Klar seger mot Italien

Filippa Angeldal startar i det svenska lag som möter Italien under torsdagen.
Filippa Angeldal gjorde mål i matchen mot Italien.

En stark andra halvlek banade vägen för svensk seger mot Italien i La Manga. F19-landslaget hade full kontroll matchen igenom och vann till slut med klara 4-0. Landslaget fick således en perfekt start på uppladdningen inför EM-kvalet på hemmaplan i april.

F19-landslaget befinner sig likt F-20 i La Manga för att förberda sig för årets större händelser. Men jämfört med F-20, som spelar VM under senhösten, ligger den stora utmaningen för F19-laget betydligt närmre. Om en månad tar landslaget emot Belgien, England och Österrike på hemmaplan i EM-kvalet. Vinnaren tar sig vidare till sommarens EM-slutspel.

- Samlingen är viktig för det är den sista inför EM-kvalet. Vi försöker jobba mycket med helheten här i La Manga, för att få ihop de här spelardiamanterna till något riktigt bra i EM-kvalet, säger förbundskapten Anneli Andersén.

Efter matchen mot Italien var det en nöjd förbundskapten som summerade segern med 4-0. F19-landslaget hade bjudit på en bra insats och stod för fina mål. Men inledningsvis stod Italien upp väl mot det svenska laget.

- Italien har en bra anstormning inledningsvis och spelar bra mot oss under första 30 minuterna av matchen. Men därefter står vi för riktigt bra fotboll under 60 minuter, säger förbundskapten Anneli Andersén.

Fokus under samlingen och under den inledande matchen mot Italien var på strukturerna i både anfall- och försvarspel, samt att arbeta med de offensiva omställningarna. Just omställningarna såg riktigt vassa ut och resulterade i mål.

- Vi är supervassa i ett par omställningar mot det italienska laget. Vi hotar med kvicka spelare som går bra i djupled. I en omställning bjuder vi på en snygg spelvändning som senare resulterar i mål. Det var riktigt begåvat och roligt att se från laget, säger Anneli Andersén.

Strukturen i det defensiva spelet gick inte heller klaga på. Italien hade några få chanser men både Emma Holmgren och Moa Öhman, som vaktade målet en halvlek var, höll den svenska nollan intakt. Till halvtidsvilan går Sverige i ledning med 1-0, ett resultat i underkant då Sverige producerade flera högkvalitativa målchanser under halvlekens sista kvart.

- Vi gör det bra när vi sticker fram och hittar chanser via kombinationer i djupledsspelet. Det skulle kunnat vara någon ytterligare boll upp i halvtid, säger Anneli Andersén.

Målproduktionen lossnar istället under den andra halvleken när chanserna som skapas förvaltas. Sverige kontrollerar spelet bra och spiken i kistan var en vass tiominutersperiod där Sverige gjorde både 2,3, samt 4-0. Två mål är bollar i djupet som löpande spelare förvaltar perfekt. Det sista ett vackert långskott där Filippa Angeldal, på en touch, sätter bollen i bortre gaveln från en bit utanför straffområdet.

- Det är alltid roligt att vinna matcher och som förbundskapten måste man vara nöjd med helheten vid en 4-0-seger. Jag är riktigt nöjd med totala bilden av matchen men som alltid finns det små detaljer att slipa vidare på inför EM-kvalet, avslutar Anneli Andersén.

F19-landslaget spelar nästa match i La Manga på måndag. Då står Frankrike för motståndet och matchen är den sista inför det avslutande EM-kvalet på hemmaplan.

Sveriges startelva: 1 Emma Holmgren (K) - 15 Selina Henriksson, 13 Saga Ollerstam, 3 Emma Pennsäter, 5 Amanda Persson - 7 Nathalie Persson, 8 Sarah Mellouk, 6 Ebba Wieder, 11 Julia Zigotti Olme - 9 Rebecka Blomqvist, 10 Filippa Angeldal.

Upplagt av: Fredrik Madestam

F19 Landskamp
Arena: La Manga Club A
Domare: Briet Bragadottir
4 - 0
Avslutad
Starttid: 2016-03-03 12:00
Halvtidsresultat: 1 - 0
Sändes på http://www.lamangatv.com/

Uppställningar

Sverige

Ersättare

Italien

 • 22. Amanda Tampieri (MV)
 • 3. Lisa Boattin (K)
 • 4. Frederica Cavicchia
  88’
 • 5. Alice Tortelli
 • 8. Flaminia Simonetti
  63’
 • 11. Valery Vigilucci
  46’
 • 14. Elena Pisani
 • 15. Annamaria Serturini
 • 16. Frederica Rizza
  46’
 • 18. Martina Piemonte
 • 20. Costanza Razzolini
  63’

Ersättare

 • 1. Francesca Durante (MV)
 • 12. Alessia Piazza (MV)
 • 2. Marta Vergani
  46’
 • 7. Martina Lenzini
 • 9. Gloria Marienelli
  46’
 • 13. Laura Perin
 • 17. Elisabetta Oliviero
  63’
 • 19. Sofia Del Stabile
  63’
 • 21. Alessandra Dri
  88’

Matchinformation

Domare: Briet Bragadottir, Island

Ass. domare 1: Runa K Stefansdottir, Island

Ass. domare 2: Sonia Kahn, Norge

Matchnummer: 900402001