Falkenberg och Örgryte imponerar

Chisom Egbuchunam

Falkenberg fortsätter övertyga. 3-1 hemma mot Frej var fjärde raka segern och hallänningarna toppar Superettan på maximala tolv poäng. Örgryte skuggar på tio efter övertygande 2-0 mot Halmstads BK. Obesegrade är också Brage och Helsingborg. Norrby fick däremot sin förlustnolla spräckt hemma mot Gefle, 0-2. I Jönköping tog Öster säsongens första seger då de vann smålandsderbyt med matchens enda mål. Därmed ligger J-Södra på nedflyttningsplats utan en enda poäng.

Falkenberg-Frej 3-1

Tabellettan Falkenberg jagade fjärde raka segern, men det blev en mållös första halvlek där Frej hade den hetaste chansen genom Nsima Peter och det kändes som om gästerna skakat av sig storförlusten mot Helsingborg (1-5).

Efter paus ökade Falkenberg tempot och Frej orkade helt enkelt inte stå emot hemmapressen och på lagets tionde hörna, slagen av Robin Östlind, nickade Per Karlsson in ledningsmålet i den 73:e minuten. Två minuter blev det 2-0 och målet gjordes åter på nick, denna gång genom Chisom Egbuchunam på Christoffer Karlssons högerinlägg. Egbuchunam hade bara varit på planen i 14 minuter när han gjorde sitt mål.

Det blev dock spänning till sist på Falcon Alkoholfri Arena då Nsima Peter nickade in en reducering i den 90:e minuten, men sista ordet till den lyckosamma inhopparen Chisom Egbuchunam som ensam med Frejs målvakt Marko Atanackovic iskallt fastställde slutresultatet till 3-1. Vilken succé för den 26-årige nigerianen.

Jönköping-Öster 0-1

Jönköping, som efter tre raka förluster brutit kontraktet med tränaren Jörgen Wålemark, leddes i detta smålandsderby av managern Christer Persson och tränaren Stefan Jörgensen. Öster, som tagit en poäng på sina tre första matcher, leddes fortfarande av nye tränaren Christian Järdler.

Hur det slutade? Carl Johanssons enda mål i 34:e minuten räckte för att Öster skulle ta årets första seger. Mittfältaren, på lån från Kalmar FF, vände bort en spelare, höll bort en annan och avslutade med ett välplacerat högerskott. Målet gjordes i den 34:e minuten inför 2 261 åskådare på Stadsparksvallen. För Öster var det inte enbart säsongens första seger i Superettan, det var också första gången laget/Robin Malmkvist höll nollan i årets samtliga matcher.

Norrby-Gefle 0-2

Efter en mållös första halvlek, där det inte saknades chanser, vann ett disciplinerat och effektivt Gefle med 2-0 och därmed spräcktes Norrbys förlustnolla. I första halvlek hade båda lagen var sin träff i målställningen. För Norrby var det Nino Osmanagic och för Gefle var det Yassin Housni som låg bakom ramträffarna.

På pricken en timma spelad tog Gefle ledningen genom Adam Bergmark Wiberg som därmed gjorde säsongens tredje mål. Med sex minuter kvar av ordinarie tid kom Gefles andra mål genom Anton Kralj, hans första för säsongen. Båda målen gjordes efter fina individuella prestationer.

Brage-GAIS 1-1

Nykomlingen Brage vägrar förlora. 1-1 mot GAIS var fjärde raka utan förlust och tränaren Klebér Saarenpää var nöjd.

- Över poängen ja, men inte över spelet. Vi kom inte upp i den kvalitet jag eftersträvar.

GAIS tog tag i spelet från avspark, men det var Brage som gjorde första halvlekens enda mål i den 27:e minuten genom Mihlali Mayembela efter en snabb omställning. Andra halvlek var bara tre minuter gammal när Edin Hamidovic kvitterade på Johan Lindbergs passning. GAIS jagade ytterligare mål, men resultatet stod sig.

- En stor besvikelse, jag tycker vi gör en fantastiskt bra prestation. Vi gör ett mål på massor av chanser. Dom gör ett mål på deras enda chans i första halvlek, summerade Erik Westermark i GAIS Klubb-TV

Örgryte-Halmstad 2-0

Örgryte har förlustnollan intakt och i säsongens fjärde match blev det en tung seger mot exallsvenska Halmstads BK inför 2 373 åskådare på Gamla Ullevi. Båda målen gjordes i första halvlek.

Simon Nilsson gjorde det första efter 18 minuter. Nilsson mötte Jacob Ericssons inlägg på volley och Malkolm Nilsson i HBK-målet var utan chans. Fyra minuter före pausvilan kom 2-0 då inhopparen Gustav Ludwigson gjorde sitt första mål i Superettan, på nick. Diego Montiel slog inlägget och därmed har han gjort assist i samtliga fyra matcher.

- Stort att spela och ännu större att få göra mål, sa en glad Ludwigson efter Örgrytes tredje seger.

Degerfors-Landskrona 2-1

Det stod 1-1 på Stora Valla, minuterna och sekunderna rann i väg och det mesta talade för var sin poäng – då, i den 90:e minuten, slog Christos Gravius till med ett lågt pressat skott och lånet från AIK frälste hemmasupportrarna.

Landskrona hade gjort sex ändringar jämfört med senast mot Örgryte (2-2) och gästerna gick till en välförtjänt pausledning tack vare Viktor Svensson som nickat in Bahrudin Atajics hörna.

- Jag tycker vi leder rättvist i paus. I andra halvlek följer vi inte vår plan utan agerar stressigt och panikslaget. Jag trodde ändå vi skulle ta poäng, menade Landskronas tränare Agim Sopi.

Så blev det inte.

Först kvitterade Sargon Abraham i den 57:e minuten efter en fin djupledspassning från Christos Gravius och i sista ordinarie minuten sköt Gravius själv in segermålet och därmed tog Degerfors tredje raka segern.

- Inget finlir, men tre sköna poäng, sa matchhjälten till nwt.se.

Fjärde omgången avslutas med tisdagens Värnamo-Varberg och Helsingborg-Athletic Eskilstuna.

Femte omgången avgörs 27 april-1 maj. Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Upplagt av: Larne Wallisson