Damlandslagets sista trupp för året

Peter Gerhardsson och Magnus Wikman

Damlandslaget spelar sin sista match för året den 27 november borta mot Frankrike. Det blir Peter Gerhardssons tredje match vid rodret och hittills största prövning. Under onsdagen presenterades truppen.

- Det är ingen tävlingsmatch men motståndet är det tuffaste vi har under denna höst. Det gör att det finns idéer om hur vi ska balansera laget på lite annorlunda sätt än mot Ungern och Kroatien, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Damlandslaget har inlett VM-kvalet med två raka segrar. Kroatien besegrades med 2-0 och senast vann Sverige mot Ungern med klara 5-0. Nu väntar sista matchen för året – bortalandskampen mot Frankrike 27 november. Att matchen inte är en tävlingsmatch påverkar uttagningen något.

- I samband med matchen har vi en U23-landskamp mot Frankrike (23 november i Göteborg) också. Det gör att vi har möjlighet att få bra matchning för många spelare på två håll – både i U23 och i Damlandslaget. Det blir ett bra test, på många sätt.

Till denna samling har Peter dock fått ta hänsyn till skador när han ska presentera truppen.

- Jessica Samuelsson och Johanna Rytting Kaneryd är de första som vi haft med i tidigare samlingar som nu råkat ut för skador och blir borta en längre tid. Det är såklart jättetråkigt för landslaget, klubbarna, men framförallt för spelarna själva. Det är bara att önska att de så snabbt som möjligt kommer tillbaka.

- Vad det gäller Nilla Fischer som inte heller finns med är det av familjeskäl. Hon får koncentrera sig på sin familj och fortsatt spel med Wolfsburg. Nilla har presterat väldigt bra under de tidigare matcherna så ingen fara att hon inte är med utan hon kommer finnas tillgänglig igen nästa år.

Några spelares frånvaro ger nu förbundskapten Peter Gerhardsson möjlighet att se några nya spelare.

- Ja, det öppnar ju upp möjligheten för det. Frankrike känns som ett bra test och vi får prova att balansera laget lite annorlunda. Det känns bra, avslutar Gerhardsson.

Damlandslagets trupp mot Frankrike