landslaget som fick börja om för att komma tillbaka i matchen. Landslaget hade dock gott mod för en vändning. Men så händer det något, Portugal utnyttjar omställningschanser och gör två mål under loppet av en minut.

- Allt ställs på sin ända där. De gör två omställningsmål i samma minut och är otroligt effektiva måste jag säga. De lägen de gör målen på ser jag som deras tre första chanser. Det är klart det är en mardrömsinledning på Elite Round, säger Tomas Turesson.

Resten av halvleken går ut på att stoppa blödningen, komma in i strukturerna för att göra ett försök till vändning i den andra halvleken. Sverige samlar krafter i paus och tar nya tag för ett ärligt försök. Efter 20 minuter i den andra halvleken lyckas dock Portugal även göra 4-0.

- När de gör 4-0 så är det helt över. Vi gör ett ärligt försök men var aldrig riktigt nära att komma tillbaka. Efter sista målet handlar det verkligen om att stoppa blödningen. 4-0 räckte, det var nog så jobbiga siffror som inte fick bli större, säger Tomas Turesson och fortsätter:

- Spelarna jobbade hårt hela vägen in till slutet. Det är lätt att humöret brister när det blev som det blev, all heder till spelarna. Sen är det tråkigt att vi inte räcker till som vi önskat. Men det är sådant man får acceptera ibland.

Det svenska P19-landslaget får nu ladda om inför nästa match i kvalet på lördag. Då väntar Slovenien som vann sin första match i kvalet. En tuff fortsättning väntar således det svenska laget.

- Vi kommer försöka dra lärdom av det här och fokusera på nästa uppgift så snabbt som möjligt. Det är nya förutsättningar och vi ger inte upp. Men jag är imponerad av Portugals offensiv och effektivitet idag, det är bara beklaga att vi inte räcker till, avslutar Tomas Turesson.

Sveriges startelva: 12 Isak Pettersson - 3 Adi Terzic, 5 Filip Dagerstål, 6 Ali Suljic (K), 4 Alexander Leksell - 7 Tesfaldet Tekie, 17 Gustav Berggren, 16 Adnan Maric, 14 Rami Kaib - 8 Jordan Larsson, 9 Gustaf Nilsson.

P19 Elite Round
Arena: Estádio do Rio Ave FC
Domare: Padraig Sutton
4 - 0
Portugal
 • 13 Alexandre Silva
 • 23 Buta
 • 24 Buta
 • 64 Gonçalo Rodrigues
Avslutad
Starttid: 2016-03-24 17:00 16:00 lokal tid.
Halvtidsresultat: 3 - 0

Händelser

Uppställningar

Portugal

Formation: 4-3-3

 • 1. Pedro Silva (MV)
 • 2. Pedro Empis
 • 3. Rúben Dias (K)
 • 4. Francisco Ferreira
 • 5. Yuri Ribeiro
  77’
 • 6. Pedro Rodrigues
 • 7. Diogo Gonçalves
  67’
 • 8. Gonçalo Rodrigues
 • 9. Alexandre Silva
 • 11. Buta
 • 14. Pedro Delgado
  59’

Ersättare

 • 12. Fábio Duarte (MV)
 • 10. João Carvalho
  59’
 • 13. Jorge Fernandes
 • 15. Pedro Amaral
  77’
 • 16. Bruno Xadas
  67’
 • 17. Bruno Costa
 • 18. Ricardo Ribeiro

Matchinformation

Notering

16:00 lokal tid.

Domare: Padraig Sutton, Irland

Ass. domare 1: Robert Clarke, Irland

Ass. domare 2: Lazaros Dimitriadis, Grekland

Fjärdedomare: Alexandros Aretopoulos, Grekland

Matchnummer: 900310001