Falkenberg i topp - Småland i botten

Falkenberg jublar efter segern mot GAIS.

Falkenberg har fått en succéstart i Superettan med tre raka segrar. Den senaste kom borta mot GAIS, som därmed fick sin förlustnolla spräckt. Favorittippade Helsingborg har också full pott, liksom Örgryte. Nykomlingen Brage vet heller inte hur det känns att förlora efter seger borta mot Öster. Och apropå Småland - Jönköpings Södra och IFK Värnamo är fortfarande utan poäng.

Varberg-Jönköpings Södra 2-1

Om man kan tala om bottenmöte redan i tredje omgången var det så när nollpoängarna Varberg och Jönköping möttes på Påskbergsvallen och för Jörgen Wålemark kändes det givetvis lite speciellt. Efter fyra år som tränare i Varberg var han nu tränare i gästande Jönköping.

Hur matchen gick? Jo, Wålemarks Jönköping förlorade trots att de spelade med en man mer i 50 minuter.

Första halvlekens mål gjordes av hemmalagets Albert Ejupi i den 37:e minuten. Tre minuter senare blev Girmai Netabay utvisad efter sin andra varning och nu var Varberg nere på tio man, något som Jönköping skulle utnyttja. En kvart in på andra halvlek kvitterade Daryl Smylie på Fredric Fendrich's passning och nu gick gästerna för seger…

…men det blev Varbergs och en av Superettans mest rutinerade spelare som slog till i den 86:e minuten då Gabriel Altemark Vanneryr gjorde 2-1 på en passning från Zev Taubleib. Därmed tog Varberg sin första seger medan exallsvenska Jönköping parkerar på nedflyttningsplats.

Halmstad-Norrby 0-2

Efter den uppskjutna matchen mot Helsingborg var det hemmapremiär för Halmstad mot ett Norrby som inlett med fyra poäng på två matcher. Kunde Halmstad följa upp med nya poäng efter 2-1 borta mot Degerfors? Svaret blev ett rungande nej!

För det var nämligen Norrby som vann och de gjorde det efter två mål i andra halvlek. Först 0-1 i den 63:e minuten då Abdelrahman Saidi träffade rätt på ett tillslag inne i straffområdet. Sedan 0-2 tio minuter senare då Richard Yarsuvat också hittade rätt i straffområdet ur en svår vinkel. Norrby behöver inte be om ursäkt för segern. Boråsarna vann välförtjänt.

Frej-Helsingborg 1-5

Helsingborg har fått en smakstart på säsongen. Efter inledande 3-1 mot Öster blev segersifforna ännu större då de gästade IK Frej. Skåningarna vann med 5-1 efter ett hattrick av islänningen Andri Bjarnason, som har en dröm:

- Att få spela VM i sommar.

Andri Bjarnason gjorde 2-0 (38), 3-1 (53) och 5-1 (88) för sitt HIF. Mamudo Moro inledde målskyttet efter en kvart och Kostas Stavrothanasopoulos gav Frej hopp med en reducering på tilläggstid i första halvlek. Helsingborgs 4-1 gjorde Darijan Bojanic i den 81:a minuten.

- En härlig seger för självförtroendet och stundtals visade hur bra vi är, summerade islänningen.

Och givetvis var tränaren Per-Ola Ljung nöjd:

- En seger som bekräftar vad vi jobbat med en lång tid. Det ligger många ingredienser bakom de här tre poängen. Det finns en grundtro på vad vi håller på med, sa han.

Gefle-Degerfors 0-1

Endast sju avslut (2-5) när Degerfors tog årets första seger tack vare Alexander Anderssons mål i den 53:e minuten. Det var Sargon Abraham som slog en perfekt djupledspassning och "Nutt" kunde enkelt lätta bollen över en utrusande August Strömberg.

- Jag tycker vi skapar mer än Gefle och vinner välförtjänt. En solid arbetsinsats, menade tränaren Stefan Jacobsson efter att Degerfors nollat Gefle på bortaplan.

Öster-Brage 1-2

Öster gick till pausledning tack vare David Johannessons mål i den 13:e minuten och trots att 2 086 åskådare inte fått se något skönspel kändes det som om Öster hade greppet om matchen och att en trepoängare låg på lut i hemmapremiären, men så blev det inte.

Andra halvlek gick i Brages tecken och de tog över när Östers försvarare Oliver Silverholt fick rött kort efter en eftersläng i den 53:e minuten. Elva minuter senare kom kvitteringen. Mihlali Mayambela skickade in en låg boll mot målet och bollen styrdes in i eget mål av Mattias Pavic. Med sju minuter kvar av ordinarie tid kom Brages segermål efter en hörna. Det var Simon Alexandersson som stötte in bollen i bortre burgaveln.

- Jag hade köpt förlusten om Brage pangat bollen i krysset eller spelat sig fram till målen. Nu föll vi på helt ofarliga bollar som kunde gått till inspark. Bedrövlig kommunikation i försvarsjobbet, dundrade tränaren Christian Järdler vars Öster har en poäng efter tre omgångar, att jämföra med nio för ett år sedan.

Desto större jubel och glädje hos nykomlingen Brage.

- Skönt med tre poäng i Växjö och en bra start på säsongen, sa matchhjälten Simon Alexandersson efter säsongen tredje mål.

Därmed vet nyförvärvet från Athletic Eskilstuna fortfarande inte hur det känns att förlora i den gröna Bragetröjan.

GAIS-Falkenberg 0-2

"Seger i Göteborg efter magisk första halvlek", står det att läsa på Falkenbergs hemsida, som fortsätter: "FFF började urstarkt och visade direkt att man ville ha kontroll över tillställningen".

Det var också i första halvlek som målen kom. Robin Östlind sköt iskallt in 0-1 i den 26:e minuten och Erik Pärsson gjorde 0-2 i den 40:e minuten. Båda gångerna stod Karl Söderström för passningen. Därmed har Söderström inlett säsongen med två mål och lika många assist, Pärson har gjort två mål och värst av dem alla är Östlind med två mål och tre assist.

- Jag är nöjd. Först halvlek var jättebra. Det var inte det bästa spelet i andra, men vi kämpade och slet och fick med oss tre poäng i en mycket svår bortamatch, sa tränaren Hasse Eklund nöjt.

AFC Eskilstuna-Värnamo 4-0

Fyra olika målskyttar när Athletic Eskilstuna nollade Värnamo hemma på Tunavallen. För AFC var det årets första seger. För Värnamo var det tredje raka förlusten. På smålänningarnas hemsida förmedlar Nico Eremidis följande fakta från tränaren Roar Hansen.

- Bara att erkänna att vi inte ens var nära dem, de spelade ut oss över hela planen.

Vad tar du med dig från denna match då?

- Ingenting, absolut ingenting.

AFC:s första mål kom redan efter en minut och sex sekunder då Samuel Nnamanis skott ändrade riktning på Tyler Lissette och ställde Tobias Andersson i målet. Innan första halvlek var slut hade Ousmane Camara gjort 2-0 (16) och Kadir Hodzic nickat in 3-0 (34). Med sju ordinarie minuter kvar fastställde Aaron Zahui Bazoukou slutresultatet.

Tredje omgången avslutas med tisdagens Landskrona-Örgryte.

Fjärde omgången avgörs 20-24 april.

Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson