Storseger inför rekordpublik

Sverige behövde vinna. Gärna med många mål. Allt besannades när Luxemburg krossades med ofattbara 8-0 inför rekordpubliken 50.022 på Friends Arena. Marcus Berg jubilerade rejält när han satte fyra av målen i sin 50:e landskamp. Därmed har Sverige kopplat ett järngrepp om åtminstone andraplatsen i VM-kvalgruppen!
- Vi gör jobbet idag och sätter våra chanser, säger fyramålsskytten Berg.

8-0 är givetvis anmärkningsvärda siffror. Men det var ett Sverige som var helfokuserat på uppgiften från start. Spelövertaget var markant och när Luxemburg väl fick låna bollen var det ett aggressivt Sverige som löpte oförtrutet och pressade gästerna.

Det var bra svenskt bolltempo och snabba djupa inspel som satte Luxemburgs spelare på hälarna gång på gång. Och även när bollarna trillade in slog aldrig Sverige av på takten. Man trummade på och fick utdelning gång på gång.

- Det känns bra och skönt, säger Marcus Berg direkt efteråt. Torsbysonen gjorde sin 50:e landskamp. I ingen av de 49 tidigare hade han gjort mer än ett mål (14 totalt). Nu blev det fyra, två i vardera halvleken.

- Nu har vi gjort vårt och det är bara att se fram emot tisdag, menade Marcus efter storsegern som ger Sverige ett jätteövertag mot jagande Holland.

- Nu får vi se hur de andra matcherna slutar ikväll, konstaterar Marcus efter Sveriges största kvalseger genom tiderna.

Målkalaset öppnades tidigt och det kom från elvameterspunkten. Andreas Granqvist förvaltade straffen sedan Ola Toivonen efter 8.40 gått omkull i straffområdet. Närkampsläget med Martins var kanske inte den solklaraste straffen som dömts i de 50 landskamper som spelats på Friends Arena.

- Jag försökte avvakta så länge jag kunde innan jag placerade den, säger Granen om straffen.

- Viktigt med 1-0 tidigt och sedan så får vi 2-0 snabbt. Luxemburg är ett lag som vill spela fotboll och inte bara backa hem och då kan det bli så här konstaterar Mikael Lustig efteråt. Celticbacken avgjorde bortamatchen mot Luxemburg och fick nu nicka in 5-0 i andra halvlek. Lustig kände att det drog i vaden och ett byte med Emil Krafth var på gång när Sverige fick ett fint frisparksläge. Micke vinkade avvärjande mot sidan och knoppade in målet innan han bytte!

- Vi var inte riktigt nöjda med förra samlingen och vi har kanske kapitaliserat på det idag. Stort cred till killarna som gör jobbet, säger Janne Andersson efter storsegern

- Fotboll är fotboll men jag tror inte det är en fördel (för Nederländerna) att gå ut och spela efter det här resultatet idag, konstaterade Janne.

Sverige har inför kvällens övriga matcher 19 poäng och +19 i målskillnad. Frankrike har 17 (+10) och Nederländerna 13 (+5). Det bör vara den största uppförsbacken som skådats i trakterna kring Amsterdam....

20.45 är avsparkstid för Bulgarien-Frankrike och Vitryssland-Nederländerna.

Sveriges startelva: 1 Robin Olsen, 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 4 Andreas Granqvist, 6 Ludwig Augustinsson - 17 Viktor Claesson, 7 Sebastian Larsson, 13 Jakob Johansson, 10 Emil Forsberg - 20 Ola Toivonen, 9 Marcus Berg.

Sveriges ersättare: 12 Karl-Johan Johnsson, 23 Kristoffer Nordfeldt - 5 Martin Olsson, 8 Albin Ekdal, 11 John Guidetti, 14 Filip Helander, 15 Gustav Svensson, 16 Emil Krafth, 18 Sebastian Holmén, 19 Marcus Rohdén, 21 Isaac Kiese Thelin, 22 Ken Sema.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Herr A VM-kval
Arena: Nationalarenan, Friends Arena
Publik: 50 022
Domare: Hüseyin Göcek
8 - 0
Avslutad
Starttid: 2017-10-07 18:00
Halvtidsresultat: 3 - 0
Sändes på Kanal5

Händelser

Uppställningar

Luxemburg

Formation: 4-3-3

 • 1. Jonathan Joubert (MV)
 • 4. Kevin Malget
 • 5. Dwayn Holter
 • 6. Chris Philipps
 • 8. Christopher Martins
  72’
 • 9. Daniel Da Mota
 • 10. Vincent Thill
  46’
 • 11. Olivier Thill
  46’
 • 17. Mario Mutsch (K)
 • 19. Mathias Jänisch
 • 22. Aurélien Joachim

Ersättare

 • 12. Anthony Moris (MV)
 • 23. Ralph Schon (MV)
 • 2. Marvin Martins
 • 7. Gerson Rodrigues
  46’
 • 13. Tim Hall
 • 14. Daniel Sinani
 • 15. Aldin Skenderovic
  72’
 • 16. Eric Veiga
 • 20. David Turpel
  46’
 • 21. Jan Ostrowski

Matchinformation

Nationalarenan, Friends Arena

Hitta hit

Domare: Hüseyin Göcek, Turkiet

Ass. domare 1: Kemal Yilmaz, Turkiet

Ass. domare 2: Kerem Ersoy, Turkiet

Fjärdedomare: Halil Umut Meler, Turkiet

Matchnummer: 900107025