16 av 18 i truppen från Skåne & Stockholm

Skåne och Stockholm dominerar i den svenska EM-truppen. 16 av 18 spelare kommer från distrikten som har med åtta spelare var. Något som skapar en härlig rivalitet i truppen.

– Vi har haft lite fighter på tidigare läger, Stockholm mot Skåne två touch och då har Skåne vunnit. Vi är obesegrade, säger Anton Kralj.

Jesper Karlsson ursprungligen från Falkenberg och Smålands Carl Johansson. Det är de enda spelarna som inte är antingen skåningar eller stockholmare i Sveriges 18-mannatruppen.

Dominansen från de två distrikten är total med åtta spelare från vardera område. Den klubb som flest spelare har en anknytning till är Malmö FF. Hela sex pågar har fått sin fotbollsfostran i MFF.

– Malmö är Sveriges tredje största stad så det borde finnas många duktiga fotbollsspelare där. Sen är Malmö Sveriges största klubb och det finns många talanger i klubben. Det är kul att det är många från Malmö eftersom man umgås mycket hemma i Sverige också, säger Anton Kralj.

Att ha så många landslagsspelare omkring sig och träna tillsammans med i klubblaget sporrar en, enligt Kralj.

– Man utvecklas väldigt mycket på träningarna. Det är där man sätter prägeln och sen utför man det på själva matchen. Man utvecklas mycket varje dag när man tränar med bra spelare, säger Kralj.

Att det är så många spelare från de två distrikten skapar även en härlig rivalitet i landslaget. Och på frågan om vilka som är bäst är svaret solklart.

– Vi från Skåne, absolut. Vi har haft lite fighter på tidigare läger, Stockholm mot Skåne två touch och då har Skåne vunnit. Vi är obesegrade, säger Kralj.

Stockholmskompisen Thomas Poppler Isherwood håller med om att det finns en skön rivalitet distrikten emellan, men känner inte igen sig i att Skåne skulle vara bättre.

– Det är bara något de säger. Det är alltid hets. Först och främst förstår vi ju inte vad skåningarna säger. Vi har ingen aning om när de snackar skit om oss eller när de pratar bra om oss. Man förstår ingenting, det är som ett annat språk. Sen vill man ju aldrig förlora på träning heller. Vi är huvudstaden. Vi är bäst och vackrast. De är Skåne, säger Thomas Poppler Isherwood.

Som många andra av killarna från Stockholm har Poppler Isherwood varit med på hela resan ända från distriktlag fram till nu. Att han denna sommar får uppleva och spela ett mästerskap med sina barndomskompisar är något han värdesätter högt.

– Det är en sjuk känsla då det är många här som man har varit kompis med sedan man var liten, 12-13 år. Man känner varandra utan och innan. Det blir mer som en familj och inte bara som ett lag som träffas en gång i halvåret. Man vill varandras bästa hela tiden och man pushar varandra. Det är därför vi skrev historia och kvalade in till Sveriges första U19-EM. För att vi har så bra lagsammanhållning. Det är ingen som kollar snett på någon och ingen tror att man är bättre än någon annan. Alla är värda lika mycket, säger Poppler Isherwood.

Den reslige mittbacken fick sin fotbollsutbildning i Brommapojkarna. BP är den klubb efter Malmö som har kopplingar till flest spelare i den svenska EM-truppen.

– Allt runtomkring BP är väldigt bra. Redan när jag var 12-13 år mötte jag Barcelona och Real Madrid och fick direkt erfarenhet. När man spelar i BP får man möta de bästa. BP fixar så att vi kan åka utomlands och spela turneringar som ger bra erfarenhet. Det är bra tränare, sportchef och har många bra och fina personer i klubben som varit med länge. Det är en grym röd tråd i hela klubben. Sen är det upp till spelarna vad de gör med det, säger Poppler Isherwood.

FAKTA

Skånespelarna: Marko Johansson, Anton Kralj, Mattias Andersson, Charlie Weberg,Anel Ahmedhodzic, Samuel Adrian, Max Svensson och Teddy Bergqvist.

Stockholmsspelarna: Viktor Johansson, Thomas Poppler Isherwood, Joseph Colley,Dusan Jajic, Besard Sabovic, Joseph Ceesay, Viktor Gyökeres, och Isac Lidberg.

Övriga spelare: Jesper Karlsson och Carl Johansson.

Skånespelarna i fetstilt har en anknytning till Malmö FF.
Stockholmsspelarna i fetstilt har en anknytning till IF Brommapojkarna.

Upplagt av: Johan Velagic