Örgryte rycker i toppen

Daniel Sliper hoppade in med den äran för ÖIS mot Värnamo.

Örgryte rycker i toppen av Superettan och gör det tack vare klara 4-0 mot jumbon Värnamo. Det saknas dock inte motstånd om platserna som till Allsvenskan bär. Athletic Eskilstuna samt västkustlagen Helsingborg, och Falkenberg skuggar. I botten då? Just nu ser det mest mörkt ut för Frej och Värnamo. 21 omgångar återstår.

Norrby-Helsingborg 0-1

Matchens enda mål kom i den 39:e minuten. Helsingborg skapade ett av många anfall, hemmaspelaren Medi Dresevic offrade sig och täckte ett avslut, men på Adam Erikssons inlägg som följde nickade Mamudo Moro in HIF:s segermål.

Helsingborg är därmed ny trea tack vare bättre målskillnad och puttar ner Falkenberg från den allsvenska kvalplatsen. Norrby ligger också på kvalplats, fast på negativ sådan på den nedre halvan. Boråslaget inledde säsongen positivt, men nu är formen klart nedåtgående.

Eskilstuna-Gefle 1-1

Efter en mållös första halvlek gjorde Kermit Romeo Erasmus 1-0 i den 58:e minuten. Formstarka Eskilstuna försökte öka på ledningen, men Gefle gav aldrig upp och i den sjätte tilläggsminuten fick gästerna en straff efter hands och Piotr Johansson gjorde inget misstag – 1-1 och slut.

För Eskilstuna var det sjunde raka utan förlust. En seger hade betytt närkontakt med Örgryte, men sekunderna var inte på hemmalagets sida den här kvällen. Gefle såg ut att gå mot sin fjärde raka förlust men tog nu i stället sin andra poäng på de fem senaste och har därmed tre poäng ner till Frej och Värnamo i bottenregionen.

Jönköping-Degerfors 2-2

Jönköping vann hörnstatistiken med 8-2, men målmässigt blev det oavgjort på Stadsparksvallen inför 2.332 åskådare sedan gästande Degerfors varit i ledningen två gånger om.

Det blev också två tvåmålsskyttar, även om Sargon Abraham fick hjälp av en hemmaförsvarare vid det andra målet. Det första sköt han in efter 17 minuter. Árni Vilhjálmsson kvitterade i den 35:e minuten på Daryl Smylies nickpassning efter en hörna. Abrahams ledningsmål kom i den 40:e minuten. Andra halvlek var endast sex minuter gammal när Árni Vilhjálmsson rullade in kvitteringen på inbytte Jesper Svenssons passning.

- Spel- och prestationsmässigt gör vi det bra, men åter en gång tappar vi poäng trots att vi är i ledning och åter en gång - två gånger om, sammanfattade Degerfors tränare Stefan Jacobsson.

Örgryte-Värnamo 4-0

I förra omgången, mot HIF, förlorade Örgryte för första gången i år. Mot Värnamo kom revanschen direkt. 4-0 var ord och inga visor. Därmed håller Örgryte sin förstaplats och hemma på Gamla Ullevi har det blivit fyra segrar av fyra möjliga.

Daniel Sliper, som byttes in redan i den 17:e minuten (Diego Montiel utgick skadad), gjorde första halvlekens enda mål. När Jacob Ericsson gjorde 2-0 i den 55:e minuten stod Sliper för passningen. Simon Nilsson gjorde 3-0 (69) och Gustav Ludwigsson fastställde slutresultatet i den 87:e minuten.

- Det här känns hur bra som helst. Från start går vi framåt och anfaller. Kvaliteten är inte alltid den bästa, men i offensivt straffområde är vi farliga. Därför gör vi fyra mål, summerar Daniel Sliper på Örgrytes hemsida.

För Värnamo går det inte lika bra. Förlusten var årets sjätte och smålänningarna ligger kvar på jumboplats.

Frej-Brage 0-0

Efter 2-2 borta mot Degerfors i förra omgången sa Brages tränare Klebér Saarenpää "Det känns som om vi kommer att kryssa oss igenom den här serien lite". Mot Frej kom ett nytt kryss. Årets sjätte.

Chanser saknades dock inte på Vikingavalllen. I andra halvlek var Oscar Lundin nära att överlista Hampus Elgan i hemmamålet medan Marcus Astvalds skott blev till en ribbträff. Frej kunde avgjort i slutminuten men Joakim Runnemos avslut blev till en hörna i stället till ett mål.

Landskrona-Halmstad 0-0

- Vi måste göra mål på våra chanser, sa Landskronas tränare Agim Sopi efter den mållösa matchen mot favorittippade Halmstads BK.

BoIS-tränaren tänkte så klart i första hand på straffen som Sadat Karim brände i den 39:e minuten. Brände och brände? Plus till HBK-målvakten Hampus Nilsson som räddade den. Sadat Karim fick en sista chans att avgöra det sydsvenska derbyt, men hans nick gick över.

Öster-GAIS 1-3

Öster kvitterade och gick för seger då GAIS fick en frispark i den 88:e minuten som Andreas Östling lyfte in mot mål som hemmamålvakten Robin Malmkvist bara skulle plocka ner, men bollen gled mellan händerna in i egna målet och som lök på laxen blev 1-2 också 1-3.

- Mitt ingripande stjälpte oss. Jag tappade bollen. Jag vill bara lägg mig platt, sa en bedrövad Malmkvist till smp.se efter Östers tredje hemmaförlust.

GAIS tog ledningen redan i den sjätte minuten då Jesper Jonasson Westermark skarvade Niklas Olssons inlägg i mål. Det var bud på 0-2, men i andra halvlek var det Öster som tryckte på och förre GAIS-aren David Johannessons kvittering kom inte helt oväntat i den 74:e minuten.

Två minuter före ordinarie tid kom inbytte Östlings frispakarksmål som en skänk från ovan och av bara farten fastställde Carl Wede, en annan inhoppare, slutresultatet på tilläggstid. För Öster återstår det fortfarande att vinna på Myresjöhus Arena. För GAIS var det första trepoängaren efter sex raka utan vinst.

Nionde omgången avslutas med fredagens Falkenberg-Varberg.

Tionde omgången avgörs 26-29 maj.

Samtliga matcher visas i C More/Sportkanalen.

Upplagt av: Larne Wallisson