6-0 mot Papua Nya Guinea

Anna Anvegård och Stina Blackstenius firar ett av Sveriges sex mål mot Papua Nya Guinea. FOTO: FIFA/Getty

Sverige besegrade Papua Nya Guinea med 6-0 i den andra matchen i U20-VM efter bland annat fyra mål av Stina Blackstenius.
Siffrorna borde dock ha varit ännu större och nu krävs seger mot Brasilien på söndag för att säkra avancemang till kvartsfinal.
Nordkorea toppar gruppen efter att ha besegrat med 4-2 Brasilien tidigare idag.

– Huvudsyftet var att vinna matchen och det uppfyllde vi. Man gör inte mål på beställning, det krävs fokusering genom hela matchen och när man är taktiskt överlägsen blir det lätt att man använder för många touch på bollen, summerar förbundskapten Anneli Andersen.

Inför U20/96-tjejernas andra match i VM var inte frågan om Sverige skulle kunna vinna utan hur står segern skulle bli. Efter att Nordkorea tidigare på dagen hade besegrat Brasilien med 4-2 gick Sverige in i matchen mot Papua Nya Guinea med förutsättningen att seger med tio måls marginal krävdes för att ha greppet om andraplatsen i gruppen. Brasilianskorna vann sitt möte med hemmanationen med 9-0 i lördags.

– Inför matchen pratade vi inget om att göra tio mål. Huvudsyftet var att vinna matchen och det uppfyllde vi. Man gör inte mål på beställning, summerar förbundskapten Anneli Andersen.

I inledningen av den första halvleken såg det också ut som om Sverige skulle kunna plocka fram kulramen och börja notera antalet mål. Man skapade en rad öppna målchanser och Stina Blackstenius gjorde 1-0 i den åttonde minuten.

Sveriges startelva mot Papua Nya Guinea. FOTO: FIFA/Getty.

Men sedan gick det grus i maskineriet. Uppspelen från svensk backlinje gick ofta till felvända och stillastående mittfältare och när lägen väl skapades brände man dem.
Möjligen konfunderads man av Papua Nya Guineas minst sagt oortodoxa försvarsspel, men med bättre kyla och lugn och framför allt bättre rörelse skulle Sverige enkelt ha kunnat spela sig fram till ännu fler och ännu öppnare lägen.

I slutet av halvleken fick Blackstenius in ytterligare en boll bakom tuffa och fysiskt spelande målvakten Lavina Hola och paussiffrorna skrevs 0-2.

I den andra halvleken spelade Sverige konsekvent fler långa bollar bakom PNG-backlinjen. Det i kombination med att hemmaspelarna tröttnade gav bättre svensk utdelning i form av fyra mål och slutresultatet 6-0.
Stina Blackstenius gjorde fyra mål, Johanna Rytting Kaneryd och Anna Anvegård ett vardera. Blackstenius kan trots sina fyra mål inte vara helt nöjd med sin insats. Hon missade flera hundraprocentiga lägen i matchen, något hon för övrigt inte var ensam om.

Johanna Rytting Kanerud gjorde Sveriges 5-0-mål. FOTO: FIFA/Getty.Rytting Kaneryd gjorde precis som mot Nordkorea ett piggt inhopp och visade med fart, beslutsamhet och kyla i avslutningen hur enkelt det kan vara vid sitt 5-0 mål. Med liknande initiativ från fler spelare, framför allt de startande mittfältarna, hade segersiffrorna med lätthet kunnat vara minst de dubbla.

– Det är ändå mycket som är bra, men vi skulle kunna spela oftare där det verkligen sårar motståndaren. Eftersom de konstant flyttar upp har vi pratat om hur det ska gå till, men det gäller att göra det också. Och visst, med all rätt, vi skulle kunna göra fler mål, säger Anneli Andersen.

Hemmapubliken levde med i matchen och ljudnivåerna var höga när Ramona Padio ett par gånger fick iväg ett par halvfarliga distansskott då de svenska spelarna backat undan i stället för att sätta press på bollhållaren.

Sverige avslutar nu gruppspelet mot Brasilien på söndag. Seger krävs för avancemang medan Brasilien klarar sig på oavgjort i kraft av bättre målskillnad. Matchen spelas klockan 07.00 svensk tid.

– Brasilien blir en häftig utmaning. Det är tekniska och ar några riktigt aviga spelare, men samtidigt är det här brasilianska laget lite mer fysiska och rakare i sitt spel än vad vi är vana vid, säger Andersen.

Sveriges startelva: 1 Emma Holmgren - 2 Ronja Aronsson, 3 Julia Ekholm, 4 Ellen Löfqvist, 15 Amanda Persson - 7 Anna Oskarsson (K), 19 Olivia Welin, 8 Filippa Angeldal, 11 Tove Almqvist - 10 Anna Anvegård, 9 Stina Blackstenius.
Ersättare: 12 Moa Öhman, 21 Agnes Granberg - 5 Lotta Ökvist, 6 Michelle De Jongh, 13 Maja Göthberg, 14 Josefine Rybrink, 16 Rebecka Blomqvist, 17 Johanna Rytting Kaneryd, 18 Loreta Kullashi, 20 Nellie Lilja.

U20 dam VM Grupp A
Arena: Sir John Guise Stadium
Publik: 9 123
Domare: Aye Thein
0 - 6
Avslutad
Starttid: 2016-11-16 10:00 (19:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 0 - 2
Sändes på TV12 & Eurosport 1

Händelser

Uppställningar

Papua Nya Guinea

Formation: 4-3-3

 • 1. Lavina Hola (MV)
 • 2. Jacobeth Bani
 • 4. Olivia Upaupa
  56’
 • 5. Hilda Nake
 • 6. Yvonne Gabong (K)
 • 7. Martha Karl
 • 10. Nicollete Ageva
  82’
 • 12. Bellinda Giada
 • 13. Ramona Padio
 • 15. Gloria Laeli
 • 17. Esmeralda Waipo
  52’

Ersättare

 • 20. Lace Kunei (MV)
 • 21. Faith Kasiray (MV)
 • 3. Margret Joseph
  56’
 • 8. Loretta Yagum
  52’
 • 9. Selina Unamba
 • 11. Christol Mato
 • 14. Ellien Manup
 • 16. Georgina Bakani
 • 18. Jacklyne Maiyosi
  82’
 • 19. Joy Tsuga

Matchinformation

Notering

(19:00 lokal tid)

Domare: Aye Thein, Burma

Ass. domare 1: Sarah Ho, Australien

Ass. domare 2: Fang Yan, Kina

Fjärdedomare: Qin Liang, Kina

Matchnummer: 900400004