Gerhardssons januaritrupp

Eriksson, Seger, Sembrant, Jakobsson och Ilestedt finns alla med i truppen.

Något tidigare än vanligt. Redan en månad före avfärd till Sydafrika presenterade förbundskapten Peter Gerhardsson den trupp som möter Sydafrika borta den 21 januari.

- Många spelare har uppehåll på olika sätt. Vi vill att de ska hinna förberedas på ett bra sätt inför bortaresan. Vilket är viktigt, kommenterar Peter Gerhardsson.

Damlandslaget avslutade 2017 med att spela oavgjort och hålla nollan i 0-0-matchen mot världsfyran Frankrike tidigare i november. Peter Gerhardsson har spelat tre matcher under hösten och summerar första terminen som förbundskapten.

- Det har varit väldigt inspirerande. En stor professionalism både i ledarteamet runt omkring och på spelarsidan. Det var förväntningar jag hade, men de har klart uppfyllts och det har gjort att jobbet som förbundskapten hittills varit väldigt inspirerande.

När nu året går mot sitt slut blickar landslaget samtidigt framåt mot ett fortsatt kvalår - 2018 - som inleds med läger i Sydafrika nu i januari.

- Jag har själv varit på träningsläger i Sydafrika. Det är ett stort land med olika förutsättningar på olika orter. Men vi tror sett till de rapporter vi fått att det kommer vara bra träningsförutsättningar och så blir det en bra match också. Dessutom är det ingen tidsomställning vilket gör det lättare att komma igång med träningen snabbt väl på plats.

Under dagens presskonferens presenterade Gerhardsson den trupp som åker till Sydafrika. Truppen tas ut något tidigare än brukligt och förbundskaptenen motiverar det valet med möjligheten att få alla spelarna förberedda.

- Vi vill att alla spelare ska få chansen till rätt förberedelser. Spelarna i svenska lag har semester och även spelarna som spelar utomlands har en del juluppehåll. Vi har en klar bild över spelarna så det fanns ingen anledning att vänta. Nu får spelarna möjlighet att förbereda sig.

Och om motståndet som väntar kommenterar förbundskapten Gerhardsson:

- Sverige har mött Sydafrika vid ett par tillfällen och denna match är en del i att vi vill möta länder med lite olika kulturer, som spelar på olika sätt. Under min tid som förbundskapten blir det första matchen mot ett lag från Afrika. Det ska bli intressant.

Truppen till Sydafrika borta