Tung förlust för F19-landslaget

Det kommer att bli en oerhört rafflande avslutning av EM-kvalet för F19-landslaget. Det stod klart efter en blek insats av svenskorna mot Österrike som vann matchen med 1-0. Det betyder att alla fyra lagen i elite round-spelet står på tre poäng inför den gruppspelets sista två matcher.
- Det blir nästan som slutspelshockey det här. Men det är naturligtvis oerhört spännande att allt avgörs i dom sista matcherna, säger Andersén.

Nej, Anneli Anderséns och Calle Barrlings landslag fick aldrig riktigt det övertag som de önskade mot Österrike på Arena Linköping inför 148 åskådare. Ett mycket taktiskt skickligt Österrike pressade svenskorna högt i planen. Det ledde till att Sverige hade svårt att etablera något längre spel via mittfältet under större delar av matchen.
- Ett ställningskrig är väl ett bra sätt att beskriva det. Försvarsmässigt gör vi det bra, men vi är inte tillräckligt skickliga i anfallsspelet. Sen måste man hylla Österrike för att vara effektiva, säger Andersén.

Det var först när Österrike gjorde 1-0 i den 61:a minuten som Sverige tog över taktpinnen – men ett tajt motståndarförsvar gjorde det mycket svårt för svenskorna att vaska fram några heta målchanser. Sverige hade två högoktaniga målchanser i matchen. Den första kom i den 27:e minuten när Österrikes målvakt Carolin Grössinger kom långt ut i straffområdet på en svensk frispark och bollen hamnade bakom Nathalie Persson. Persson gjorde vad hon kunde och försökte lyfta bollen över både sig själv och alla motståndare men avslutet gick utanför mål.

Den andra fick nyinbytte Patricia Üre precis innan fulltid. Üre forcerade fram till vänster av straffområdet och försökte lobba över den österrikiska målvakten som var långt ute. Men avslutet räddades och Österrike vann med 1-0.

Förlusten innebär att Sverige ändå leder gruppen men alla landslag – förutom Sverige även Belgien, Österrike och England – ligger på samma poäng inför den avslutande omgången. På söndag klockan 16.00 spelar Sverige den avgörande matchen mot England på Arena Linköping.
- Vi ska fixa de absolut bästa förutsättningarna för att vinna. Så får vi hoppas att dom andra slarvar och äter pannkakor eller något. Det blir nästan som slutspelshockey det här. Men det är naturligtvis oerhört spännande att allt avgörs i dom sista matcherna.

Startelvan: 1 Emma Holmgren - 13 Maja Göthberg, 4 Josefine Rybrink, 3 Emma Pennsäter, 15 Lotta Ökvist - 7 Nathalie Persson, 10 Filippa Angeldal, 6 (K) Ebba Wieder, 5 Amanda Persson - 9 Anna Anvegård, 16 Elin Åkerman.

Ersättare: 12 (MV) Moa Öhman, 2 Selina Henriksson, 8 Evelina Finndell, 11 Julia Zigiotti Olme, 14 Loreta Kullashi, 17 Patricia Üre, 18 Johanna Rytting Kaneryd.

F19 Elite Round
Arena: Arena Linköping
Publik: 189
Domare: Marta Frias Acedo
1 - 0
Österrike
 • 61 Julia Kofler
Avslutad
Starttid: 2016-04-07 18:00
Halvtidsresultat: 0 - 0
Sändes på http://svenskfotboll.se/

Händelser

Uppställningar

Österrike

Formation: 4-4-2

 • 1. Carolin Grössinger (MV)
 • 8. Katharina Aufhauser (K)
 • 9. Katharina Naschenweng
 • 10. Marina Georgieva
 • 11. Nina Wasserbauer
 • 14. Julia Kofler
 • 15. Viktoria Pinther
  89’
 • 16. Teresa Knauseder
 • 17. Ivana Feric
  74’
 • 18. Anna Egretzberger
 • 20. Sandrine Sobotka

Ersättare

 • 21. Isabella Kresche (MV)
 • 4. Anna Zimmerebner
 • 6. Adina Hamidovic
 • 7. Selina Mandl
 • 12. Sarah Lackner
  89’
 • 13. Duygu Karkac
  74’
 • 19. Melissa Schmid

Matchinformation

Domare: Marta Frias Acedo, Spanien

Ass. domare 1: Guadalupe Porras Ayuso, Spanien

Ass. domare 2: Gordana Fiskus, Kroatien

Fjärdedomare: Ivana Martincic, Kroatien

Matchnummer: 900410003