Viktor ny pojkförbundskapten

Viktor Eriksson vid en damallsvensk match hemma på Tunavallen i maj.

Viktor Eriksson tillträder efter nyår som förbundskapten för Sveriges pojklandslag födda 2000.
- En stor utmaning och ett bra steg i min tränarkarriär. Jag är oerhört glad över att ha fått förtroendet, säger 32-åringen som är mest känd för att ha lotsat Eskilstuna United från division 2 till högsta elitnivå och europaspel.

Viktor inledde sin tränarbana tidigt hemma i Eskilstuna. Redan i 15-16-årsåldern började han träna pojklag parallellt med att han spelade själv. Den egna spelarkarriären gick från Skogstorps GoIF vidare till Eskilstuna City och BK Sport. Som högst blev det division 3-spel innan Viktor bestämde sig för att fokusera helt på tränarbanan i 20-årsåldern.

Foto: SvFF.- Jag märkte att jag inte skulle räcka längre som spelare och har alltid varit intresserad av tränarrollen, konstaterar Viktor som ser fram emot det nya uppdraget.

- Att få lotsa unga spelare på deras väg till elitmiljön, ja en del är ju redan på väg att etablera sig där, säger Eriksson som rekryterades till Eskilstuna United 2007.

- Jag fick en heltidstjänst med ansvar för all fotbollsutveckling i föreningen och som assisterande tränare och sedan har det fortsatt i olika roller. Jag har haft många bra år och är oerhört tacksam mot klubben som har betytt mycket för mig. Jag har fått utrymme att utvecklas i min tränarroll där.

Rollen som förbundskapten skiljer sig mycket från klubbtränarens. Kommer du inte sakna den dagliga kontakten med gräset?

- Det är en omställning men jag har haft det i så många år så det ska bara bli stimulerande att göra något annat. Som klubblagstränare i Damallsvenskan kan det ibland bli väldigt ensamt. Jag ser verkligen fram emot att få komma till den här miljön. Att få arbeta nära kollegorna i teamet, att få lära av andras erfarenheter.

För SvFF:s spelarutbildningschef Claes Eriksson är det här den tredje förbundskaptensrekryteringen under året. Tidigare har Christofer Augustsson (årskull 2002) och Roger Franzén (årskull 2001) anställts och nu kompletteras pusslet med Viktor Eriksson.

- Jag är oerhört glad att vi lyckats knyta Viktor till oss. Han är oerhört kompetent och har samlat på sig fina erfarenheter med bland annat europaspelet med Eskilstuna. Trots sin, i tränarsammanhang, unga ålder. Han står för framtid och utveckling. Han går in som hand-i-handske i vår grupp med Christofer, Roger och "Ture" (Tomas Turesson), och med Rolle (Nilsson) och Andreas (Pettersson) i U21 och även Janne (Andersson) och Peter (Wettergren), säger Claes.

Viktor Eriksson tillträder sin nya tjänst 1 januari 2018 och hans första landslagssamling blir ett läger på Bosön i mars. Det stora målet 2018 är det inledande EM-kvalet till hösten samma år.

Senaste nytt: P18/00