EM-drömmen släckt

Sveriges F19-landslag kommer inte kunna försvara EM-guldet från 2015. Slutspelsdrömmarna slocknade på söndagen. Trots spelmässigt övertag fick Sverige nöja sig med 0-0 mot England i Linköping. Nu hade seger inte räckt ändå i och med Österrikes 2-0 mot Belgien i Norrköping samtidigt.
- Men jag vill ge alla i den här gruppen en stor eloge. Vi gjorde verkligen ett försök idag, menade en besviken förbundskapten Anneli Andersén efteråt.

Om två eller flera lag slutar på samma poäng är inbördes möten avgörande. Och svenskorna föll som bekant med 0-1 mot Österrike i torsdags. Österrike är därmed solklara segrare och vidare till EM i Slovakien i sommar. Sverige slutar grupptvåa men kan inte gå vidare som bästa sådan. Både Sverige och England missar därmed en plats i slutspelet för första gången på fem år.

Sveriges avslutningsmatch i Elite Round i Linköping slutade alltså mållöst. Sett till matchbilden var det en match som Sverige skulle ha vunnit men det ville sig inte. Englands målvakt Sandy MacIver var lagets främsta, det svenska bollövertaget var massivt och lägen saknades inte.

Normalt sett borde Sverige ha förvaltat något av dem i mål, inte minst mot slutet av matchen. Ironiskt nog var det i det läget bara England som hade något att vinna. Ett mål skulle ju skicka England vidare eftersom man hade vinst i det inbördes mötet mot Österrike. Som i Norrköping samtidigt besegrade Belgien.

Den svenska dominansen i spel och antal chanser var som sagt påtaglig. Så när som på att effektiviteten kunde varit bättre var Anneli Andersén ändå belåten med den förbättring Sverige visade offensivt idag jämfört med förlustmatchen mot Österrike.

- Men så här är det. Vi har haft medflyt i kvalen de tre senaste åren med avgörande mål i sena lägen. Nu hade vi inte de marginalerna med oss. Österrike var nära redan förra året och det var kanske deras tur nu, menade Andersén. Och om Österrikes gruppseger är det inget att säga som enda lag på sex poäng.

Försvarsmässigt stod sig Sverige utmärkt i Elite Round. Man släppte bara till två rejäla målchanser på tre matcher. Tyvärr kostade de lägena. Anfallsmässigt visade Sverige lovande takter i avslutningsmatchen mot England, det var bara synd att det inte fick krönas med en seger.

- Man får vara glad för den utveckling som de här tjejerna visat. Det kommer nya chanser framöver garanterat, avslular Andersén.

Sveriges startelva: 1 Emma Holmgren - 2 Selina Henriksson, 4 Josefine Rybrink, 3 Emma Pennsäter, 5 Amanda Persson - 13 Maja Göthberg, 6 Ebba Wider [K], 10 Filippa Angeldal, 18 Johanna Rytting Kaneryd, 11 Julia Zigiotti Olme - 9 Anna Anvegård.

F19 Elite Round
Arena: Arena Linköping
Publik: 582
Domare: Ivana Martincic
0 - 0
Avslutad
Starttid: 2016-04-10 16:00
Halvtidsresultat: 0 - 0
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på http://svenskfotboll.se/

Uppställningar

England

Formation: 4-4-2

 • 1. Sandy Maclver (MV)
 • 2. Eloise Wilson
 • 3. Mayumi Pacheco
 • 5. Grace Fisk
 • 6. Gabrielle George (K)
 • 10. Jenna Legg
  2’ 90’
 • 11. Paula Howells
  69’
 • 12. Atlanta Primus
  35’
 • 14. Chloe Peplow
 • 15. Megan Finnigan
 • 18. Rinsola Babajide

Ersättare

 • 13. Sian Rogers (MV)
 • 4. Zoe Cross
  35’
 • 8. Sophie Stamp
 • 9. Lucy Loomes
  69’
 • 16. Mollie Green
 • 17. Emma Rose Kelly
  90’

Matchinformation

Domare: Ivana Martincic, Kroatien

Ass. domare 1: Gordana Fiskus, Kroatien

Ass. domare 2: Guadalupe Porras Ayuso, Spanine

Fjärdedomare: Marta Frias Acedo, Spanien

Matchnummer: 900410005