Sverige avgjorde med åtta sekunder kvar

Sverige-Tyskland

Tre minuters tilläggstid gick mot sitt slut när Sverige i ställning 0-0 mot Tyskland fick en sista hörna. Amanda Persson stegade ut, måttade och knorrade in bollen direkt i mål över en förgäves sprattlande Carina Schlüter i bortamålet.
En fantastisk punkt och ett rättvist resultat till slut i en match som Sverige dominerat.

Den här upplagan av Sverige har onekligen fått ett momentum på Tyskland. Tyskorna är det bästa motstånd som står att finna i Europa. Ett motstånd som Sverige brottade ner efter en gastkramande kamp som fick tas till straffar i EM-semifinalen förra sommaren.

På hösten samma år åkte Sveriges 96:or, nykorade europamästarinnor, ner till Kassel och besegrade Tyskland trots att man inte gjorde någon fullträff till match. Nu möttes lagen igen, i Uddevalla, och det lyste av självförtroende om blågult.

- Heder och eloge till de här tjejerna. De har visat en proffsighet hela veckan och kröner det med det här, säger förbundskapten Anneli Andersén som räknade till 7-1 i klara målchanser för Sverige.

Med det sagt ska man veta att en målchans kan räcka för Maren Meinerts tyska lag. Ett misstag i det svenska försvaret i första halvlek gav chansen som kunde gett ett baklängesmål men avslutet i öppet läge gick över.

- Å andra sidan vann vi flera sådana lägen också, säger Andersén och hyllar den svenska noggrannheten. Dels i försvarsarbetet, vilket inte förvånar - det är och har varit det här lagets adelsmärke, men framför allt i uppspelsfasen där man visar mognad, spelförståelse och omdöme.

I den första halvleken skapade Sverige många bra lägen. I huvudsak från högerkanten, ofta med Anna Oskarsson som kreatör. Både Blomqvist och Anvegård kom till kvalificerade lägen som med lite tur kunde gett utdelning.

I den andra halvleken byttes det friskt, sex gånger om för bägge lagen. Det kan störa matchbilden men inte denna dag.

- Vi sa just det direkt efteråt. Beröm tlll de som kom in. Det tyder också på proffsighet, att sitta bredvid och läsa sin roll och kunna komma in direkt i spelet, säger Anneli Andersén som inte kan vara annat än nöjd med matchen, resultatet och samlingen.

- En bra start på den här uppladdningen till VM. Att i lugn och ro få prata igenom hur vi vill ha det och bygga en vision inför det som väntar. Och sen är det som du säger, få till det i match också. Det här känns bara bra!

Sverige har en övning kvar inför avresan till VM i Papua Nya Guinea 6 november. Den 20 oktober ställs man mot Norge i Hamar. I början av samma månad ska den svenska VM-truppen nomineras. En spännande höst står framför oss!

Vi direktsände matchen här på svenskfotboll.se.

Sveriges startelva: 1 Emma Holmgren - 2 Maja Göthberg, 3 Nathalie Björn, 4 Ellen Löfqvist, 5 Lotta Ökvist - 7 Anna Oskarsson [K], 6 Michelle De Jongh, 8 Filippa Angeldahl, 11 Tove Almqvist - 9 Rebecka Blomqvist, 10 Anna Anvegård.

U20 dam Landskamp
Arena: Rimnersvallen
Publik: 627
Domare: Fatemeh Zangeneh
1 - 0
Avslutad
Starttid: 2016-09-17 15:00
Halvtidsresultat: 0 - 0
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på svenskfotboll.se

Händelser

Uppställningar

Sverige

Formation: 4-4-2

Ersättare

Tyskland

 • 1. Carina Schlüter (MV)
 • 4. Melissa Friedrich
 • 6. Rieke Dieckmann (K)
 • 8. Jenny Gaugigl
  46’
 • 9. Dina Orschmann
  62’
 • 11. Lea Schüller
 • 13. Isabella Hartig
 • 14. Lina Hausicke
 • 16. Jana Feldkamp
  80’
 • 17. Pia-Sophie Wolter
  46’
 • 19. Franziska Gieseke
  46’
 • 20. Laura Freigang
  69’

Ersättare

 • 12. Lena Pauels (MV)
 • 21. Vanessa Fischer (MV)
 • 2. Anna Gerhardt
  46’
 • 3. Ricarda Kiessling
  80’
 • 5. Rebecca Knaak
 • 10. Madeline Gier
  62’
 • 15. Katja Orschmann
  69’
 • 18. Stefanie Sanders
  46’
 • 22. Saskia Matheis
  46’

Matchinformation

Domare: Fatemeh Zangeneh, Norge

Ass. domare 1: Elisabeth Thoresen

Ass. domare 2: Marit Skurdal, Norge

Fjärdedomare: Sandra Österberg

Matchnummer: 900408001