Anders Johansson ny förbundskapten

Anders Johansson tillträder vid årsskiftet som ny förbundskapten för Sveriges F18- och F19-landslag.
- Efter 16 år i Allsvenskan och Damallsvenskan så kändes det väldigt lockande med lite nya intryck när frågan dök upp, säger Anders, för närvarande verksam i Vittsjö.
- Det känns oerhört stimulerande att få Anders till oss med sin fantastiska erfarenhet från elitfotbollen såväl på dam- som herrsidan, säger Lilie Persson, spelarutvecklingschef på SvFF och fortsätter,
- Inte minst har Anders stor erfarenhet av att lotsa spelare från ungdomsleden till seniornivån. Han har jobbat mycket med spelare i just den här åldern.

Anders Johansson, 50 år, har en gedigen tränarerfarenhet från allsvenska klubbar på såväl dam- som herrsidan och han har även figurerat i förbundssammanhang under Marika Domanski Lyfors tid med damlandslaget.

- Jag var bevakare under mästerskapen 2003 och 2005. Under de där åren från 2000 och framåt var vi damallsvenska tränare ofta med ungdomslandslagen också. Jag har bland annat åkt med F19 och Calle Barrling och jobbat med U21 som det hette på den tiden (nuvarande U23 dam).

- Så jag har snuddat vid verksamheten tidigare även om det var ett tag sedan, säger Anders som inledde den här säsongen i allsvenska nykomlingen Athletic Eskilstuna.

- När Pelle (Olsson) och jag fick gå där ifrån i våras tog jag ledigt en tid. Från 1 augusti har jag gått in och stöttat i Vittsjö och det kommer ha mitt hela fokus till 15 november. Jag har verkligen fått upp lusten för tränarjobbet igen efter 22 år i jobbet.

Anders Johansson får huvudansvaret för F18- och F19-landslagen men kommer även assistera de övriga flicklandslagen. Ett delvis nytt organisatoriskt grepp.

- Vi kommer jobba mer över gränserna framöver och ungdomsförbundskaptenerna kommer därmed assistera varandra mer än man kanske gjort tidigare, berättar Lilie Persson.

- Det ska bli kul med lite nya intryck och att få komma in i ett team och jobba med många duktiga instruktörer och tränare på förbundet, säger Anders.

2001. Anders med systrarna Fagerström i Älvsjö.Anders Johansson fick sin idrottsfostran i Edsberg i Sollentuna norr om Stockholm. Första steget mot elituppdragen var som assisterande till Håkan Ericsson i Väsby i mitten av 90-talet. 1999 gick resan vidare till Älvsjös damer vilket gav SM-guld redan första året.

Därefter har det blivit längre sejourer i Malmö FF och Djurgården. I båda fallen med engagemang i både dam- och herrlagen.

- Det är lite lustigt att det blev på samma sätt i både MFF och Djurgården. Men det tror jag är en fördel för mig idag. Jag har fått med mig mycket av de tränare jag jobbat med de här åren. Det har definitivt gjort mig till en bättre tränare, säger Anders vars signum kanske har blivit att jobba med de yngre.

- Det började egentligen i MFF då vi var tre tränare: jag, Alf (Westerberg) och Sören (Åkeby) och jag fick ansvaret att jobba lite extra med de yngre spelarna i A-truppen.
- Sedan tog jag med mig det till Djurgården och arbetet med U21-truppen där. I Djurgården satsade vi också på U21-serien, det var viktigt att låta de yngre få spela med bra medspelare. Det är sånt här som gör att det är så lockande med det här förbundskaptensjobbet.